Ο Εγκέλαδος «χόρεψε» Αμφιλοχία και Κοζάνη!

Σεισμοί εντάσεως 4,9 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αντίστοιχα, τρόμαξαν και έβγαλαν τους κατοίκους από τα σπίτια τουςΣτον χορό του Εγκέλαδου «κουνιέται» το τελευταίο 48ωρο η χώρα, με τους κατοίκους σε αρκετές περιοχές να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Πιο συγκεκριμένα, προχθές το απόγευμα στις 18.10 σημειώθηκε σεισμός εντάσεως 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αγρινίου, κοντά στην Αμφιλοχία, με εστιακό βάθος 28 χιλιομέτρων.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε αρκετές περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν υλικές ζημιές ή τραυματισμοί. Φοβούμενοι ότι αυτός δεν ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά «προάγγελος» ενός ακόμη εντονότερου, αρκετοί κάτοικοι σε Αμφιλοχία, Αγρίνιο και Μεσολόγγι βγήκαν τρομαγμένοι στους δρόμους.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χρήστος Ευαγγελίδης, εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, χαρακτήρισε «φυσιολογικό» το μέγεθος του Εγκέλαδου για την περιοχή και σημείωσε ότι ο ίδιος με τους συνεργάτες του παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός.

Σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο μετά ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τάραξε την Κοζάνη. Επειτα από εννέα λεπτά σημειώθηκε και δεύτερος μικρότερης έντασης (3,6 R).

Το «τρέμουλο» αισθάνθηκαν για λίγα δευτερόλεπτα οι κάτοικοι της Κοζάνης και πολλοί εξ αυτών βγήκαν από τα σπίτια τους ταραγμένοι.

Ο Σεισμολογικός Σταθμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το επίκεντρο σε απόσταση 14 χιλιομέτρων νοτίως της Κοζάνης.

Το επίκεντρο

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής Μανόλης Σκορδύλης εξήγησε ότι το επίκεντρο της συγκεκριμένης σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στον ίδιο χώρο απ’ όπου στις 13 Μαΐου του 1995 εκδηλώθηκε ο καταστροφικός σεισμός των Γρεβενών, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Το ίδιο ρήγμα δεν μπορεί να ξαναδώσει σύντομα ανάλογου μεγέθους σεισμό» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι εκδηλώθηκε μεμονωμένη σεισμική δραστηριότητα, από την οποία δεν προκύπτει ανησυχία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα