«Πέταξαν» την Εκκλησία έξω από τη Ριζάρειο!

Απαγορεύεται να συμμετέχει ιεράρχης στο Δ.Σ. της σχολής, ακόμα και χωρίς δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το ΣτΕΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή εκδιώκει, μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), την Εκκλησία από τη διοίκησή της!

Η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έκρινε με πλειοψηφία αντισυνταγματικό το άρθρο του νόμου που προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπου της Εκκλησίας χωρίς ψήφο στις συνεδριάσεις του πολυμελούς συμβουλίου διοίκησης της Ριζαρείου Σχολής, προκειμένου να ενημερώνει για τις απόψεις της Εκκλησίας και να συνεργάζεται για θέματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. 

Η Ριζάρειος έβγαλε κατά το παρελθόν πολλούς και αξιόλογους κληρικούς, και είχε σχολάρχη της τον άγιο Νεκτάριο. Πλέον είναι ένα μεικτό σχολείο αρρένων και θηλέων, και όχι ιερατική σχολή. Εδώ και χρόνια οι απόφοιτοί της έχουν πάψει να γίνονται κληρικοί.

Η Πολιτεία δεν έχει δείξει έμπρακτα διάθεση να επαναφέρει τη σχολή στον δρόμο που ήθελε ο Γεώργιος Ραδιόνοφ Ριζάρης, ο οποίος κληροδότησε την περιουσία του για τη δημιουργία ιερατικής σχολής. Ενα μάλλον άνευρο μέτρο ήταν να νομοθετήσει την παρουσία εκπροσώπου της Εκκλησίας ως διαύλου συνεργασίας σχολής και Εκκλησίας.

Όμως, τα σημερινά μέλη του Δ.Σ. που διοικούν τη σχολή και την κοινωφελή περιουσία του Ριζάρη δεν θέλουν πλέον να έχουν στα πόδια τους κανέναν εκπρόσωπο της Εκκλησίας, έστω χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η Εκκλησία είχε ορίσει εκπρόσωπό της τον μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εξαιρετικά αυστηρός στα καθήκοντά του, κάνοντας θέμα στο Δ.Σ. ακόμα και τις επιστολές παραπόνων οικοτρόφων της σχολής για τις συνθήκες διαμονής τους.

Ο ίδιος άλλωστε είναι απόφοιτος και οικότροφος της Ριζαρείου, και για αυτόν τον λόγο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα της σχολής.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα