Τι ζήτησε ο Κυριάκος για την ένταξή τους στη Σύνοδο Κορυφής. Για αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων ετοιμάζεται η κυβέρνησηΣε άσκηση ισορροπιών μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., χωρίς γραμμή που να προάγει τα εθνικά συμφέροντα στο ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών για Τίρανα και Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων, αλλά υπό προϋποθέσεις, διαμηνύοντας προς μεν τα Σκόπια ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν και να μην παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, προς δε την Αλβανία ότι θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
«Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιχειρεί να κινηθεί στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί η Γερμανία προς τη Γαλλία προκειμένου η τελευταία να άρει το βέτο που έχει θέσει ώστε να δοθεί άμεσα το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία των δυτικών Βαλκανίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση που είχε ταχθεί υπέρ του πακέτου των ενταξιακών διαδικασιών προετοιμάζεται για την αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων Σκοπίων και Αλβανίας. Μάλιστα η στάση του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο της Ε.Ε. έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει και τα ρέστα για την κύρωση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Καλωσορίζουμε την οβιδιακή κυβίστηση του κ. Μητσοτάκη, που τώρα ζητά την εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
Κατά τα άλλα, το κεντρικό μήνυμα που θέλησε να περάσει μέσω Βρυξελλών ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι η Ελλάδα είναι «αναγκαίος παίκτης» και «πυλώνας σταθερότητας» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ των στοχευμένων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, διαμηνύοντας προς την Αγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκβιάζει με απειλές.
Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης στο φόντο της τουρκικής εισβολής στη Βόρεια Συρία έθεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου (Plan B) για την περίπτωση κατά την οποία η προσφυγική κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.