Αλληλοκατηγορίες Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι Σκοπιανοί εθνικιστές θέλουν να πετάξουν τη συμφωνία στα σκουπίδια!Η πολιτική αστάθεια που έχει προκληθεί στα Σκόπια μετά το «όχι» στην έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο δυσμενών εξελίξεων, όχι μόνο για τη γειτονική χώρα αλλά και για την Ελλάδα, απόρροια της κατάπτυστης και εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίστηκε χωρίς να κρατήσει καν τα προσχήματα η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Μέχρι στιγμής τα δεδομένα που έχουμε μετά το βέτο της Γαλλίας είναι η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ από την πρωθυπουργία και η προκήρυξη των εκλογών για τις 12 Απριλίου του 2020. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο, μετά το «άδειασμα» των Βρυξελλών στον κ. Ζάεφ, εμφανίζεται να ενισχύεται και φέρεται ως η επικρατούσα πολιτική δύναμη στα Σκόπια. Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μικόσκι έσπευσε μάλιστα να θέσει θέμα αναθεώρησης του Συντάγματος. Χαρακτηριστικά είπε: «Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ στους ανθρώπους είναι ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αλλάξω τις εξελίξεις. Για μένα πάντα ήταν και πάντα θα παραμείνει η Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Επί της ουσίας δήλωσε ότι θέτει σε αμφισβήτηση τη Συμφωνία των Πρεσπών και ό,τι απορρέει απ’ αυτή, δηλαδή ο γεωγραφικός προσδιορισμός της ονομασίας («Βόρεια Μακεδονία») και το «erga omnes». Με την προδοτική αυτή Συμφωνία η Ελλάδα όχι μόνο δέχθηκε τα Σκόπια να λάβουν όνομα με τον όρο «Μακεδονία», αλλά δέχθηκε επίσης «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ιθαγένεια». Είναι ορατός λοιπόν ο κίνδυνος οι Σκοπιανοί να απορρίψουν το δήθεν θετικό «Βόρεια Μακεδονία» με χρήση «erga omnes» και τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν η Ελλάδα έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για σωρεία σε βάρος της αλυτρωτικών ενεργειών και διεκδικήσεων.
Στην Ελλάδα τώρα, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αποδέχθηκε πειθήνια τη μοιραία σύνδεση της ενταξιακής πορείας της γειτονικής μας χώρας με αυτήν της Αλβανίας, χωρίς μάλιστα να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας» και τόνισε ότι «η Ελλάδα ξαναγυρνά δυστυχώς σε ρόλο κομπάρσου στην περιοχή των Βαλκανίων» και «ακολουθεί πρωτοβουλίες τρίτων».
Η απάντηση στον κ. Τσίπρα ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος έστρεψε τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ με την ακόλουθη δήλωση: «Η Ελλάδα μαζεύει τα σπασμένα της εξωτερικής πολιτικής του κ. Τσίπρα και του θιάσου Κοτζιά – Καμμένου. Οι πολίτες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα επί τεσσεράμισι χρόνια κομπάρσο στην Ευρώπη». Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη κινήθηκε πολύ γρήγορα για να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και να αποκαταστήσει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή μας αλλά και την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη».
Στη δήλωση του κ. Πέτσα ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ότι «δυστυχώς και στην εξωτερική πολιτική έχουμε κυβέρνηση Τζόκερ, κι αυτό στοιχίζει ακριβά στη χώρα», ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο Νίκος Κοτζιάς μέσω της Κίνησης «Πράττω», σημειώνοντας ότι οι κυβερνώντες επιχειρούν να δικαιολογήσουν «την αδικαιολόγητη αδράνεια στην εξωτερική πολιτική αναδεικνύοντας το πόσο επικίνδυνοι και ανίδεοι είναι στον τομέα αυτό».