Ρημάζει η μονοκατοικία της Σοφίας Βέμπο στον Βόλο

Αφημένο στη φθορά του χρόνου είναι το σπίτι στο οποίο έζησε για περισσότερα από 18 χρόνια η «τραγουδίστρια της Νίκης» Σοφία Βέμπο στον ΒόλοΗ παλιά μονοκατοικία που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Βόλου, στην οδό Δημητριάδος, παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητη και απούλητη, και ρημάζει εγκλωβισμένη ανάμεσα σε πολυκατοικίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Βόλου δεν κάνει καμία προσπάθεια να αγοράσει το ιστορικό ακίνητο προκειμένου να το μετατρέψει σε μουσείο. Και όλα αυτά την ώρα που αγνοείται ακόμη η μπρούντζινη προτομή της σπουδαίας ερμηνεύτριας που κάποιοι ασυνείδητοι αφαίρεσαν από την κεντρική είσοδο του δημαρχείου της πόλης.

Η Σοφία Βέμπο γεννήθηκε στις 10 Φεβρουάριου 1910 στην Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης, όπου ο πατέρας της Αθανάσιος Μπέμπος, ο οποίος καταγόταν από την Τσαριτσάνη, δούλευε ως καπνεργάτης. Το 1912 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί γεννήθηκαν ο αδελφός της Τζώρτζης, η αδελφή της Αλίκη και ο μικρότερος αδελφός της Ανδρέας. Το 1914, με την υπογραφή της ελληνοτουρκικής συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών, η οικογένεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στην Τσαριτσάνη και από εκεί εγκαταστάθηκε στον Βόλο. Εκεί η αξέχαστη τραγουδίστρια, η οποία ταυτίστηκε με το Επος του ’40, αναγκάστηκε λόγω φτώχειας να κάνει διάφορες δουλειές για να βοηθήσει την οικογένειά της.

Υπενθυμίζεται πως το 2016, με σχετική επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας είχε τονίσει την ανάγκη αξιοποίησης του συγκεκριμένου οικήματος όπου έζησε με την οικογένειά της η «τραγουδίστρια της Νίκης». Στην ίδια επιστολή ο κ. Σούρλας ανέφερε πως η Πολιτεία πρέπει να διαθέσει κονδύλια προκειμένου να αγοράσει το κτίριο, σε συνεννόηση με τους σημερινούς ιδιοκτήτες, και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 1923 είχε συνταχθεί πωλητήριο σε συμβολαιογραφείο του Βόλου με βάση το οποίο η οικογένεια Μπέμπο, όπως ήταν το πραγματικό επίθετό τους, πούλησε το σπίτι στον Δημήτριο Παπαχατζή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα