Στα χνάρια του Γκουαϊδό

Μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας αυτοανακηρύχθηκε η κεντροδεξιά 52χρονη γερουσιαστής Τζανίνε ΑνιεςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Έντονο άρωμα… Βενεζουέλας έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βολιβίας, καθώς η χώρα μπαίνει και αυτή στο γαϊτανάκι της αστάθειας που μοιάζει να απειλεί πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής. Σαν άλλος… Χουάν Γκουαϊδό, η 52χρονη κεντροδεξιά γερουσιαστής Τζανίνε Ανιες -μέχρι πρότινος δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας- αυτοανακηρύχθηκε χθες μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, παρά την έλλειψη απαρτίας στο Κοινοβούλιο.

Κίνηση που χαρακτήρισε μέσω twitter «πραξικόπημα» ο αυτοεξόριστος Εβο Μοράλες από το Μεξικό όπου βρίσκεται, έχοντας λάβει πολιτικό άσυλο. Η Ανιες από την πλευρά της σχολίαζε πως οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή προτάσσοντας «την ανάγκη να αποκατασταθεί το κλίμα κοινωνικής ειρήνης», καθώς η Βολιβία παραμένει βυθισμένη σε πολιτική κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές που διενεργήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου. «Θέλουμε να προκηρύξουμε εκλογές το συντομότερο» πρόσθεσε η γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, προτού μεταβεί στην έδρα της κυβέρνησης όπου ορκίστηκε. Επιπλέον το Συνταγματικό Δικαστήριο χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας από την Ανιες.

Ενώ ο Μοράλες για ακόμη μία φορά δεσμεύτηκε να συνεχίσει «τη μάχη και τον αγώνα», τονίζοντας πως δεν θα σταματήσει να ασκεί πολιτική και καταγγέλλοντας την Ανιες πως πήρε την εξουσία «πλαισιωμένη από μια ομάδα συνεργών της, με την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας που καταστέλλουν τον λαό», ο αντίπαλός του στις πρόσφατες εκλογές Κάρλος Μέσα μέσω twitter συνεχάρη την πρόεδρο. Επίσης, και ο επικεφαλής των ομάδων πολιτών που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στον Μοράλες Λουίς Φερνάντο Καμάτσο αναγνώρισε τη γερουσιαστή της αντιπολίτευσης ως μεταβατική πρόεδρο και ζήτησε «την αναστολή των διαδηλώσεων».

Από την Ουάσινγκτον αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ εκτίμησε ότι «η αποχώρηση του Μοράλες είναι πράγματι θετικό βήμα για να αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση επί του πεδίου στη Βολιβία», ενώ πρόσθεσε: «Το Μεξικό ειδοποίησε τις ΗΠΑ για την πρόθεσή του να προσφέρει άσυλο στον Μοράλες και του προτείναμε να προσφέρουμε υλικοτεχνική υποστήριξη, εάν χρειαζόταν».

Τις εξελίξεις χαιρέτιζε χθες και η Βραζιλία, την ώρα πάντως που σε μια άλλη γωνιά της ηπείρου, στη Χιλή, η κατάσταση παρέμενε για ακόμη ένα 24ωρο τεταμένη και οι πολίτες κατά χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση Πινιέρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα