Κωνσταντίνος Μαραγκός: Να σταματήσει το «Brain drain» και να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα «λαμπερά» μυαλά

«Η Ελλάδα εξήλθε μιας μακρόχρονης και εξαντλητικής για τα μακροοικονομικά της μεγέθη κρίσης, με αποτέλεσμα να απωλέσει χρόνο, κεφάλαια και επιδόσεις σχετικά με την καινοτομία». «Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια καταβάλλει προσπάθειες να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Η πολιτεία λαμβάνει μέτρα και πρωτοβουλίες κι η αγορά τολμά επενδύσεις στον τομέα της έρευνας, της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας. Το στοίχημα θα κριθεί από το πόσο οργανωμένα θα εκτελεστεί η προσπάθεια αυτή, όπως και από την επιστροφή στη χώρα όσων την εγκατέλειψαν κατά την περίοδο της κρίσης. Είναι γεγονός ότι το brain drain έπληξε την οικονομία. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα φωτισμένα μυαλά και να αποτελέσουν τους εμπνευστές και καθοδηγητές για νέες δράσεις στο πεδίο της καινοτομίας», επισήμανε στην εισαγωγική ομιλία του στο Φόρουμ Καινοτομίας ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός.

Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός επισήμανε στην ομιλία του πως «η σημερινή διοργάνωση έχει στο επίκεντρό της έναν τομέα, ο οποίος δημιουργεί νέα πρότυπα ανάπτυξης, αλλάζει τους όρους λειτουργίας της αγοράς, διαμορφώνει νέες συνθήκες απασχόλησης. Το μέλλον του επιχειρηματικού κόσμου βασίζεται στις καινοτόμες πρακτικές».

Στα διαλείμματα μεταξύ των εισηγήσεων οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και νέα από τον επιχειρηματικό κόσμο. Σε αυτά τα πλαίσια συζητήθηκε η πώληση 20.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ Α.Ε. συνολικής αξίας 5.642,34 ευρώ, στην οποία προχώρησε ο κ. Ροδόλφος Οντόνι, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας και συνεργάτης της Novibet.

Ο Κωνσταντίνος Μαραγκός διευκρίνισε επίσης στην εισαγωγική του ομιλία πως «το πρώτο forum καινοτομίας του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν το προγραμματισμένο οικονομικό forum στο Βερολίνο, όπου θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη νέων επενδύσεων και ιδιαίτερα στην Πράσινη Οικονομία όπως ανακοινώθηκε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά το τελευταίο του ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο».

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου έκανε σαφές ότι «οι συμμετέχοντες στο forum καινοτομίας θα αναδείξουν τα συστατικά που οδήγησαν σε ελληνογερμανικά success stories καινοτομίας, θα δώσουν το έναυσμα για διαδραστικές δραστηριότητες και θα ανοίξουν πεδία επικοινωνίας νεοφυών επιχειρήσεων με ισχυρούς γερμανικούς ομίλους -που συμμετέχουν στη διοργάνωση- ώστε να προκύψουν νέες ελληνογερμανικές πρότυπες συνεργασίες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου «πεδία που προσφέρονται για καινοτόμες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι, ενδεικτικά, η αγορά της φαρμακοβιομηχανίας, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και το Intelligence of Things».

Ο κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι «η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων, πέραν φυσικά των διαφοροποιημένων ιδεών και της αποφασιστικότητας των πρωταγωνιστών του επιχειρηματικού στίβου, προϋποθέτει και κεφάλαια», αλλά «και την ανάπτυξη ενός συστήματος άμεσης και ουσιαστικής επικοινωνίας και συνεργασίας  μεταξύ φορέων με πολύ διαφορετικές δράσεις, όπως τα επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι επιχειρήσεις, τα εκκολαπτήρια νεοφυούς επιχειρηματικότητας, οι φορείς χρηματοδότησης και, φυσικά, το κράτος. Στην Ελλάδα ανάλογες υποδομές δεν υφίστανται, αν εξαιρέσουμε την πρόσφατη πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Thess INTEC – Thessaloniki International Technology Center, που στόχο έχει να αποτελέσει το πρώτο εθνικής εμβέλειας και διεθνών προδιαγραφών επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο της χώρας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα