Ο εγγονός καταργεί το έργο του παππού!

Η κυβέρνηση κλείνει μέχρι και σχολεία χτισμένα επί υπουργίας του παππού του σημερινού πρωθυπουργού! Το… τσουνάμι των καταργήσεων και συγχωνεύσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παρασύρει και το ιστορικό δημοτικό σχολείο Μεσαγρού Γέρας του Δήμου Λέσβου. Το σχολικό κτίριο κατασκευάστηκε το 1931, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος, έχοντας στενούς δεσμούς με τη Λέσβο (διετέλεσε νομάρχης και βουλευτής), υλοποίησε πρόγραμμα δημιουργίας σχολικών μονάδων στο νησί. Ενα από εκείνα τα εξαιρετικά σχολεία, που διασώζεται… και λειτουργεί μέχρι τη θητεία της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, είναι αυτό του Μεσαγρού, το οποίο μάλιστα έχει πρόσφατα ανακαινιστεί (είναι πετρόχτιστο).

Ευκαιρία είναι δε, για τον άλλο εγγονό του Γεωργίου Παπανδρέου, τον Νίκο, ο οποίος θα βρεθεί μεθαύριο Πέμπτη στη Λέσβο για να παρουσιάσει (με δαπάνες του Δημοσίου, όπως μαθαίνουμε από τη «δημοκρατία») το συγγραφικό του έργο, να επισκεφτεί τον Μεσαγρό για να ενημερωθεί επί τόπου για την τύχη της κληρονομιάς του παππού τους! Ετσι, θα εμπλουτίσει και τις γνώσεις του για το έργο των Παπανδρέου…

Το σχολείο Μεσαγρού είναι τριθέσιο, έχει 22 μαθητές στο δημοτικό και 10 στο νηπιαγωγείο, ενώ υπάρχει αυξητική τάση μαθητικού δυναμικού. Αλλο είναι όμως η ιστορία και η προοπτική και άλλες οι βουλές του υπουργείου Παιδείας, με φιρμάνι του οποίου καταργείται το σχολείο από τη νέα σχολική χρονιά και οι μαθητές του στέλνονται …πακέτο στο διδακτήριο Παπάδου.

Κατά την επίσκεψή μας στον όμορφο Μεσαγρό μιλήσαμε με πέντε κατοίκους σε ένα παραδοσιακό καφενείο του χωριού. Οι Γρηγόρης Χατζηκωνσταντίνου, Αντώνης Σιμιτζής, Παναγιώτης Φωτεινός, Στρατής Μακρής και Χριστόφορος Τζάνος με ένα στόμα χαρακτήρισαν καταστροφική για το χωριό την κατάργηση του σχολείου. Θα ερημώσει ο τόπος, μας είπαν, καθώς γνωρίζουν ότι το σχολείο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη τόνισαν ότι το σχολικό κτίριο είναι κόσμημα για την περιοχή (το διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι).

Αυτό το κακό έρχεται την ώρα που νέοι άνθρωποι, ασφυκτιώντας και μη βλέποντας ελπίδες στα αστικά κέντρα, επιθυμούν να γυρίσουν στο χωριό τους για να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Τώρα, χωρίς σχολείο, ποια οικογένεια με μικρά παιδιά θα θελήσει να εγκατασταθεί στον Μεσαγρό; Ποιος όμως στα υπουργεία νοιάζεται γι’ αυτά; Τους αρκεί να πιπιλάνε την καραμέλα της αποκέντρωσης…

Από την πλευρά του ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού και νηπιαγωγείου Μεσαγρού σε επιστολή διαμαρτυρίας τονίζει επιπλέον τους κινδύνους και την ταλαιπωρία των μαθητών από τις καθημερινές μετακινήσεις, αλλά και την υπερβολική αύξηση του αριθμού παιδιών ανά τάξη, η οποία θα δυσχεράνει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ερχονται τα κακά των πόλεων

Η κουβέντα μας στον Μεσαγρό δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στο θέμα του σχολείου. Αλλωστε τα δεινά των μεγάλων πόλεων φαίνεται ότι αρχίζουν να εξαπλώνονται και στα μικρά χωριά. Ετσι, ο Παναγιώτης Φωτεινός βούρκωσε λέγοντάς μας ότι προ ημερών κάποιοι του έκλεψαν 20 κότες που είχε για την οικογένειά του! Μην ξεχνάμε ότι πλέον στην ύπαιθρο εκτρέφουν πουλερικά και για να ενισχύσουν το τραπέζι των παιδιών τους, που ζουν στις πόλεις και τα φέρνουν βόλτα πολύ δύσκολα…

Οταν τώρα φτάνουμε στο σημείο η ανασφάλεια να επεκτείνεται και στα μικρά χωριά, που παλιότερα είχαν ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα, τότε γίνεται αντιληπτό το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος.

Επίσης, οι συνομιλητές μας δεν έκρυψαν -παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους από κομματικής πλευράς- την απογοήτευσή τους για τη συνολική κατάσταση της χώρας, καθώς και την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα