Στο Νότιο Αιγαίο η υγεία… νοσεί!

«Τι Λοζάνη, τι Κοζάνη, χιόνια η μια, χιόνια κι η άλλη»…έλεγε ένα γνωστό ελαφρολαϊκό άσμα του ’70. Ισως αυτό να είχε στο μυαλό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, όταν σε πρόσφατη επίσκεψή του χαρακτήρισε τις παροχές υγείας στο νότιο Αιγαίο αντίστοιχες με εκείνες της Ελβετίας! Βεβαίως, η σύγκριση δεν αντέχει κριτικής και δεν στέκεται ούτε με το ελαφρυντικό της… ποιητικής αδείας. Ωστόσο, για μην αρκεστούμε στο φυσιολογικό σχόλιο «κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες δείχνουν ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου», αποφασίσαμε να ζητήσουμε από έναν άριστο γνώστη των ζητημάτων του νοτίου Αιγαίου να μας παρουσιάσει την εικόνα του χώρου της υγείας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Ο πρώην περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος, μιλώντας στη «δημοκρατία», ήταν ξεκάθαρος: «Η κατάσταση της υγείας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι τραγική…» Και, ασφαλώς, τα εμφανή κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις φαρμάκων και ιατρικού υλικού στις μονάδες υγείας, ο ελλιπής ιατρικός εξοπλισμός και τα κλειστά Κέντρα Υγείας και αγροτικά ιατρεία την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν, καταρρίπτοντας εύκολα τα περί Ελβετίας (σ.σ.: εκτός αν κι εκεί ενδημούν ανάλογα φαινόμενα…).

Ομως ο κ. Κόκκινος δεν έμεινε στη γενική εκτίμηση, αλλά τεκμηρίωσε τη θέση.

Ετσι, εστιάζοντας στην απουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επεσήμανε ότι παρατηρείται σε όλες τις μονάδες υγείας του νοτίου Αιγαίου. Χαρακτηριστικά ανέφερε το λουκέτο σε κλινικές του Νοσοκομείου Ρόδου εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, καθώς και το οξυμένο πρόβλημα σε Κω (το νησί του Ιπποκράτη), Κάλυμνο, Κάρπαθο και στους άλλους τουριστικούς προορισμούς (Σύρο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη). Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, σε άθλια κατάσταση είναι ακόμη τα πολυδύναμα ιατρεία και τα αγροτικά ιατρεία στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων (Κύθνο, Σέριφο, Φολέγανδρο, Μήλο, Σίφνο, Αμοργό, Μύκονο και Ανδρο), ενώ και στα Δωδεκάνησα τα προβλήματα του συγκεκριμένου τομέα επιδεινώνονται, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις της τουριστικής Λίνδου -όπου ένας αγροτικός ιατρός αντιμετωπίζει τα προβλήματα υγείας 30.000 ντόπιων και επισκεπτών- των Λειψών και της Αστυπάλαιας.

Ο πρώην περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου χαρακτηρίζει προκλητική την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία δεν στελεχώνει μονάδες υγείας που παραδόθηκαν το 2009 και παραμένουν ανενεργές, όπως: το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας της Κω (δίπλα στο αεροδρόμιο) και το αγροτικό ιατρείο Ψερίμου (το ακριτικό νησί δίπλα στην Κάλυμνο και απέναντι από την Τουρκία).

Στον αντίποδα του σημερινού τέλματος της υγείας στο νότιο Αιγαίο, ο κ. Κόκκινος παραθέτει κάποια από τα σημαντικά έργα που παραδόθηκαν επί Ν.Δ. από το 2004 έως το 2009: νέο νοσοκομείο Ρόδου, επέκταση νοσοκομείου στη Σύρο, επέκταση Κέντρων Υγείας Θήρας, Τήνου, Μυκόνου, νέα πολυδύναμα ιατρεία – Κέντρα Υγείας σε Κύθνο, Αμοργό, Κόρθι Ανδρου, Θηρασιά, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Λειψούς, Λίνδο, Αντιμάχεια και Ψέριμο.

Ο ίδιος σημειώνει ότι με αργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα στο νέο νοσοκομείο Σαντορίνης (Θήρα), που ξεκίνησε επί Ν.Δ., ενώ είναι άγνωστο πότε και εάν θα αρχίσουν τα προγραμματισμένα έργα για τα νέα νοσοκομεία στην Κω, στην Κάρπαθο και την Πάρο.

Τα ερωτήματα προς την ηγεσία του υπουργείου

Για το μέλλον της υγείας στην ακριτική περιφέρεια ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

Ποιος είναι ο προγραμματισμός για στελέχωση των μονάδων υγείας στο νότιο Αιγαίο;

Γιατί δεν δίνονται κίνητρα για την τοποθέτηση και παραμονή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά μας;

Γιατί δεν εφαρμόζεται η τηλεϊατρική;

Πώς θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ για τις διακομιδές ασθενών στο νότιο Αιγαίο;

Επίσης, ζητεί να εξεταστεί η δυνατότητα το «πλωτό πολυϊατρείο», που παρέχει υπηρεσίες υγείας -λειτουργεί από το 2000- στα Δωδεκάνησα να χρησιμοποιείται και στις Κυκλάδες, έως ότου η Περιφέρεια αξιοποιήσει πόρους από το ΕΣΠΑ για την απόκτηση πλωτών υγειονομικών μέσων.

Εξάλλου, καταθέτει τη διαφωνία του για την επιβολή εισιτηρίου (5 ευρώ για την επίσκεψη και 75 για την παραμονή) στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img