Επιστροφή στις ρίζες και για τις διακοπές επέβαλε η οικονομική κρίση, με πολλούς Ελληνες να καταφεύγουν στα χωριά τους για την καθιερωμένη θερινή ανάπαυλα. Βλέπετε, πλέον τα ταξίδια και τα ξενοδοχεία για πολλούς είναι πολυτέλεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Καλαβρυτοχώρια, που πλημμύρισαν από κόσμο αυτήν και την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο πληθυσμός του Σκεπαστού, της Κέρτεζης, του Σούβαρδου, του Σοποτού, της Κερπινής, του Βραχνίου και γενικά όλων των κοινοτήτων που απαρτίζουν τον Δήμο Καλαβρύτων -όπως φυσικά και της ίδιας της έδρας του- πολλαπλασιάστηκε εντυπωσιακά αυτές τις μέρες. Κι αυτό οφείλεται, αφενός, στους Καλαβρυτινούς από όλη την Ελλάδα που… ανακάλυψαν, ελέω οικονομικών δυσχερειών, τα οικογενειακά σπίτια για τις καλοκαιρινές διακοπές τους και, αφετέρου, σε φιλοξενούμενους, οι οποίοι βρήκαν αυτή την οικονομική διέξοδο από το καμίνι των μεγάλων πόλεων. Πολλές απ’ αυτές τις κατοικίες, μάλιστα, ήταν κλειστές τον υπόλοιπο χρόνο.
0 τέως νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας, Νίκος Σταθακόπουλος, που εντοπίσαμε στο Σκεπαστό, επιβεβαίωσε το μεγαλύτερο από κάθε φορά ρεύμα προς τα πατρικά των χωριών της περιοχής, δίνοντάς μας και μια επιπλέον διάσταση του φαινομένου. Δηλαδή, οι επισκέπτες, προσπαθώντας να μειώσουν δραστικά τα έξοδά τους, δεν πολυεμφανίζονται στις ταβέρνες και τις ψησταριές, πράγμα που σημαίνει ότι, για να αποφύγουν τις δαπάνες τού έξω φαγητού, οι οποίες -ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά- είναι βαριές, περιορίζονται στην σπιτική κατσαρόλα. Οσο για τη διασκέδαση, αυτή κινήθηκε στα αγαπημένα, παραδοσιακά πεδία του καφενείου, της καφετέριας και των πανηγυριών, που είχαν και αυτό το καλοκαίρι την τιμητική τους.
Προς επίρρωση της γενικευμένης τάσης για μη δαπανηρές διακοπές, ξενοδόχοι των Καλαβρύτων εκτιμούν ότι γι’ αυτούς η φετινή καλοκαιρινή περίοδος ήταν ίσως η χειρότερη, με τις κρατήσεις να είναι αισθητά πεσμένες. Βεβαίως, τα ιστορικά Καλάβρυτα έσφυζαν από ζωή αυτές τις μέρες. Μόνο που οι επισκέπτες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, είτε ανήκαν στις προαναφερθείσες κατηγορίες είτε επέλεξαν να ανεβούν στα Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό, για βόλτα. Το μοναδικό, για τα ελληνικά δεδομένα, τρενάκι γνώρισε δόξες αυτές τις μέρες με εκατοντάδες Ελληνες και ξένους να το προτιμούν για να μεταβούν σε μία ώρα και μέσω μιας εκπληκτικής διαδρομής από την παραλία του Διακοφτού στα ορεινά Καλάβρυτα.
Πάντως, ο δρόμος από την Εθνική Κορίνθου – Πατρών (στο ύψος του Διακοφτού) μέχρι τα Καλάβρυτα είναι σε κακή κατάσταση και, όπως μας τόνισε ο κ. Σταθακόπουλος, αν δεν γίνουν έγκαιρα εργασίες επισκευής, τον χειμώνα, με τις χιονοπτώσεις, η περιοχή θα αποκλείεται συνέχεια.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι επίκεντρο του θρησκευτικού εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Καλάβρυτα ήταν ο φερώνυμος ιστορικός ιερός ναός στην κεντρική πλατεία (έχει καεί δύο φορές, από τους Τούρκους το 1826 και από τους Γερμανούς το 1943).
Σε… ρυθμούς Ανταμώματος η περιοχή
Από χθες, η περιοχή των Καλαβρύτων ζει στους ρυθμούς του 10ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, που αποτελεί το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού για την περιοχή. Οι πενθήμερες εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών, άρχισαν χθες στη Λυκούρια, συνεχίζονται απόψε στη Δάφνη, αύριο στην Κλειτορία, μεθαύριο στα Καλάβρυτα και ολοκληρώνονται το πρωί της Κυριακής στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας. Στο καθιερωμένο αντάμωμα των απανταχού Καλαβρυτινών συμμετέχουν περισσότεροι από 30 χορευτικοί σύλλογοι και όμιλοι από όλη την Ελλάδα (μέχρι και από το Διδυμότειχο), με εκατοντάδες χορευτές και παραδοσιακά συγκροτήματα, που δίνουν στη γιορτή μοναδικό χρώμα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες Καλαβρυτινών και επισκεπτών.
Δημήτρης Κυριακόπουλος