Ο «Ιανός» σαρώνει Ιόνιο – Πελοπόννησο

Θυμίζει… βαρυχειμωνιά το σκηνικό στα νησιά του Ιονίου και στην Πελοπόννησο, λόγω της επέλασης του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», ενός ιδιαίτερα σπάνιου και επικίνδυνου φαινομένου, το οποίο από χθες επηρεάζει τα νησιά του κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήματα της δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, πολύ ισχυρά φαινόμενα θα σημειωθούν, όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι, σήμερα από τις μεσημεριανές ώρες και μετά και στις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς καθώς και στην ανατολική και τη νότια Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της ημέρας οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις, φτάνοντας στο Ιόνιο τα 9 και τοπικά τα 10 με 11 μποφόρ, με το ύψος των κυμάτων να φτάνει τα επτά μέτρα, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, φτάνοντας τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ. Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές, αναμένεται να σημειωθούν αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα νησιά των βόρειων Κυκλάδων από τις απογευματινές ώρες και μετά θα δώσουν τοπικές βροχές.

Ωστόσο, η πορεία του κυκλώνα, που πλήττει τη χώρα από χθες το πρωί, εξακολουθεί να είναι αβέβαιη, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για δύο πιθανά σενάρια. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, το ένα ενδεχόμενο θέλει το βαρομετρικό χαμηλό να φεύγει προς την κεντρική Πελοπόννησο και να κατευθύνεται προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ το δεύτερο, που είναι και το επικρατέστερο, να πλησιάζει στα Επτάνησα και να φεύγει προς τα κάτω. Ωστόσο, πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται συνεχώς, χωρίς να είναι σαφές ποια πορεία θα ακολουθήσει τελικά, γι’ αυτό και τα δεδομένα επανεκτιμούνται συνεχώς.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο κυκλώνας τείνει να μένει στάσιμος και στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του στην περιοχή κοντά στα Επτάνησα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα δεχτεί τη μεγαλύτερη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων. Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως σήμερα θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και της νότιας ηπειρωτικής χώρας και ενδεχομένως το σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα