Ποιοι έχουν προτεραιότητα στον αντιγριπικό εμβολιασμό

Δωρεάν η προμήθεια με υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγή από τα μέσα Οκτωβρίου για τις ευπαθείς ομάδες

Με περισσότερες από 4.000.000 δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου θα εφοδιάσει τα φαρμακεία φέτος το υπουργείο Υγείας και οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό, ο οποίος θα αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

«Βασική προτεραιότητά μας φέτος είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων» ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι για φέτος η χώρα μας εξασφάλισε 4. 200.000 εμβόλια, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.000.000.

Στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι πολίτες που είναι άνω των 60 ετών, οι ενήλικες που πάσχουν από άσθμα, καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή έχουν χρόνια νεφροπάθεια, οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη, αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε ακόμη μία φορά την τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως είναι η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συγχρωτισμού.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία έκανε την ενημέρωση μαζί με τον Βασίλη Κικίλια, ανέφερε ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη: «Ο εμβολιασμός της γρίπης θα γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Στη χώρα μας η προτεραιότητα είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Όπως διευκρίνισε χθες ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου, ο εμβολιασμός για τη γρίπη είναι ασφαλής και δεν χρειάζεται τεστ Covid-19 για να γίνει.

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν το εμβόλιο από τα φαρμακεία της χώρας, μετά την προσκόμιση ιατρικής συνταγής, η οποία φέτος, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου, θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας. Ηδη από χθες έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (www. e-prescription.gr). Χειρόγραφη συνταγή θα μπορούν να προσκομίζουν μόνο οι ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), μετανάστες που δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα