Μέγα φιάσκο τα «12 κρούσματα» στο κρουαζιερόπλοιο

Ψευδή τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε ιδιωτικό εργαστήριο του Ηρακλείου για τα μέλη του πληρώματος του «Mein Schiff 6»

Σε μεγαλοπρεπές φιάσκο κατέληξε ο συναγερμός που σήμανε τη Δευτέρα στις υγειονομικές Αρχές, όταν έγινε γνωστό ότι είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό 12 μέλη του πληρώματος στο κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» που εκτελούσε κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, μεταφέροντας περισσότερους από 900 επιβάτες. Επειτα από δύο επαναλαμβανόμενα τεστ που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι ναυτικοί… χαίρουν άκρας υγείας!

Πώς, όμως, άρχισε το θρίλερ με τα κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο; Σύμφωνα με το protothema.gr, το πλοίο έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου την Κυριακή και, στο πλαίσιο της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων που τηρεί ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, ακολούθησε δειγματοληπτικός έλεγχος στο 1/4 του πληρώματος. Όμως, οι υπεύθυνοι του οργανισμού δυσκολεύτηκαν να βρουν ανοιχτό εργαστήριο επειδή ήταν αργία. Το αποτέλεσμα ήταν να αναλάβει τον έλεγχο μια ιδιωτική κλινική, η οποία μετέφερε τα δείγματα στο ιδιωτικό εργαστήριο με το οποίο συνεργάζεται.

Το πρωί της Δευτέρας βγήκαν τα αποτελέσματα και, ενώ το πλοίο είχε φύγει από το λιμάνι του Ηρακλείου, έγινε η ενημέρωση για τα 12 θετικά κρούσματα. Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που καταρτίστηκε, αποφασίστηκε να δέσει το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά και να το επισκεφτεί νωρίς το πρωί της Τρίτης κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες φαίνεται ότι όλα άλλαξαν! Ο έλεγχος των 12 θετικών ατόμων επαναλήφθηκε εν πλω το βράδυ της Δευτέρας, καθώς το πλοίο διαθέτει μηχάνημα για μοριακό έλεγχο και τα τεστ βγήκαν αρνητικά! Το κρουαζιερόπλοιο έδεσε τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά, στον δεύτερο διεθνή επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής» του ΟΛΠ στην Πύλη Ε-12 και, όπως είχε προγραμματιστεί, ανέβηκαν σε αυτό κλιμάκια του ΕΟΔΥ για να υποβάλουν και σε νέο μοριακό έλεγχο τα 12 μέλη του πληρώματος.

Λίγες ώρες αργότερα βγήκαν τα αποτελέσματα, που ήταν για δεύτερη φορά αρνητικά. Οπως ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, η τελική επιβεβαίωση των αρνητικών κρουσμάτων έγινε χθες το απόγευμα, αφού είχε προηγηθεί και τρίτος έλεγχος των δειγμάτων από τις ελληνικές Αρχές. Παράλληλα, είπε ότι αρνητικός ήταν και ο έλεγχος που έγινε σε επιφάνειες του πλοίου.

Πάντως, πηγές από τον ΕΟΔΥ αναφέρουν ότι ήδη από τη Δευτέρα υπήρχαν ενδείξεις ότι το πρώτο αποτέλεσμα ήταν αμφίβολο και γι’ αυτό ζητήθηκε να υπάρξει μοριακός έλεγχος εν πλω. Σύμφωνα με άλλες πηγές, τα αρχικά δείγματα που είχαν σταλεί στο ιδιωτικό εργαστήριο είχαν βγει οριακά θετικά.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρία TUI Cruises αναφέρει ότι τα 12 μέλη του πληρώματος τέθηκαν από την αρχή σε απομόνωση. Η εταιρία δηλώνει, ακόμη, ότι κανένας από τους επισκέπτες δεν έχει επηρεαστεί και ενημερώνει πως «μόλις οι ελληνικές Αρχές δώσουν την έγκρισή τους, η κρουαζιέρα θα συνεχιστεί σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα