Πώς δίνονται έκτακτες γονικές άδειες για τα κλειστά σχολεία

Τι περιλαμβάνει η νέα σχετική εγκύκλιος για τους εργαζόμενους γονείς

Την εξ αποστάσεως εργασία επιστρατεύει το υπουργείο Εργασίας για να δώσει τη δυνατότητα στους γονείς των οποίων τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο λόγω κρουσμάτων κορονοϊού να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού. Χθες έδωσε στη δημοσιότητα την αναλυτική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς για να πάρουν τη συγκεκριμένη άδεια. Σε σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι ο εργαζόμενος γονέας οφείλει να ενημερώσει τον εργοδότη προσκομίζοντας βεβαίωση από το σχολείο ή τη μονάδα φροντίδας παιδιού, στην οποία θα αναφέρεται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα είναι κλειστή η δομή.

Στην περίπτωση που εκτός από το παιδί απαιτείται να τεθεί σε περιορισμό και ο γονέας, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό και κατόπιν οδηγιών που του έχουν δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ή από άλλον αρμόδιο δημόσιο φορέα ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον ΕΟΔΥ, τότε ο εργαζόμενος απουσιάζει δικαιολογημένα από την εργασία του σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4722/2020 και μπορεί να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία με απόφαση του εργοδότη. Ωστόσο, αν η εξ αποστάσεως εργασία δεν είναι εφικτή, τότε μετά τη λήξη του περιορισμού του ο εργαζόμενος θα αναπληρώσει τις μισές ώρες που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες τής κατ’ οίκον παραμονής του, κατά μία ώρα ημερησίως σε άλλες εργάσιμες ημέρες.

Στη δεύτερη περίπτωση, όταν δεν έχει γίνει σύσταση στους γονείς για παραμονή κατ’ οίκον, τότε, για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας της μονάδας, η εργασία θα είναι πάλι εξ αποστάσεως αν είναι εφικτό. Αν δεν είναι εφικτό, τότε ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η άδεια ειδικού σκοπού διαρκεί τρεις μέρες και ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας. Το εν λόγω σχήμα επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό Προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζομένου. Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζομένου, στο διάστημα που είναι κλειστή η εκπαιδευτική δομή.

Για τους εργαζομένους που έχουν ήδη εξαντλήσει τις μέρες της άδειας του 2020 όσον αφορά την τέταρτη μέρα, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούνται με αποδοχές ή χωρίς, όπως άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι γονείς που έχουν παιδιά που νοσούν από τον ιό δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από τον τακτικό Προϋπολογισμό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα