ΑΠΘ: Αύξηση κρουσμάτων αποκαλύπτουν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη!

Παπαϊωάννου: Οι ασυμπτωματικοί ευθύνονται για την εξάπλωση

Μάλλον θα αργήσει πολύ η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, όπου η πανδημία «θερίζει». Η εκτίμηση του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκου Παπαϊωάννου είναι αφοπλιστική: «Βασικός λόγος εξάπλωσης του ιού είναι ασυμπτωματικοί φορείς που τον μεταδίδουν άθελά τους στην κοινότητα»!

Οι έρευνες των λυμάτων από το ΑΠΘ συνεχίζουν να δείχνουν αυξημένες τιμές, αφού και αυτή την εβδομάδα οι συγκεντρώσεις του ιού ήταν σε υψηλά επίπεδα και σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, την επόμενη εβδομάδα θα φανούν τα πρώτα δείγματα μείωσης των συγκεντρώσεων, καθώς θα αρχίσουν σταδιακά να αποδίδουν τα μέτρα. Ο πρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε επίσης ότι «τα ευρήματα που βρίσκονται στα λύματα σήμερα θα φανούν σε λίγες μέρες σε αριθμό κρουσμάτων». Σε δραματικό τόνο σχολίασε πως είναι «η πρώτη φορά που εύχονται οι επιστήμονες να διαψευστούν από την πραγματικότητα».

Με βάση τον εξορθολογισμό των αναλύσεων, ο οποίος ολοκληρώθηκε στα πιο πρόσφατα δείγματα που ελήφθησαν στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ), το ιικό φορτίο των λυμάτων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης του 50%. Η αύξηση αυτή είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη αύξηση μεταξύ των δύο προηγούμενων εβδομάδων, που ήταν της τάξης του 150%. «Είναι σαφής βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι μιλάμε για αύξηση. Τα δεδομένα αποτυπώνουν την εικόνα που κάθε κάτοικος της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνεται πια, την εικόνα των νοσοκομείων της πόλης» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, που είναι και συντονιστής του ερευνητικού έργου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα