Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία υπουργείου Υγείας φαίνονται από την απόφαση μετακίνησης έμπειρου προσωπικού από τα δημόσια νοσοκομεία στις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν με τεράστια καθυστέρηση.

Το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» άρχισε χθες το πρωί την εφημερία του χωρίς ούτε ένα άδειο κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και με το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκεται στα όριά του, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, τα οποία πιέζονται ασφυκτικά, καθώς οι αριθμοί των διασωληνωμένων δεν φαίνεται να πέφτουν.

Στο «Παπαγεωργίου» και οι 44 κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ 176 ασθενείς νοσηλεύονται στις απλές κλινικές Covid-19. Πιθανότατα για τις ανάγκες της εφημερίας να μετατραπούν ακόμα δύο κλινικές του νοσοκομείου σε κλινικές αποκλειστικά για Covid-19, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει και μία αποσωλήνωση. Ιδια κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ (40 κλίνες από τις 43 γεμάτες) και στο «Γεννηματάς» (17 κλίνες, όλες γεμάτες), αλλά σαν να μην έφτανε η πίεση στο νοσηλευτικό προσωπικό, έρχεται και η αργοπορημένη απόφαση του υπουργείου Υγείας να στείλει από χθες έμπειρο προσωπικό από τα κρατικά νοσοκομεία στις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν, κάτι που σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση και προκύπτει ένα ερώτημα: Τι περίμεναν για να τους στείλουν; Να τελειώσει η πανδημία και να επανδρώσουν αμέσως μετά τις ιδιωτικές κλινικές;

Το μήνυμα που στέλνει ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος εργαζομένων στο «Παπανικολάου», είναι σαφές: «Ευτυχώς δεν αναγκαστήκαμε να κάνουμε επιλογή ασθενών, οι πιέσεις που δεχτήκαμε μας ανάγκασαν να ανοίξουμε ακόμη δύο χειρουργικές αίθουσες ως αίθουσες διαχείρισης περιστατικών διασωληνωμένων».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος καταγγέλλει: «Οι ιδιωτικές κλινικές επιτάχθηκαν για να αντιμετωπίσουν περιστατικά κορονοϊού, αλλά θα αποζημιωθούν από το κράτος. Ως εκ τούτου, οφείλουν να διαθέτουν το επαρκές και κατάλληλο προσωπικό για την ασφαλή νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Είναι απαράδεκτη απόφαση να μετακινείται προσωπικό από πολύ επιβαρυμένα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς ιδιωτικές κλινικές για όσο διαρκεί η επίταξη».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα