Εικόνες «Μπέργκαμο» στα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης

Κηδείες-εξπρές για τα θύματα του κορονοϊού, παρουσία ελάχιστων συγγενών και με ειδικές στολές απολύμανσης

Aνατριχιαστικές είναι οι εικόνες από τα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης, όπου σκάβουν εκατοντάδες νέους τάφους στη σειρά για τα θύματα του φονικού ιού και οι κηδείες γίνονται με ελάχιστα άτομα, από υπαλλήλους που φοράνε τις ειδικές στολές απολύμανσης, ενώ τις ίδιες φοράνε και στους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία.

Εργάτες των δήμων ανοίγουν νέα μνήματα νυχθημερόν, αφού η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας και οι επιπτώσεις αποτυπώνονται με δραματικό τρόπο στους ειδικούς χώρους ταφής των θυμάτων του θανατηφόρου ιού.

Τα νεκροταφεία της πόλης αδυνατούν να χωρέσουν τα θύματα της πανδημίας και οι τάφοι ανοίγονται βιαστικά, με εκσκαφείς που χρησιμοποιούνται από τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Ευόσμου.

Οι κηδείες γίνονται μόνο με δύο ή τρεις το πολύ συγγενείς, κηδεύουν τους νεκρούς από κορονοϊό με συνοπτικές διαδικασίες και ουσιαστικά τους «παραχώνουν» σε μια τρύπα από τις εκατοντάδες που έχουν ανοιχτεί σε συγκεκριμένα σημεία των νεκροταφείων Θέρμης (υπευθυνότητας Δήμου Θεσσαλονίκης) και Ευόσμου.

Τουλάχιστον 70 ταφές έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα κοιμητήρια του Ευόσμου, τα οποία βρίσκονται στη δυτική πλευρά της πόλης, ενώ ακόμη 130 τάφοι είναι… διαθέσιμοι για τα θύματα του φονικού ιού.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη»

Συνολικά πάνω από 160 κηδείες κορονοϊού έχουν γίνει από τον Απρίλιο έως τώρα. Οι περισσότερες εξ αυτών έγιναν το τελευταίο δίμηνο. Ο κ. Γιώργος Αβαρλής, αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην εντολή που έδωσε από τον Μάρτιο ο κ. Ζέρβας, ώστε να γίνει ξεχωριστός χώρος στα κοιμητήρια για τα θύματα του κορονοϊού.

«Χάρις σε αυτό δεν ζούμε σκηνές από την κόλαση του Δάντη» τόνισε και συμπλήρωσε πως «μέσα σε δύο ημέρες είχαμε 18 νεκρούς από κορονοϊό. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και δεν ξέρουμε τι αριθμούς θα αφήσει πίσω της η “μαύρη λίστα”. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς γίνονται αυτές οι τελετές. Η παγωμάρα, η ψύχρα στην ψυχή…» καταλήγει.

Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει σειρά επαφών με τον Σύνδεσμο Κοιμητηρίων στον Εύοσμο, προκειμένου να δημιουργηθεί ακόμη ένας χώρος ταφής ατόμων, που ενδεχομένως θα φύγουν από τη ζωή λόγω της νόσου, ανάλογο με εκείνον στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θέρμη, που λειτουργεί από τον Μάρτιο.

Ο χώρος που αναμένεται να δημιουργηθεί το προσεχές διάστημα στον Εύοσμο θα πληροί παρόμοια κριτήρια όπως της Θέρμης, δηλαδή θα είναι απομονωμένος, μακριά από τους λοιπούς τάφους, η ταφή θα έχει διάρκεια δέκα χρόνων, ενώ η μεταφορά των θυμάτων θα γίνεται μέσα σε σφραγισμένα φέρετρα, τα οποία θα είναι τυλιγμένα με διπλό ειδικό νάιλον, ενώ αντίστοιχη ειδική φόρμα θα φορούν και οι νεκροί.

Ακόμη 101 θάνατοι! Έσπασε το «φράγμα» των 3.000

Ξεπέρασαν το «φράγμα» των 3.000 οι θάνατοι στη χώρα μας, μετά τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ωστόσο, για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ήταν λιγότερα από 1.000. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 101 θάνατοι μόλις μέσα σε ένα 24ωρο.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον φονικό ιό ξεπέρασε τους 3.000, φτάνοντας τους 3.003. Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκαν 904 κρούσματα του ιού στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως ο μειωμένος αριθμός μπορεί να οφείλεται στον μικρότερο αριθμό ελέγχων που γίνονται τα Σαββατοκύριακα σε σχέση με τις καθημερινές.

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, ακόμη μια φορά την «πρωτιά» παίρνει η Θεσσαλονίκη με 203 κρούσματα, και ακολουθεί η Αθήνα με 164. Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε επίσης στη Λάρισα και την Πιερία, οι οποίες είχαν από 63 και 49 περιπτώσεις του ιού αντίστοιχα. Επίσης, 44 θετικά άτομα βρέθηκαν στην Κοζάνη, 32 στην Καρδίτσα, 30 στις Σέρρες, 27 στη Δράμα, 25 στην Πέλλα, 23 στο Κιλκίς, 18 στην Καβάλα και 17 στην Αιτωλοακαρνανία.

Παράλληλα, 600 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ. Η μέση ηλικία τους είναι τα 65 έτη, οι 169 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,3%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 115.471, εκ των οποίων το 52,8% είναι άνδρες, 4.986 (4,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30.594 (26,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Υπενθυμίζεται πως από αύριο τίθενται σε εφαρμογή δύο νέα περιοριστικά μέτρα για τη βόρεια Ελλάδα, που θα συμβάλουν στη μείωση της διασποράς του ιού. Συγκεκριμένα, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε όσους ανιχνευτούν θετικοί στον ιό στα χερσαία σύνορα και θα απαγορευτούν οι επισκέψεις στις μονές του Αγίου Ορους σε όσους δεν ζουν μόνιμα εκεί.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα