Οργή των ιεραρχών για τις «κλειστές» εκκλησίες!

Για «Μαύρα Χριστούγεννα» μιλούν ανοιχτά οι μητροπολίτες και χαρακτηρίζουν ακραίες και προσβλητικές τις κυβερνητικές αποφάσεις

«Μαύρα Χριστούγεννα» χαρακτηρίζουν τις φετινές γιορτές οι επικεφαλής των ελληνικών μητροπόλεων, τις οργισμένες αντιδράσεις των οποίων έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την παρουσία ελάχιστων πιστών στις εκκλησίες και μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα.

«Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν είναι ακατανόητες, ακραίες, προσβλητικές προς την Εκκλησία και ανεφάρμοστες. Μας οδηγούν σε μαύρα Χριστούγεννα και επιπλέον σε ψυχολογική επιβάρυνση του λαού, που αναζητούσε στις εορτές που έρχονται μια αχτίδα φωτός, μια αμυδρή διέξοδο, μια στάλα αισιοδοξίας και πνευματικής αναψυχής, για ν’ αντέξουν τη συνέχεια του μαραθωνίου κατά της πανδημίας. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο οι αποφάσεις αυτές να αναθεωρηθούν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση και του μητροπολίτη Καλαβρύτων Ιερωνύμου.

«Εκτός από τη σωματική άσκηση, ο άνθρωπος έχει ανάγκη και την πνευματική άσκηση. Εκτός από τα σωματικά προβλήματα υγείας, όπως του κορονοϊού, υπάρχουν και τα πάσης φύσεως ψυχικά νοσήματα, που μέσα στην Εκκλησία βρίσκουν ανακούφιση και θεραπεία» εξήγησε.

Για τον διαχρονικό αγώνα της Εκκλησίας να διαφυλάξει «ακαινοτόμητη, ακέραια και καθαρή» την πίστη έκανε λόγο ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος.

«Εναν τέτοιο αγώνα διεξάγει και σήμερα η Εκκλησία, προς όλους εκείνους οι οποίοι τη θεωρούν ως ένα εγκόσμιο κατασκεύασμα, ως ένα ιδεολόγημα, ως μία πραγματικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρωπίνης λογικής και φύσεως» τόνισε και εξέφρασε τη θλίψη του που, λόγω αυτής της αντιμετώπισης, της επιβάλλονται σκληρά μέτρα, με αποτέλεσμα οι ναοί να μένουν άδειοι.

«Μπορεί οι πόρτες του ναού σήμερα να είναι κλειστές, με τη δικαιολογία των υλικών πραγμάτων που θεωρούνται κρείττονα σε σχέση με τα πνευματικά. Ζούμε, λοιπόν, σε έσχατους, αποκαλυπτικούς καιρούς. Ζητείται η υπομονή για όλους μας, διότι βιώνουμε τον καιρό της πνευματικής θλίψης. Αυτοί που δεν επιθυμούν να γίνουν μέτοχοι της Βασιλείας του Θεού εμποδίζουν και αυτούς που θέλουν» τόνισε φανερά εξοργισμένος ο μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος και αναρωτήθηκε: «Και έρχεται η υποκρισία της Πολιτείας να επιμείνει, ορίζοντας εννέα ανθρώπους ότι έχουν το δικαίωμα να εκκλησιαστούν τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια! Οι υπόλοιποι, τι;» Επιστολή συνέταξε και ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, διερωτώμενος γιατί, τη στιγμή που επιτρέπεται η έξοδος για σωματική άσκηση, αγορές και άλλες δραστηριότητες, απαγορεύεται στους χριστιανούς να μεταβαίνουν στους ναούς για να εκκλησιαστούν και να προσκυνήσουν.

Την ίδια ώρα η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να γίνει γνωστή την ερχόμενη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. Η απόφαση της κυβέρνησης για κλειστές εκκλησίες κινητοποίησε τα μέλη της, τα οποία θα συνεδριάσουν την Τρίτη και την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να τοποθετηθούν και επισήμως.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα