1.000 φρουροί της ΕΛ.ΑΣ. στα πανεπιστήμια

Με νομοσχέδιο συστήνεται ειδική ομάδα προστασίας των ΑΕΙ, ενώ προωθούνται επιπλέον τρεις αλλαγές στις πανελλαδικές

Και επίσημα μπαίνει η Αστυνομία στα ΑΕΙ, καθώς χθες ανακοινώθηκε το σχετικό νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, παρά τις έντονες αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει φοιτητές και πανεπιστημιακοί. Παράλληλα, αυστηροποιείται το πειθαρχικό δίκαιο, το οποίο θα προβλέπει ακόμα και οριστικές διαγραφές φοιτητών!

Όσο για τις πανελλαδικές και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το υπουργείο φέρνει τρεις μεγάλες αλλαγές: τη θέσπιση βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, τον περιορισμό στη συμπλήρωση σχολών στο μηχανογραφικό και το χρονικό όριο φοίτησης στις σχολές.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η ασφάλεια των πανεπιστημίων θα ενισχυθεί με αρκετά μέτρα. Ανάμεσα σε αυτά είναι η παρουσία της ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημίων εντός των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ειδική ομάδα θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ., θα έχει περάσει από ειδική εκπαίδευση, θα φορά ειδική στολή και θα έχει αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα κρατά πυροβόλα όπλα και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη.

Προβλέπονται περίπου 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες τους. Παράλληλα, τα ΑΕΙ θα συνεχίσουν να φυλάσσονται από ιδιωτικές εταιρίες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Τα υπόλοιπα μέτρα περιλαμβάνουν την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από τα ΑΕΙ, η οποία θα γίνεται αρχικά με ειδικά μηχανήματα και στη συνέχεια με κάρτες εισόδου. Το πειθαρχικό δίκαιο θα περιλαμβάνει διατάξεις για παραπτώματα, όπως αντιγραφές, λογοκλοπές και καταστροφή πανεπιστημιακής περιουσίας, ενώ θα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ποινών που θα κυμαίνονται από απλή επίπληξη μέχρι και διαγραφή από τη σχολή!

Για τις πανελλαδικές και την εισαγωγή στα ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας εισάγει τρεις βασικές αλλαγές. Η πρώτη από αυτές, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, θα ορίζεται από κάθε τμήμα ξεχωριστά.

Συγκεκριμένα, θα προκύπτει από ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται ανάμεσα στο 80% με 120% του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Σημειώνεται πως η παραπάνω αλλαγή θα ισχύσει από φέτος. Το υπουργείο σκέφτεται από την επόμενη χρονιά να δώσει στα τμήματα τη δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον περιορισμό στις επιλογές που θα μπορεί να δηλώσει ένας υποψήφιος στο μηχανογραφικό και η συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα Γενικά Λύκεια και το 20% για τα ΕΠΑ.Λ. Στη δεύτερη φάση θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει. Η παραπάνω αλλαγή θα ισχύσει από το 2022. Από φέτος, όμως, σύμφωνα με το υπουργείο, θα υπάρξει μηχανογραφικό και για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ με βάση το απολυτήριο.

Η τρίτη και τελευταία αλλαγή αφορά το όριο φοίτησης στα ΑΕΙ. Στα τετραετή προγράμματα σπουδών το όριο θα είναι ν+2, ενώ για τα προγράμματα σπουδών μεγαλύτερης διάρκειας θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας κ.ά.).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα