Μεσάνυχτα στη δομή του Καρά Τεπέ ο Μηταράκης – Τα βρήκε όλα υπέροχα!

Αυτοψία στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη πραγματοποίησε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός επιθεώρησε τις συνθήκες διαμονής των περίπου 7.000 φιλοξενουμένων αιτούντων άσυλο εν μέσω του ψύχους. Για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών συνθηκών είχαν διανεμηθεί τις προηγούμενες μέρες στους διαμένοντες στη δομή του Καρά Τεπέ κουβέρτες και θερμαντικά σώματα. Μετά την επίσκεψή του στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ο Ν. Μηταράκης ανέφερε σε ανάρτησή του στα social media:

«Οι έκτακτες καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Αντιμετωπίζονται δε χωρίς να διαταραχθεί η κανονικότητα της δομής».

Εν τω μεταξύ, στις 10.30 χθες το πρωί αναχώρησαν με πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό το Ανόβερο της Γερμανίας συνολικά 116 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 30 οικογένειες με παιδιά. Οι πρόσφυγες που διέμεναν στη Μυτιλήνη και θα μετεγκατασταθούν στη Γερμανία στη συντριπτική πλειονότητά τους κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ.

Πρόκειται για την πρώτη απευθείας πτήση από νησί του Αιγαίου σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο υλοποιείται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπό τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρώτη απευθείας πτήση από τη Λέσβο για το Ανόβερο γίνεται σε συνέχεια της συμφωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια.

Η συμφωνία προβλέπει τη μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω του κορονοϊού, έχουν αναχωρήσει για τη Γερμανία συνολικά 449 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, που βρέθηκε στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση των προσφύγων, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί η χώρα μας μόνη της, και ειδικά τα πέντε νησιά του Αιγαίου, να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος. Η αποσυμφόρηση των νησιών ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες…»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα