Ξεχειλίζει η λαϊκή οργή! Επίθεση Πατρινών κατά του Πέτσα

Με βρισιές και μπουκάλια υποδέχθηκαν τον υπουργό οι καταστηματάρχες της Αχαΐας, εξαιτίας της ξαφνικής απόφασης να μην ανοίξουν

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι έμποροι της Πάτρας στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίος έφτασε εκτάκτως χθες στην πόλη, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων που άκουσαν αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους λόγω της εξαιρετικά επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης.

Μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης και σωματείων είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο δημαρχείο αναμένοντας την άφιξη του κ. Πέτσα και τον υποδέχτηκαν με αποδοκιμασίες και φραστικές επιθέσεις, ενώ εκτοξεύτηκαν και μερικά μπουκάλια με νερό! Ο κ. Πέτσας είχε συνάντηση με τους φορείς της πόλης στο Επιμελητήριο και τόνισε σε όσους παρευρέθηκαν πως θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό δύο προτάσεις, είτε την οικονομική ενίσχυση των εμπόρων με το ποσό των 5.000 ευρώ που ζήτησαν οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας είτε να επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων με click away. Η λύση που προκρίνεται πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτή της οικονομικής ενίσχυσης.

Εκτός από την Αχαΐα, την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία πληρώνουν και οι καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, οι οποίοι βρίσκονται στα κάγκελα, καθώς προσπαθούν εδώ και μήνες να επιβιώσουν με κλειστές τις επιχειρήσεις τους χωρίς να έχουν καμία ουσιαστική βοήθεια από το κράτος.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας χαρακτηρίζει «αιφνιδιαστική» την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. «Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες; Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε σκοτσέζικο ντους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους τους που έχουν “γονατίσει” κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown;» αναρωτιέται.

Να αναιρέσει την απόφασή της καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης, ενώ κάνει λόγο για «αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας». Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε σε έκτακτη σύσκεψή του να στείλει επιστολή στην πρωθυπουργό, στην οποία θα τονίζει ότι, αν δεν ανακληθεί άμεσα η απόφαση, τότε οι επιχειρηματίες επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμη ενέργεια.

Πάντως, στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης οι έμποροι θα κάνουν το δικό τους «αντάρτικο», καθώς είναι αποφασισμένοι να σηκώσουν σήμερα τα ρολά των καταστημάτων τους και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τηρώντας, όπως λένε, τα μέτρα προστασίας. Όσο για τα πρόστιμα των 3.000 ευρώ, αναφέρουν πως δεν τα φοβούνται. Στην Πάτρα οι καταστηματάρχες θα κολλήσουν στις πόρτες των μαγαζιών τους κηδειόχαρτα που θα γράφουν «Με κυβερνητική απόφαση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 2/4/2021 είμαστε ζωντανοί – νεκροί». Με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου τα μαγαζιά θα ανοίξουν συμβολικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χωρίς προσωπικό και χωρίς να εξυπηρετούν τους πελάτες.

«Έλλειψη σεβασμού στην τάξη των λιανεμπόρων» χαρακτηρίζει την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στην Κοζάνη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Αθανάσιος Δραγατσίκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κοζάνη είναι μια περιοχή που έκλεισε τον Οκτώβριο και δεν άνοιξε τα Χριστούγεννα. Ο κ. Δραγατσίκας αναφέρθηκε στις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έμποροι χωρίς την κρατική στήριξη, καθώς χρειάστηκε να πληρώσουν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν εδώ και έναν χρόνο εξαιτίας του «λουκέτου» στα μαγαζιά τους.

Με χθεσινή της ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αφού επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωσε ότι σήμερα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιπλέον μέτρο που θα αφορά τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που θα παραμείνουν κλειστές τον μήνα Απρίλιο με κυβερνητική εντολή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα