Αρθρίτιδα Ισχίου – Γόνατος: Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν εάν την αμελήσουμε και ποιες οι θεραπευτικές επιλογές

Η αρθρίτιδα ισχίου χαρακτηρίζεται από εκφυλιστική αλλοίωση στην άρθρωση, παρουσία φλεγμονής. Αυτό μπορεί να έχει σαν αίτιο την χρόνια καταπόνηση της άρθρωσης έτσι ώστε σε μία επικείμενη υπερφόρτιση να μην μπορεί να απορροφήσει σωστά τους κραδασμούς. Αν αυτό συνεχιστεί, η αρθρική επιφάνεια θα πάψει να είναι ομαλή και σιγά σιγά η εμφάνιση οστεόφυτων και το τρίψιμο των οστών μεταξύ τους, είναι αναπόφευκτα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αρθρίτιδα ισχίου, η οποία αν παραμεληθεί μπορεί να καταστρέψει πλήρως όλα τα δομικά στοιχεία της άρθρωσης.

Στην αρθρίτιδα γονάτου οι ασθενείς υποφέρουν από δυσκαμψία και πόνο και αν δεν προχωρήσουν σε ενδεδειγμένη θεραπεία, τότε αναμένεται σημαντικού βαθμού αναπηρία, δεδομένου ότι το γόνατο είναι ευάλωτο και ευαίσθητο στους τραυματισμούς. Οι πιο συχνές μορφές αρθρίτιδας γονάτου είναι η οστεοαρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου – Ο ασθενής περπατά άμεσα!

Γόνατο

Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος, το κατεστραμμένο κομμάτι που έχει υποστεί αλλοιώσεις από την αρθρίτιδα, αντικαθίσταται με σύγχρονα εμφυτεύματα συνήθως μεταλλικά. Η τεχνολογική ανάπτυξη είναι αλματώδης και πλέον παράγονται τόσο ανθεκτικά υλικά, ώστε να αντέχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακόμα κι αν τα επίπεδα δραστηριότητας του ασθενούς είναι υψηλά.

Μετά την αρθροπλαστική γόνατος θα χρειαστεί να παραμείνετε περίπου 2 ημέρες στο νοσοκομείο. Η αναισθησία μπορεί να είναι ραχιαία ή ολική. Στο γόνατο πραγματοποιείται επίδεση και προτείνονται πάντα οι αντιπηκτικές ενέσεις για την αποφυγή θρόμβωσης στο πόδι.

Ο ασθενής μετά την επέμβαση θα πονάει ελάχιστα λόγω των Fasttrack και Enchanced Recovery Protocols, θα βελτιώσει πολύ την ποιότητα της ζωής του και θα επιστρέψει γρήγορα στην καθημερινότητά του ενώ θα επιτρέπεται η γυμναστική χαμηλής έντασης. Αναλγητικά ίσως χρειαστούν για 1-2 ημέρες.

Αν ο ασθενής δεν πάσχει από φλεγμονώδη αρθρίτιδα και δεν είναι παχύσαρκος πιθανόν να μπορεί να υποβληθεί σε μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος με ακόμα μικρότερη τομή και εξασφάλιση πλήρους εύρους κίνησης.

Ισχίο

Η μέθοδος Superpath είναι ότι πιο καινούργιο έχει να επιδείξει η ορθοπεδική επιστήμη στον τομέα ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Οι παθήσεις που ουσιαστικά θεραπεύει η μέθοδος είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα, οι δυσπλασίες του ισχίου και η άσηπτη νέκρωση του ισχίου.

Με την μέθοδο αυτή, το ισχίο δεν εξαρθρώνεται, αλλά προστατεύονται όλα τα πέριξ μαλακά μόρια, ενώ ταυτόχρονα οι μύες και οι τένοντες τραυματίζονται ελάχιστα. Η πρόθεση που χρησιμοποιείται τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζεται κάποια ισχυρή παρέμβαση στο ισχίο.

Από την αποφυγή της οποιασδήποτε τομής των τενόντων, ο πόνος και η αιμορραγία σχεδόν εκμηδενίζονται. Ο ασθενής με το πέρας της επέμβασης περπατάει κανονικά χωρίς να παρουσιάζεται χωλότητα. Συγκεκριμένα την ίδια κιόλας ημέρα ο ασθενής είναι πανέτοιμος να περπατήσει, χωρίς βοηθήματα!

Ενημερωθείτε για την αρθρίτιδα ισχίου – γονάτου, ώστε η θεραπεία να είναι έγκαιρη και ολοκληρωμένη!

Κωνσταντίνος Σαράντος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ιστοσελίδα: ksarantos.gr

Τηλ. Ιατρείου: 2130998209

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα