Κτηνίατροι: «Όχι» στο νομοσχέδιο για τα κατοικίδια

Απεργούν, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παίζει υπόγεια παιχνίδια για μικροπολιτικούς λόγους, εις βάρος μάλιστα της υγείας των ζώων

Της Κέλλυς Φαναριώτη

Στον χορό των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 6 Μαΐου, μπήκαν και οι κτηνίατροι, οι οποίοι μεθαύριο απεργούν, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα αγαπημένα μας τετράποδα.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί το νέο σχέδιο νόμου για την υγεία των ζώων και κατηγορούν την κυβέρνηση πως παίζει υπόγεια παιχνίδια για λόγους μικροπολιτικούς.

«Η κυβέρνηση επιλέγει να νομοθετήσει, θέλοντας να εξασφαλίσει συμμαχίες με συγκεκριμένο κομμάτι “φιλοζωικών” οργανώσεων και άλλων οργανωμένων συμφερόντων, καθαρά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Στο πλαίσιο αυτό στήνει και το επικοινωνιακό της παιχνίδι, με την πρόσφατη υιοθεσία ενός σκύλου από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, μέσω της ανάθεσης της στείρωσης και περίθαλψης δεσποζόμενων από τους δήμους σε εταιρίες και ΜΚΟ κάνει τον κλάδο των ζώων συντροφιάς βορά της κερδοφορίας των εταιριών παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Κτηνιάτρων. Επιπλέον, οι επιστήμονες τάσσονται κατά της υποχρεωτικής στείρωσης των ζώων και χαρακτηρίζουν πράξη κακοποίησης τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς κτηνιατρική συνταγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Κυνολογικός Ομιλος Ελλάδος, με την πρόεδρό του Ιωάννα Γαλανού να δηλώνει στη «δημοκρατία» πως πουθενά στον κόσμο δεν έχει εφαρμοστεί οριζόντια στείρωση.

«Δύο χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή τη γενική στείρωση, η Ρουμανία και η Κροατία, με εξαίρεση όμως τα ζώα που διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη (pedigree) και τις αυτόχθονες φυλές των χωρών αυτών. Εδώ έχουμε τις ελληνικές φυλές, κάποιες εκ των οποίων έχουν ιστορία 4.000 χρόνων. Είναι αδιανόητο εν μια νυκτί να αποφασίσουμε να διακόψουμε την αναπαραγωγή τους. Είναι πολιτιστικό ατόπημα, τεράστιο λάθος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η στείρωση, όπως λέει, δεν είναι μια απλή ιατρική πράξη, αλλά μια σοβαρή εγχείρηση που απαιτεί νάρκωση και που ενδεχομένως θα προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του ζώου και, σπανιότερα, τον θάνατο.

Επιπλέον, ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος ζητεί τη θεσμική κατοχύρωση των ερασιτεχνών εκτροφέων, των φυσικών δηλαδή προσώπων που εκτρέφουν ερασιτεχνικά, όχι κατ’ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο τοκετών ανά έτος, από έως δύο θηλυκούς σκύλους ή γάτες που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα διαθέτουν γενεαλογικό χάρτη.

«Η τρίτη και τελευταία ένστασή μας αφορά το άρθρο 33, στο οποίο γίνεται λόγος για μια επιτροπή παρακολούθησης του νόμου από επτά φορείς, όπου δεν περιλαμβάνεται ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, ο μόνος αρμόδιος φορέας που μπορεί να επιβεβαιώσει εάν ένας ερασιτέχνης εκτροφέας έχει επωνυμία εκτροφείου υπό τη διεθνή κυνολογική ομοσπονδία. Ζητάμε τη συμμετοχή του κυνολογικού ομίλου στην επιτροπή παρακολούθησης του νόμου ως του μόνου αρμόδιου φορέα για την ερασιτεχνική εκτροφή των σκύλων» σημειώνει η κυρία Γαλανού, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς όσους πολίτες συμφωνούν με τις θέσεις του ΚΟΕ να διατυπώσουν έως το βράδυ της 20ής Μαΐου τις απόψεις τους στη διαβούλευση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα