Προνόμια για όσους έχουν πιστοποιητικό Covid της Ε.Ε.

Ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών -και διευκόλυνση των ταξιδιών- εντός Ε.Ε. εισηγείται με 5 προτάσεις η Κομισιόν

Ο εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού θα αποτελεί το «κλειδί» για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών -και τη διευκόλυνση των ταξιδιών- εντός Ε.Ε., σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Κομισιόν, καθώς αυτή θα γίνεται δίχως περαιτέρω περιορισμούς και θα αφορά και παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών.

Εργαλείο πιστοποίησης σε αυτή τη διαδικασία, βέβαια, θα αποτελεί το πολυσυζητημένο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της Ε.Ε., το οποίο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται σε κάποιες χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα. Συνολικά, και με δεδομένες τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά και την πρόοδο που σημειώνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών-μελών της Ε.Ε., η Κομισιόν παρουσίασε χθες τις προτάσεις της για την επόμενη ημέρα και ενόψει καλοκαιριού.

Σύμφωνα με αυτές, λοιπόν:

1. Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα με πιστοποιητικά εμβολιασμού, με βάση το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξαιρούνται από τεστ που σχετίζονται με ταξίδια ή καραντίνα 14 ημερών. Το μέτρο θα πρέπει επίσης να καλύπτει τα άτομα που έχουν αναρρώσει από κορονοϊό και έχουν λάβει μόνο μία δόση εμβολίου.

2. Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από Covid και κατέχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού, σύμφωνα με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό της Ε.Ε., θα πρέπει όταν ταξιδεύουν να εξαιρούνται από τεστ ή καραντίνα για 180 ημέρες μετά το θετικό τεστ PCR.

3. Τα άτομα με έγκυρο πιστοποιητικό τεστ, σύμφωνα με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό της Ε.Ε., θα πρέπει να εξαιρούνται από πιθανές απαιτήσεις καραντίνας. Η Επιτροπή προτείνει μια τυπική περίοδο ισχύος 72 ωρών για τα τεστ PCR και, όπου γίνονται δεκτά τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, προτείνεται περίοδος ισχύος 48 ωρών.

4. «Φρένο έκτακτης ανάγκης»: Εάν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης σε κάποιο κράτος-μέλος ή εντοπιστεί υψηλός αριθμός ανησυχητικών μεταλλάξεων, τότε τα κράτη-μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εκ νέου τα ταξίδια για τα εμβολιασμένα άτομα και για εκείνα που έχουν αναρρώσει από κορονοϊό.

5. Απλούστευση των απαιτήσεων, σε περίπτωση που αποφασίσουν να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα κάποια κράτη-μέλη. Ειδικά, η Επιτροπή προτείνει να μην υπάρχει κανένας περιορισμός για τις «πράσινες περιοχές», τεστ αναχώρησης (αντιγονικό ή PCR) για τις «πορτοκαλί περιοχές» και καραντίνα για τις «κόκκινες περιοχές», εκτός αν έχει γίνει αντιγονικό ή PCR τεστ πριν από την αναχώρηση. Τέλος, για τις «περιοχές σε βαθύ κόκκινο», η Επιτροπή συνιστά να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, διαφορετικά να επιβάλλονται τεστ και καραντίνα.

Αναφορικά με τα παιδιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τα παιδιά που ταξιδεύουν με τους γονείς τους να εξαιρούνται από την καραντίνα, όταν οι γονείς τους δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καραντίνα, για παράδειγμα λόγω εμβολιασμού. Προτείνεται, επίσης, τα παιδιά κάτω των 6 ετών να εξαιρούνται από τα τεστ πριν από το ταξίδι.

Τέλος, και ενώ η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού σημειώνοντας ότι «τα κράτη-μέλη θα πρέπει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, βάσει της εθνικής νομοθεσίας, να αρχίσουν να εκδίδουν ψηφιακά πιστοποιητικά Covid της Ε.Ε. ήδη πριν από την έναρξη ισχύος του σχετικού κανονισμού την 1η Ιουλίου», ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε χθες πως «προτείνουμε στα κράτη-μέλη να συντονίσουν αυτή τη σταδιακή άρση των περιορισμών ελεύθερης κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπόψη το νέο κοινό εργαλείο μας: το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της Ε.Ε.», ενώ η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, σημείωσε πως «καθώς ο εμβολιασμός προχωρά με αυξανόμενη ταχύτητα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η ασφαλής ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς περιορισμούς μπορεί σταδιακά να ξαναρχίσει».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα