Παραλήρημα Άδωνι Γεωργιάδη για εμβόλια και οικονομία – Τον αδειάζει το οικονομικό επιτελείο

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέου lockdown μίλησε για χρεοκοπία και λουκέτα στην αγορά

Aκόμα και υπουργοί της κυβέρνησης απόρησαν με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέου lockdown λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά».

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε στην πρωινή εκπομπή του Open απειλώντας ευθέως τους πολίτες και τους επιχειρηματίες της εστίασης για το σχέδιο της κυβέρνησης με τους μεικτούς και αμιγείς χώρους.

«Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια, που δεν υπάρχουν και λεφτά, να χρεοκοπήσετε ή όχι; Αντί να φωνάζεις σε εμάς, να πεις σε καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις, να πάνε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα. Εγώ φταίω που δεν πάει ο άλλος να εμβολιαστεί; Ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε ο επιχειρηματίας φταίει. Ο ιός είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε στη ζωή μας. Δεν μπορώ να πείσω τον καθένα ούτε κηδεμόνας είμαι ούτε τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ουσία ο υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε σε έναν καθαρό εκβιασμό εναντίoν όσων είναι δύσπιστοι για τα εμβόλια (έπειτα και από τις παλινωδίες της κυβέρνησης) αλλά και των επαγγελματιών, που επισήμαναν τα προβλήματα του σχεδίου λειτουργίας της εστίασης που προωθεί το υπουργείο του.

Στην πράξη μίλησε για χρεοκοπία επιχειρήσεων και λουκέτα στην αγορά, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλε, ενώ οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποίησε για την ελληνική οικονομία επηρεάζουν ακόμα και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση η στάση του δεν είναι απλά ανεύθυνη αλλά και εθνικά επικίνδυνη.

Ωστόσο ο ίδιος έλεγε προ ημερών ακριβώς τα αντίθετα! Είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν πείραξε τα 37 δισ. που άφησε στα δημόσια ταμεία η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ξέχασε; Η τραγική κατάσταση που περιέγραψε χθες έχει διαψευστεί και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε προ ημερών ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται στα 35 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σχολίασε πως είναι στο ίδιο ύψος σε σχέση με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020.

Τα ψέματα του κ. Γεωργιάδη, όμως, διαψεύδονται και από πηγές του οικονομικού επιτελείου, που σημειώνουν πως δεν πρόκειται να οδηγηθεί η χώρα σε ακόμη ένα lockdown, καθώς η πορεία των εμβολιασμών και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται εκτάκτως σε περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων αποκλείουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ένα ενδεχόμενο καθολικό lockdown, όπως αποτυπώθηκε και τους προηγούμενους μήνες, κοστίζει στην ελληνική οικονομία περίπου 3 δισ. ευρώ τον μήνα, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται στα 35 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 δισ. είναι «κλειδωμένα» για την αποπληρωμή του χρέους και αποτελούν «μαξιλάρι ασφαλείας» για τις εξόδους της χώρας στις διεθνείς αγορές. Το πρόβλημα είναι ότι τόσο τα 40 δισ. ευρώ που έχουν διαθέτει στην αγορά από τον Μάρτιο του 2020 όσο και τα 35 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα ταμεία του κράτους προέρχονται από τον δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα να διογκώσουν το χρέος της χώρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα