Υποχρεωτικό εμβολιασμό κληρικών συζητά η Ιερά Σύνοδος

Εντονες φαίνεται να είναι οι αντιδράσεις ιερέων αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κληρικών και πιστών. Τις τελευταίες ημέρες έχουν διαρρεύσει πληροφορίες ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τη σημερινή της συνεδρίαση θα αποφασίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ιερέων και ενδεχομένως την απόφαση να επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς μόνο σε όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Αυτό θα προκαλέσει σίγουρα ισχυρές διενέξεις τόσο μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας όσο και ανάμεσα στους πιστούς, αφού θα δημιουργηθούν αντίθετα στρατόπεδα, που θα υπερασπίζονται τις διαφορετικές θέσεις και απόψεις τους.

Αναμένεται, λοιπόν, να προκληθεί τσουνάμι αντιδράσεων και, παρότι υπάρχουν πολλές φωνές ιεραρχών που στηρίζουν και θα ήθελαν να επιβληθεί αυτό το μέτρο, ο προβληματισμός είναι έντονος για το πώς θα δουν οι πιστοί ακόμη μία υποταγή της Εκκλησίας στις κυβερνητικές εντολές.

Μάλιστα, ορισμένοι κάνουν λόγο για «αλισβερίσι» και «επιταγές» που ξεχρεώνει η Εκκλησία στην Πολιτεία. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, για να εξασφαλίσει την εύνοια της κυβέρνησης αναφορικά με την εκκλησιαστική περιουσία, αναγκάζεται να «ξεπουλήσει» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

ΔΙΣ με Κικίλια και Τσιόδρα

Σίγουρα, το εν λόγω ζήτημα θα απασχολήσει σήμερα ιδιαίτερα τη ΔΙΣ, γι’ αυτό το Συνοδικό Μέγαρο θα επισκεφτούν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ώστε να ενημερώσουν αλλά και να εντείνουν τις κυβερνητικές πιέσεις στην Εκκλησία. Επίσης, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ΔΙΣ αναμένεται να αποστείλει εγκύκλιο σημείωμα σε όλες τις μητροπόλεις, το οποίο θα αναγνωστεί την Κυριακή το πρωί στους ναούς της χώρας και θα καλεί κλήρο και λαό να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα, αφήνοντας στην άκρη τους φόβους και τους ενδοιασμούς τους.

Θα τονίζεται, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για ζήτημα εκκλησιαστικό ή δογματικό, αλλά επιστημονικό, ενώ είναι ο μόνος τρόπος να δείξει κάποιος την αγάπη του προς τον πλησίον.
Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συζήτησαν επισταμένως επί του θέματος αυτού. Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, τόνισε την ανάγκη η Εκκλησία να παροτρύνει τους πιστούς να εμβολιαστούν. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε το πόσο απαραίτητη είναι -στον συγκεκριμένο τομέα- η συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία και με την επιστήμη.

Το κρίσιμο τετ α τετ

Στο ίδιο πνεύμα, άλλωστε, κινήθηκε και η πρόσφατη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα με τον μακαριότατο, στην οποία ζητήθηκε εκ νέου να συμβάλλει η Εκκλησία «μιλώντας στις καρδιές των πιστών», προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του εμβολιαστικού προγράμματος. Επίσης, σε δηλώσεις της πριν από μερικά 24ωρα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι η Εκκλησία μπορεί να επηρεάσει το ποίμνιο για να εμβολιαστεί, λέγοντας η ίδια χαρακτηριστικά: «Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα ανέβει πολύ η θερμοκρασία στην καλοκαιρινή συνεδρίαση της ΔΙΣ, αφού θα υπάρξουν φωνές που θα έχουν αντίθετες γνώμες, μεταφέροντας τον παλμό μεγάλης μερίδας της κοινωνίας. Τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ωστόσο, αναμένεται να την απασχολήσουν κι άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι η παραπομπή -για απειθαρχία- των μητροπολιτών Κυθήρων και Αιτωλίας, οι οποίοι δεν τήρησαν τις αποφάσεις της Συνόδου κατά την περίοδο της Σαρακοστής, αλλά και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τις εκκλησιαστικές ακαδημίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα