Επικίνδυνες αναζωπυρώσεις σε ολόκληρη την Πελοπόννησο

Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, όπου εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία, Αρκαδία, Ανατολική Μάνη και Μεσσηνία, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Στη Μεσσηνία ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που καίει σε δασική έκταση στην περιοχή Μέλπεια. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές, πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Αυτοδιοίκησης.

Με τις αναζωπυρώσεις παλεύουν οι επίγειες και οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Ηλεία, όπου από νωρίς χθες το απόγευμα έγιναν ορατά νέα μέτωπα στις περιοχές Λάλα, Λάσδικα, Βασιλάκι προς Ξηρόκαμπο (κοντά στα διοικητικά όρια με την Αρκαδία) και Μηλιές. Μάλιστα, εκεί ήχησαν και οι καμπάνες της εκκλησίας, απευθύνοντας με τον τρόπο αυτό έκκληση προς τους εναπομείναντες κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή.

«Στόχος είναι να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές. Στις πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν και πεζοπόρα τμήματα, ειδικά στην περιοχή Δούκας, που είναι σε ορεινό σημείο» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, συμπληρώνοντας πως στην Αχλαδινή, μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούν και μηχανήματα έργου.

Στην Ηλεία

Την ίδια ώρα, με αποφάσεις που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Ολυμπίας, Φολόης, Ωλένης και Πύργου της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές. «Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας που εισηγήθηκε η Περιφέρεια, έπειτα από σχετικό αίτημα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Αυγούστου» ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στη Γορτυνία

Επικίνδυνες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και στις περιοχές Ράχες και Νεοχώρι Γορτυνίας, ενώ οι φλόγες έφτασαν στον ποταμό Ερύμανθο στην πλαγιά από την πλευρά της Αρκαδίας, δίπλα από το διυλιστήριο που υδροδοτεί τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Στο μέτωπο επιχειρούν αεροπλάνα Canadair από την Ισπανία και την Κροατία και ένα ελικόπτερο Erickson, που προσπαθούν με ρίψεις νερού να περιορίσουν τις πύρινες γλώσσες. Επί τόπου βρίσκονται και 34 πυροσβέστες με 13 οχήματα από την Τσεχία που έφτασαν χθες νωρίς το πρωί στη χώρα, με σκοπό να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ενεργά πύρινα μέτωπα εντοπίζονται και στην Ανατολική Μάνη και συγκεκριμένα στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας απέναντι από τη Γέρμα, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης. «Στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και απέναντι από τη Γέρμα καίει ακόμα το μέτωπο της φωτιάς στον Δήμο Ανατολικής Μάνης» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως το πρωί επιχείρησαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα και εξήγησε: «Μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς, ενώ παράλληλα στην περιοχή βρίσκονται επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που δίνουν μάχη για την κατάσβεση».

Ο αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι αρχίζουν άμεσα το έργο τους οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών. «Σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού πρώτα κάναμε την καταγραφή των αναγκών, θα αποσταλούν ζωοτροφές, διότι λόγω της φωτιάς έχουν καεί πολλά βοσκοτόπια» είπε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα