Με το πρώτο κουδούνι χτυπούν και… καμπανάκια επιστημόνων

Με το άνοιγμα των σχολείων υπολογίζουμε αύξηση μεταδοτικότητας 16%-20%, λέει ο Δημοσθ. Σαρηγιάννης και προβλέπει 4.600 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου

Το πρώτο κουδούνι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές χτυπά σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας με την εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Να σημειωθεί ότι φέτος το υπουργείο Παιδείας θέλει πάση θυσία να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία διασφαλίζοντας τη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Πάντως, την ίδια στιγμή έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων, οι οποίοι κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της κινητικότητας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι μαθητές θα προσέλθουν σήμερα στα σχολεία στις 8.15 το πρωί για να παρακολουθήσουν αρχικά τον αγιασμό και στη συνέχεια θα ενημερωθούν μεταξύ άλλων και για τα μέτρα που θα ισχύσουν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, φέτος οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές από 12 και πάνω) ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης τις ίδιες μέρες με δαπάνη του εργαζομένου.

Σε περίπτωση που κάποιο παιδί βρεθεί θετικό στον ιό θα απομακρύνεται από το σχολείο και θα παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, ενώ θα επιστρέφει στη σχολική μονάδα ύστερα από τουλάχιστον 10 ημέρες και την πάροδο τριών εικοσιτετραώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.

Για τις στενές επαφές του προβλέπονται εργαστηριακοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα, στους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα θα γίνονται δύο εργαστηριακά τεστ πέραν των προβλεπομένων.

Αν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο παιδί που νόσησε, θα υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δύο εργαστηριακά). Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται. Τέλος, από φέτος ένα τμήμα θα κλείνει όταν νοσήσει το 50% των μαθητών και τα μαθήματα θα συνεχίζονται με τηλεκπαίδευση.

Πάντως, όπως φαίνεται, κατά τους επιστήμονες όσα μέτρα και να ληφθούν δεν μειώνουν τις πιθανότητες να υπάρχει «εκτόξευση» κρουσμάτων τώρα που ανοίγουν τα σχολεία.

«Με το άνοιγμα των σχολείων υπολογίζουμε αύξηση μεταδοτικότητας 16%-20%. Όσο για τα κρούσματα, στις αρχές Οκτωβρίου ίσως δούμε 4.600 κρούσματα και κορύφωση στα μέσα Οκτωβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τα ποσοστά θα μπορούσαν να μειωθούν αν εμβολιάζονταν περισσότερα παιδιά και αν ήταν πιο αραιές οι τάξεις.

«Σε ένα τμήμα με 17 παιδιά αντί για 25 μειώνεται η μεταδοτικότητα κατά 33%» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι το μέτρο 50% + 1 για το κλείσιμο μιας τάξης είναι υπερβολικό.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας με το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος. «Υπάρχει ανησυχία γιατί αυτή η παραλλαγή κολλάει και στα παιδιά» είπε. Μάλιστα, δεν ήταν καθόλου αισιόδοξος σχετικά με το μέλλον τονίζοντας ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας – περιμένουμε εξάπλωση της διασποράς. Πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά τα πρωτόκολλα».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα