Τρέμει η γη στο Αρκαλοχώρι! Ένας νεκρός και 11 τραυματίες

Ισοπεδώθηκε oικισμός από τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ

Συγκλόνισε την Κρήτη το χθεσινό φονικό ταρακούνημα του Εγκέλαδου, που άφησε πίσω του έναν νεκρό, 11 τραυματίες και ένα χωριό ισοπεδωμένο. Από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε το πρωί της Δευτέρας, στις 09.17, το νότιο Ηράκλειο, βρήκε τον θάνατο ο εργολάβος 64χρονος Ιάκωβος Τσαγκαράκης, ο οποίος καταπλακώθηκε όταν κατέρρευσε ο τρούλος της μικρής εκκλησίας του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται έξω από το Αρκαλοχώρι.

Ο άτυχος πατέρας δύο παιδιών, που είχε γίνει πρόσφατα παππούς, εκτελούσε εργασίες ανακατασκευής στον μικρό ναό, ο οποίος είχε υποστεί ζημιές από παλαιότερους σεισμούς! Μαζί του βρισκόταν και ο γιος του Μιχάλης που τον βοηθούσε και ο οποίος στάθηκε περισσότερο τυχερός, καθώς απεγκλωβίστηκε με κατάγματα, αλλά βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Ο άτυχος 64χρονος, που καταγόταν από το χωριό Μάρθα Βιάννου, αλλά έμενε στις Μεσαμπελιές Ηρακλείου, ανασύρθηκε νεκρός ύστερα από πολύωρη επιχείρηση των πυροσβεστών της 3ης ΕΜΑΚ που έσπευσαν στο σημείο. Ο αδικοχαμένος εργολάβος ήταν αγαπητός στην τοπική κοινωνία και ασχολείτο με τον αθλητισμό, καθώς είχε υπάρξει ποδοσφαιριστής του Πατούχα, αλλά και παράγοντας στην ομάδα τόσο της Ανω Βιάννου όσο και στον Πήγασο Εμπάρου.

Στο μεταξύ, 11 τραυματίες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, και από αυτούς οι τρεις μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου (ο ένας, 55 ετών, είναι πολυτραυματίας και οι άλλοι δύο υπέστησαν κατάγματα). Σώος απεγκλωβίστηκε άλλος ένας πολίτης, ο οποίος είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του στο χωριό Πατσίδερος, καθώς από τις ζημιές που προκάλεσε η δόνηση δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε 23 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά της Αρβης στο νότιο Ηράκλειο, σκόρπισε τον τρόμο και τον πανικό στους κατοίκους του νομού, οι οποίοι ταρακουνήθηκαν πολύ και από το «σμήνος» των μετασεισμικών δονήσεων που συνοδευόταν από μια τρομακτική βοή. Ο πρώτος μετασεισμός σημειώθηκε 10 λεπτά μετά τον κύριο και ήταν έντασης 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο δεύτερος έγινε στις 09.36 και ήταν έντασης 2,8 Ρίχτερ, ενώ στις 09.37 ένας ισχυρότερος μετασεισμός, έντασης 4,5 Ρίχτερ, ταρακούνησε την περιοχή. Ακολούθησαν ακόμη δύο μετασεισμοί, μεγέθους 3,1 Ρίχτερ στις 10.07 και 3,3 Ρίχτερ στις 10.22, στις 10.42 έγινε ένας μικρότερος, έντασης 2,8 Ρίχτερ, και δύο λεπτά αργότερα ένας ακόμα, 3,8 Ρίχτερ. Ο τελευταίος μετασεισμός σημειώθηκε στις 10.46 και ήταν έντασης 4 Ρίχτερ!

Ο Δήμος Μινώα – Πεδιάδας Ηρακλείου τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς στην έδρα του, το Αρκαλοχώρι, άντεξαν μόλις δύο από το σύνολο των σπιτιών! Ο σεισμός ήταν ισχυρότατος και εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους και στις πλατείες. Φυσικά, διακόπηκαν τα μαθήματα στα σχολεία, τα οποία εκκενώθηκαν, και οι γονείς κλήθηκαν να πάρουν τα παιδιά τους. Με απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Παιδείας Εφης Κουτεντάκη, σήμερα και αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου θα παραμείνουν κλειστά για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι μετά τον σεισμό.

Πολλές ζημιές αναφέρθηκαν στο κέντρο της Πυροσβεστικής, κυρίως σε παλιά πέτρινα κτίρια στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και στα χωριά Αρχοντικό, Αγιές Παρασκιές, Μελέσες, Πατσίδερο, Θραψανό, Ρουσσοχώρια, ενώ κατολίσθηση έχει σημειωθεί στον Προφήτη Ηλία, κλείνοντας τον δρόμο προς το χωριό. Οπως είπε στη «δημοκρατία» ο Κώστας Στρατήγης, ένας από τους 450 μόνιμους κατοίκους του χωριού Μελέσες, που απέχει 20 λεπτά από το Ηράκλειο, το χωριό, που βρίσκεται επτά χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, έχει υποστεί φοβερές ζημιές:

«Κτίρια, εκκλησίες, κύριες κατοικίες έχουν καταστραφεί. Στην κεντρική εκκλησία της Ευαγγελίστριας -στην οποία είχε απαγορευτεί η επισκεψιμότητα για λόγους ασφαλείας μετά τον σεισμό του Ιουλίου-, ο τρούλος είναι έτοιμος να πέσει. Οι Ναοί του Αγίου Νικολάου στο κοιμητήριο και του Αγίου Γεωργίου στον κεντρικό δρόμο, καθώς και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στα ανατολικά έχουν πάθει σοβαρότατες ζημιές. Επίσης, γύρω στις 30-40 μόνιμες κατοικίες, οι οποίες μάλιστα είχαν ανακαινιστεί προ εξαετίας, είναι μη κατοικήσιμες».
Ο κ. Στρατήγης τόνισε πως το δικό του σπίτι είναι για την ώρα κατοικήσιμο, ωστόσο για τους συγχωριανούς του έχει μεριμνήσει ο δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων Εμμανουήλ Κοκοσάλης, ο οποίος μετέφερε κρεβάτια στο κλειστό γυμναστήριο, μετατρέποντάς το σε κέντρο φιλοξενίας σεισμοπλήκτων. «Οποιος θέλει από τις Μελέσες, αλλά και από γειτονικά χωριά μπορεί να έρθει να μείνει» είπε.

Εξάλλου, σε συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού με την Περιφέρεια και τους ξενοδόχους, διατέθηκαν σε πρώτη φάση 90 κλίνες στους σεισμοπλήκτους. Στην ευρύτερη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση γίνονται περιπολίες από πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Απερίγραπτο! Οι σεισμολόγοι προκαλούν χάος

Την ώρα που η Κρήτη ζει στιγμές αγωνίας υπό τον φόβο ενός νέου πλήγματος του Εγκέλαδου και οι κάτοικοι προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση με τους δεκάδες ισχυρούς μετασεισμούς, οι σεισμολόγοι ακολουθούν τα χνάρια των… λοιμωξιολόγων, που ουκ ολίγες φορές έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις μπερδεύοντας τους πολίτες! Οι κάτοικοι του νησιού «κρέμονται» από τα χείλη τους, οι επιστήμονες όμως επιδίδονται σε ένα απερίγραπτο αλαλούμ, καθώς έχουν χωριστεί σε… στρατόπεδα και τους «βομβαρδίζουν» με διαφορετικές γνώμες σχετικά με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

«Ο σεισμός δεν ήρθε ξαφνικά» είπε o διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Γεράσιμος Χουλιάρας.

Άλλωστε, το νησί δεχόταν τακτικά την επίσκεψη του Εγκέλαδου ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, στις 25 Ιουλίου η σεισμική παράμετρος b ήταν 0.6 στο Αρκαλοχώρι. Η παράμετρος b δείχνει τον ρυθμό της σεισμικής δραστηριότητας και είναι ένδειξη αν βρισκόμαστε σε κανονικό ή προσεισμικό στάδιο. Οταν η σεισμικότητα είναι κανονική, τότε η παράμετρος b είναι 1, ενώ όταν είναι κάτω από 1 τότε σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί προσοχή. «Δεν μπορούσε τότε να ξεκαθαριστεί αν ήταν προσεισμοί, είχαμε ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά» ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, όσον αφορά τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει οι σεισμολόγοι για τη χθεσινή δόνηση, κινήθηκε και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς.

«Είχαμε μία προσεισμική ακολουθία, όπως τελικά αποδείχθηκε, που, παρόλο που έχουμε προχωρήσει τόσο στην επιστήμη, δεν μπορέσαμε να εκτιμήσουμε ότι ήταν προσεισμική» δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί από ποιο ρήγμα προήλθε ο σεισμός. Οπως είπε, είτε είναι αυτό που περνάει από το χωριό Γεράκι με κατεύθυνση προς τη Χερσόνησο, που είναι γνωστό και χαρτογραφημένο, είτε είναι ένα άλλο μικρό ρήγμα, που περνά μπροστά από αυτό και βρίσκεται κάτω από το Αρκαλοχώρι.

Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης μπέρδεψε ακόμα περισσότερο την κατάσταση με τις δηλώσεις του ότι ο σεισμός έγινε στο γνωστό ρήγμα του Καστελλίου, ενώ πρόσθεσε πως θα υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, αλλά διαβεβαίωσε ότι η περιοχή δεν μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερους των 6 Ρίχτερ.

Τον… τρόμο έσπειρε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος «αναβάθμισε» τη δόνηση στα 6 Ρίχτερ και υποστήριξε πως προήλθε από το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου. «Ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα. Ηρθε στο σημείο που κουνά εδώ και μήνες. Στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και ήταν απολύτως σωστή η εκτίμησή μας ότι ενδέχεται να γίνει ισχυρότερος σεισμός, μετά τους προσεισμούς που έφταναν τα 4,8 Ρίχτερ» αποκάλυψε. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας χαρακτήρισε το φαινόμενο αναπάντεχο και ιδιότυπο, τονίζοντας πως έπιασε στον ύπνο τους σεισμολόγους!

«Η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι το φαινόμενο είχε τελειώσει μετά την τετράμηνη διέγερση στην όλη περιοχή» αποκάλυψε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά».

Σε αντίθεση με τους συναδέλφους του, ο κ. Λέκκας θεωρεί πως δεν μπορεί να γίνει ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Τις διαφορετικές απόψεις των σεισμολόγων για το μέγεθος του σεισμού, το ρήγμα και τη μετασεισμική ακολουθία σχολίασε, μιλώντας στη «δημοκρατία», ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Δεν είναι μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στα 5,8 και τα 6 Ρίχτερ. Αν βάλετε θερμόμετρο και το κοιτάξει ένας άνθρωπος, θα πει 36,6 και ένας άλλος 36,7. Όσο για το ρήγμα, δεν είχαμε πολλές γνώσεις αρχικά. Ουσιαστικά τώρα αρχίζουμε να γνωρίζουμε. Οπως δεν είχαμε γνώσεις για τον κορονοϊό πριν εμφανιστεί και αποκτήσαμε στη συνέχεια. Οταν οι γνώσεις είναι ελλιπείς, είναι λογικό να ακούγονται διάφορες γνώμες. Όσο για τη μετασεισμική ακολουθία, θα είναι πλούσια, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έναν μήνα» είπε.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα