«Αν το βιτριόλι κατέβαινε στον οισοφάγο, θα ήταν νεκρή» κατέθεσε η γιατρός που φρόντισε την Ιωάννα

«Η ζωή της Ιωάννας κινδύνευσε πολλές φορές»

Με τις συγκλονιστικές καταθέσεις των θεραπόντων ιατρών της Ιωάννας και του ιατροδικαστή Ιωάννη Τσαντίρη συνεχίστηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η εκδίκαση της υπόθεσης της αρρωστημένης επίθεσης με βιτριόλι στην Καλλιθέα, τον Μάιο του 2020! Η τρίτη συνεδρίαση της πολύκροτης δίκης άρχισε με την Ιωάννα και την 36χρονη «βιτριολίστρια» Εφη Κακαράντζουλα να μην ανταλλάσσουν ούτε βλέμμα!

Η κατηγορουμένη μπήκε από το πλάι στη δικαστική αίθουσα και κάθισε στη θέση της κοιτάζοντας ευθεία, τη στιγμή που η Ιωάννα Παλιοσπύρου βρισκόταν ήδη στη δική της, με συνέπεια τα βλέμματά τους να μη συναντηθούν. Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα η γιατρός και φύλακας άγγελος της 35χρονης Μαρία Καλοφώνου, η οποία ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η ασθενής θα μπορούσε να είχε χάσει τη ζωή της από την ποσότητα οξέος που δέχτηκε! «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωής. Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10 ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει, αν το καταπιεί κάποιος! Θα κατέβαινε στον οισοφάγο» κατέθεσε η διευθύντρια της Πλαστικής Χειρουργικής του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Η φαρμακοποιός

Παράλληλα, χαρακτήρισε «σωτήρια» την παρέμβαση της φαρμακοποιού που προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στην Ιωάννα και εξήρε το ψυχικό σθένος της άτυχης κοπέλας. «Απορώ πώς βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πώς δεν λιποθύμησε από τον πόνο! Αν είχε λιποθυμήσει τη στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε…» ανέφερε η Μαρία Καλοφώνου.

Τεράστια μάχη

Όπως είπε, τέλος, από τα πρώτα χειρουργεία δόθηκε μάχη για να σωθεί η ζωή της Ιωάννας, η οποία κινδύνευσε αρκετές φορές. «Είχε δύο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μάς τρόμαξε περισσότερο, γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε» εξήγησε.

Δεύτερος μάρτυρας κατέθεσε ο επικεφαλής του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου Metropolitan, όπου διακομίστηκε η Ιωάννα αμέσως μετά την επίθεση. «Η ασθενής προσήλθε στα Επείγοντα και αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο! Το στήθος εν μέρει σώθηκε επειδή φορούσε στηθόδεσμο… Επρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου!» αποκάλυψε ο Πέτρος Δημοβέλης!

Όπως εξήγησε, μετά την επίθεση η Ιωάννα έπρεπε να πάρει οκτώ κιλά σε υγρά, καθώς η ιδιότητα του θειικού οξέος είναι να τραβάει το νερό. «Επρεπε να πάρει οκτώ κιλά σε υγρά. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και, τέλος, είχαμε την καρδιακή καταπληξία…» είπε και πρόσθεσε: «Διέτρεξε κίνδυνο ζωής, ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ»!

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, ο κ. Δημοβέλης ανέφερε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο η 35χρονη να υποστεί ανακοπή, αν καθυστερούσε να φτάσει στο νοσοκομείο, ενώ θα μπορούσε να χάσει ακόμη και τη ζωή της από τις επιπλοκές των εγκαυμάτων. Σοκαριστικά ήταν, επίσης, όσα ανέφερε στην κατάθεσή του ο ιατροδικαστής Ιωάννης Τσαντίρης, που τόνισε πως η Ιωάννα ζει από τύχη!

«Αν δεν είχε πάει στο φαρμακείο και δεν είχε πλυθεί, θα είχε πεθάνει… Η θνησιμότητα από βιτριόλι είναι γύρω στο 21%. Αν ρίξεις γρήγορα νερό, πέφτει στο 8%. Τα χημικά εγκαύματα έχουν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και μεγαλύτερες βλάβες. Οποιος το έριξε έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι μπορούσε να σκοτώσει τον άλλον» επισήμανε ο κ. Τσαντίρης, συμπληρώνοντας ότι το βιτριόλι με το οποίο η κατηγορουμένη περιέλουσε την 35χρονη είχε μεγάλη πυκνότητα.

Την αιφνιδίασε

«Ηταν πολύ μεγάλη η συγκέντρωση του υγρού, σε ποσοστό 96%-98%» εξήγησε και πρόσθεσε ότι η 36χρονη αιφνιδίασε την Ιωάννα. «Κατάλαβα ότι έπιασε το θύμα εξαπίνης και αυτό το τραύμα σε καθηλώνει αμέσως. Δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή, άρχισαν να διαβρώνονται τα όργανα. Μπόρεσε και την πλησίασε πάρα πολύ, ώστε να δεχτεί πολύ μεγάλη ποσότητα. Θεωρώ ότι το έριξε από μεγάλη φιάλη με μεγάλο στόμιο. Πρέπει να ήταν σαν κανάτα, γιατί έφυγε όλη η ποσότητα μαζί… Στοχεύτηκαν πρόσωπο και τράχηλος. Το πιθανότερο είναι το πέταξε ευθεία» ανέφερε, καταλήγοντας πως η Ιωάννα δεν θα είχε επιζήσει αν κατάπινε «ένα σφηνάκι» από την εξαιρετικά διαβρωτική χημική ουσία που «λιώνει ακόμα και μέταλλα», όπως τόνισε.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα