Ξεπεράσαμε σε νεκρούς τη Σουηδία!

Η Ελλάδα των lockdowns μετράει 15.012 θανάτους από τον Covid-19, την ώρα που στη σκανδιναβική χώρα καταγράφονται 14.848

Ελλάδα και Σουηδία. Δύο χώρες με περίπου ίδιο πληθυσμό, που ακολούθησαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τακτικές αντιμετώπισης της πανδημίας. Από τη μία η χώρα μας που υιοθέτησε ένα από τα πλέον μακρόχρονα, αυστηρά και κατασταλτικά lockdowns της Ευρώπης, με SMS, απαγορεύσεις κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες κ.ά., και από την άλλη η χώρα της Σκανδιναβίας που ουδέποτε επέβαλε λουκέτο στην οικονομία της και δεν περιόρισε τους πολίτες της. Όχι όσο εμείς τουλάχιστον.

Η σουηδική προσέγγιση, δε, βλήθηκε όσο καμία άλλη τον περισσότερο καιρό της υγειονομικής κρίσης, την ώρα που η Ελλάδα δεχόταν συγχαρητήρια για την εξαιρετική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τουλάχιστον στην αρχή… Τώρα, 21 μήνες μετά το ξέσπασμα του Covid-19 και δυο τρία lockdowns που τσάκισαν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, η Ελλάδα ξεπέρασε τη Σουηδία σε νεκρούς.

Ο τραγικός απολογισμός της παταγωδώς αποτυχημένης διαχείρισης της ελληνικής κυβέρνησης είναι 15.012 νεκροί, την ώρα που στη Σουηδία καταγράφονται 14.848.

Χθες, μάλιστα, στη χώρα μας είχαμε 21 νέους θανάτους από τον Covid-19, αριθμός που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Η πορεία της χώρας μας αναστράφηκε εντελώς μέσα στο τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά, τον Μάιο του 2020 η Σουηδία κατέγραφε αρκετά μεγαλύτερους αριθμούς νέων κρουσμάτων και θανάτων. Συγκεκριμένα, είχε στις 8 Μαΐου 2020 πάνω από 25.000 κρούσματα, 3.175 νεκρούς και είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ συνολικά 1.672 άνθρωποι. Η κατάσταση παρέμεινε περίπου ίδια και μέσα στο καλοκαίρι, με τις δυο χώρες να έχουν μεγάλες αποστάσεις στα νέα δεδομένα.

Η διαφορά φάνηκε εμφατικά στο τέλος του έτους. Η Σουηδία κατέγραφε πάνω από 9.200 νεκρούς από τον Covid-19, ενώ η Ελλάδα είχε ανακοινώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 4.838 θανάτους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μίντια σε όλον τον κόσμο, σχεδόν, εξαπέλυαν τα πυρά τους κατά της χώρας που «άφηνε τους γέρους να πεθάνουν», εφαρμόζοντας την περιβόητη ανοσία της αγέλης.

Ως εκ τούτου, έχοντας ένα τέτοιο παράδειγμα, αλλά και την Ιταλία δίπλα μας, ουκ ολίγοι κυβερνητικοί πανηγύριζαν για τους δικούς μας νεκρούς, βλέποντας τα… χειρότερα.

Ακολούθως, τα ελληνικά μίντια, έχοντας, βέβαια, πάρει τη μερίδα τους από την περίφημη «λίστα Πέτσα» αναπαρήγαγαν το αφήγημα της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας. Όλα αυτά, όμως, άρχισαν να… ταράσσονται στις αρχές της φετινής άνοιξης και τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όσο προχωρούσαν και οι εμβολιασμοί.

Σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα, η Σουηδία δεν έκανε συμβολικούς εμβολιασμούς πολιτικών και άλλων εξεχόντων προσώπων, αλλά προχώρησε στον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών που βρίσκονταν στις ομάδες κινδύνου.

Από τον πιο ηλικιωμένο της χώρας και προχωρώντας προς τα κάτω. Νωρίτερα, αλλά και την περίοδο που έτρεχε ήδη το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, δεν επιβλήθηκε ποτέ lockdown, δεν έκλεισαν τα σχολεία, δεν επιβλήθηκε γενική χρήση μάσκας, παρά μόνο για ένα πολύ μικρό διάστημα και μόνο στις ώρες αιχμής στα ΜΜΜ, δεν θεσπίστηκε ακαταδίωκτο για τους διαχειριστές της πανδημίας και, πλέον, εδώ και δύο σχεδόν εβδομάδες η Σουηδία δεν έχει πια σχεδόν κανένα περιοριστικό μέτρο για τον Covid-19. Επειτα από όλα αυτά, η Σουηδία με την ανοσία της αγέλης έχει καταγράψει χθες 14.848 νεκρούς, 1.156.248 συνολικά κρούσματα και 29 ανθρώπους σε ΜΕΘ.

Παράλληλα, έχει πάει εξαιρετικά καλά με το εμβολιαστικό πρόγραμμά της, με το 83,8% του πληθυσμού 16 ετών και άνω να έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το 77,2% του πληθυσμού 16 ετών και άνω να έχει κάνει και τις δύο.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας 347 συμπολίτες μας βρίσκονται σε ΜΕΘ και νέα τοπικά lockdowns ήδη εφαρμόζονται.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα