Πέθανε μυστηριωδώς και 10ος μάρτυρας του «Noor 1»

Ο επιχειρηματίας Βασίλης Γεωργιάδης είχε κατονομάσει ως εμπλεκομένους και δύο ποδοσφαιρικούς παράγοντες

Σοκάρει η είδηση πως είναι νεκρός ακόμα ένας μάρτυρας που είχε καταθέσει στην πολύκροτη υπόθεση του «Noor 1» και είχε κατονομάσει ως εμπλεκόμενους δύο ποδοσφαιρικούς παράγοντες.

Πρόκειται για τον επιχειρηματία Βασίλη Γεωργιάδη, ο οποίος ζούσε στο Ντουμπάι και είχε καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας του ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλου για τους αποστολείς, παραλήπτες και χρηματοδότες του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το ναρκόπλοιο.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε έρθει από το 2018 σε επικοινωνία με τις δικαστικές Αρχές προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση στην οποία είναι κατηγορούμενοι οι Τούρκοι φερόμενοι ως αποστολείς και παραλήπτες Σερίφι Ζιντάστι, Ουγκάν Οχράν και Φαρντίν Ριγκαμπάντι, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης και συνεργάτες του, καθώς είχαν στείλει χρηματικά εμβάσματα στην εταιρία του Ευθύμιου Γιαννουσάκη που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών για τη μεταφορά των ναρκωτικών από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

Τα ίχνη του Βασίλη Γεωργιάδη είχαν χαθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι δικοί του που τον αναζητούσαν δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν. Τελικά, συγγενείς του ενημερώθηκαν από την πρεσβεία ότι στις 3 Σεπτεμβρίου είχε βρεθεί νεκρός στο διαμέρισμά του από τον φύλακα της πολυκατοικίας, ενώ δίπλα του ήταν ο σκύλος του. Η αιτία θανάτου παραμένει άγνωστη. Η σορός του δεν έχει επαναπατριστεί ακόμα ούτε έχουν σταλεί τα προσωπικά του αντικείμενα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο άτυχος επιχειρηματίας δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην Ελλάδα, καθώς του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τα Εμιράτα για οικονομική αντιδικία που είχε με τον πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Νότινγκαμ Φόρεστ, την οποία στη συνέχεια αγόρασε ο Βαγγέλης Μαρινάκης! Η τότε αρμόδια ανακρίτρια Καλλιόπη Μάντακα παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα επί ενάμιση χρόνο ο Βασίλης Γεωργιάδης να μην μπορεί να καταθέσει. Τελικά, έπειτα από τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Δίκη» στο Open και παρέμβαση του αρμόδιου για υποθέσεις ναρκωτικών αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, πριν από ένα χρόνο κατέθεσε στον ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο, ο οποίος πρόσφατα εισηγήθηκε να τεθεί η δικογραφία στο αρχείο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους συνεργάτες του.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου έχει ζητήσει να συνεχιστεί η ανάκριση και να ερευνήσουν η Οικονομική Αστυνομία και η αμερικανική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος Homeland τη νομιμότητα των εμβασμάτων εκατομμυρίων δολαρίων που εστάλησαν στον καταδικασθέντα για τη μεταφορά του φορτίου του λευκού θανάτου. Όμως ο ανακριτής διαφώνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου να γίνει συμπληρωματική ανάκριση και επί της διαφωνίας ανακριτή – εισαγγελέα θα αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Υπενθυμίζεται πως ο Βασίλης Γεωργιάδης είχε καταθέσει στο ελληνικό προξενείο στο Ντουμπάι την 1η Δεκεμβρίου 2020, απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις του ανακριτή Διαφθοράς κ. Πετρόπουλου. Μία εβδομάδα μετά την κατάθεσή του είχε μιλήσει στην τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη» στο Open, αποκαλύπτοντας πως κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα που φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση του «Noor 1». Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και δύο ποδοσφαιρικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο Ντουμπάι στον κλάδο των πετρελαίων. Απέφυγε όμως να τους κατονομάσει δημόσια.

«Δεν μπορώ να πω. Έχω δώσει μια κατάθεση που είναι μυστική. Δεν μπορώ να πω κάτι δημόσια. Κατονόμασα τα πρόσωπα. Υπάρχουν αρκετά πρόσωπα που δεν γνώριζε η Δικαιοσύνη… Έχουν καταδικαστεί σε άλλες υποθέσεις» ανέφερε στην τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα από τα δύο πρόσωπα που κατονόμασε ο Β. Γεωργιάδης είναι επιχειρηματίας από τον χώρο της ναυτιλίας και του ποδοσφαίρου, που έδωσε χρήματα για την επισκευή του «Noor 1», προκειμένου το πλοίο να οδηγηθεί στο Ρίο, όπου είχε υποναυλωθεί για μεταφορές πετρελαίων από τη Λιβύη. Στην κατάθεσή του φέρεται ότι ανέφερε πως το συγκεκριμένο πλοίο δεν μπορούσε να κάνει τις μεταφορές πετρελαίου για τις οποίες είχε ναυλωθεί. Επρόκειτο να μεταφέρει άλλο φορτίο, είχε πει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς ναρκωτικών, και υποστήριξε ότι θα κατέθετε πολύ περισσότερα, εφόσον καλούνταν. Μάλιστα, προέτρεψε δημόσια τον ανακριτή να τον καλέσει να καταθέσει κατ’ αντιπαράσταση με τα δύο πρόσωπα που κατονομάζει.

«Γνωρίζω τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην υπόθεση και έχω ακούσει κι άλλες πληροφορίες. Ζήτησα να κληθούν ως μάρτυρες οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Δεν θα αρνηθώ να εξεταστώ κατ’ αντιπαράσταση με τους συγκεκριμένους. Είναι νέα πρόσωπα, εκτός αυτών που διώκονται ήδη. Έχω έγγραφα στη διάθεσή μου, που δεν είχα εκείνη τη στιγμή, δεν ήξερα τι θα ήθελαν. Μπορώ να τα δώσω, όμως…» είχε δηλώσει ο Β. Γεωργιάδης.

Όμως δεν εκλήθη ποτέ εκ νέου ούτε πρόλαβε να δώσει τα νέα στοιχεία, καθώς έφυγε από τη ζωή, ενώ η δικογραφία εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά. Σε ένα σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης είχε αναφέρει: «Θα ήμουν ηλίθιος, αν δεν φοβόμουν για τη ζωή μου».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα