Ανοίγει ο δρόμος ευρύτερης αστυνομικής συνεργασίας με τις αρχές της Συρίας για τον εντοπισμό τζιχαντιστών

Ουδείς στην Μέση Ανατολή γνωρίζει καλύτερα από την Δαμασκό το who is who χιλιάδων ακραίων ισλαμιστών και την δραστηριότητα τους. Μετά τις φήμες (και τις αντιδράσεις) σε Αραβικά ΜΜΕ ότι η Συρία αποκτά πρόσβαση στις διεθνείς αστυνομικές βάσεις δεδομένων, η Interpol με απάντηση της στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

“Είναι λάθος να πούμε ότι η Συρία έχει “επανεισαχθεί” στην Ιντερπόλ. Η Συρία είναι χώρα μέλος από το 1953” αναφέρει ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος της Interpol. 

Για μια περίοδο από το 2012, το Εθνικό Γραφείο της Ιντερπόλ στη Δαμασκό είχε υποχρεωθεί σε “διορθωτικά μέτρα” και όλες οι εξερχόμενες επικοινωνίες από τη Συρία παραλαμβάνονταν μόνο από την έδρα της Γενικής Γραμματείας. Πλέον, ξεκαθαρίζει ο Εκπρόσωπος ότι “το Εθνικό Γραφείο Interpol Δαμασκού μπορεί να διαβιβάζει και να λαμβάνει δεδομένα από άλλες χώρες μέλη”.

“Οι χώρες μέλη διατηρούν τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων που παρέχουν στην INTERPOL και αποφασίζουν ποιά Εθνικά Γραφεία μπορούν να δουν τις πληροφορίες τους. Κάθε Εθνικό Κεντρικό γραφείο ή διεθνής φορέας είναι ελεύθερος, ιδίως, να περιορίζει την πρόσβαση ή τη χρήση των δεδομένων του σε μία από τις αστυνομικές βάσεις δεδομένων του Οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι το Εθνικό γραφείο Δαμασκού  μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες μόνο στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ, οι οποίες δεν έχουν περιοριστεί από άλλες χώρες μέλη”.

Μέσω του Εκπροσώπου της η Interpol ξεκαθαρίζει επίσης ότι “μια χώρα – μέλος- συμπεριλαμβανομένης της Συρίας- μπορεί να ζητήσει από την Interpol να εκδώσει “ερυθρά αγγελία” για τον εντοπισμό και την προσωρινή σύλληψη ατόμων. Αν μια “ερυθρά αγγελία” στρέφεται κατά ατόμου για θρησκευτικούς, πολιτικούς, στρατιωτικούς ή φυλετικούς λόγους απαγορεύεται από τον εσωτερικό κανονισμό του Οργανισμού να περάσει στις αστυνομικές βάσεις δεδομένων της Interpol.

Ωστόσο, οι χώρες – μέλη δεν υποχρεούνται να λάβουν μέτρα αν εντοπίσουν άτομα τα οποία περιγράφονται στις “ερυθρές αγγελίες”.  

“Η Ιντερπόλ δεν μπορεί να απαιτήσει την λήψη μέτρων, και το αν μια χώρα μέλος θα δράσει είναι εντελώς εντός της διακριτικής ευχέρειας κάθε χώρας” καταλήγει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Interpol στην απάντηση του στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Μάνος Μεϊμαράκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα