Οι γιατροί αποφασίζουν για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Με την έγκριση του Βαρθολομαίου, η επιτροπή θα αποφασίσει αν ο Ειρηναίος είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του

Με την έγκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου θα οριστεί τριμελής επιτροπή ιατρών, για να εξετάσει την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου.

Χθες το πρωί η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης συνεδρίασε για να ασχοληθεί με ένα και μόνο θέμα, την υγεία του Αρχιεπισκόπου. Συγκεκριμένα, η ημερήσια διάταξη έγραφε ότι το θέμα είναι η συζήτηση και η λήψη απόφασης για ενεργοποίηση ή μη όσων ορίζονται στο άρθρο 39, παράγραφος 2, του Ν. 4149/1961 «Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας», αναφορικά με το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, εξαιτίας των χρόνιων σοβαρών προβλημάτων της υγείας του.

Η Σύνοδος συζήτησε αναλυτικά τα διοικητικά και λειτουργικά ζητήματα που έχουν προκύψει από την κατάσταση του κ. Ειρηναίου και αποφασίστηκε -με βάση το εν λόγω άρθρο του Καταστατικού Χάρτη- να οριστούν τρεις γιατροί, οι οποίοι θα είναι διακεκριμένοι και αναγνωρισμένοι, ώστε να αποφανθούν για όσα προβλέπονται από τον νόμο. Δηλαδή, να αποφασίσουν και να δηλώσουν επίσημα ότι ο σεβασμιότατος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ώστε να οριστεί τοποτηρητής μέχρι να εκλεγεί νέος Αρχιεπίσκοπος.

Ως όφειλαν, οι αρχιερείς ενημέρωσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ομόφωνη αυτή απόφαση της Συνόδου και ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος ενέκρινε την πρόταση και έδωσε τη συγκατάθεσή του, ώστε να αρχίσουν και οι τυπικές, κατά τον νόμο, διαδικασίες. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας του σεβασμιότατου είναι σοβαρή. Έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά με τα προβλήματα της καρδιάς του, ενώ και η ηλικία του δεν βοηθά για την πλήρη αποκατάστασή του. Μάλιστα, αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι όταν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε την Κρήτη για να παραβρεθεί στις σεισμόπληκτες περιοχές δεν τον συνόδευσε ο σεβασμιότατος, ενώ η συνάντησή τους ήταν σύντομη.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, ωστόσο, γίνεται σαφές και ξεκάθαρο ότι η Σύνοδος αναγνωρίζει και τιμά στο ακέραιο το πρόσωπο, την προσφορά και το έργο του σεβασμιότατου προέδρου της κ. Ειρηναίου, ως ποιμένα και πρωθιεράρχη της Εκκλησίας της Κρήτης. Θεωρεί όμως ότι οι συγκυρίες που αναφέρθηκαν, καθώς και τα μη αναστρέψιμα μέχρι τώρα δεδομένα της υγείας του, οδηγούν ομόφωνα την Ιερά Σύνοδο να επιληφθεί για το θέμα αυτό. Παράλληλα, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου, μιλώντας στη «δημοκρατία», έκαναν γνωστό ότι ο κ. Ειρηναίος δεν έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο, όπως γράφτηκε, -τουλάχιστον μέχρι τώρα- και παραμένει στο δωμάτιό του στην Αρχιεπισκοπή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα