Η κυβέρνηση βάζει (ξανά) στο στόχαστρο την εστίαση

Οι άριστοι… του Μαξίμου θέλουν «σερίφηδες» τους καταστηματάρχες, ενώ προανήγγειλαν ελέγχους

Κατόπιν εορτής και αφού η κατάσταση με τον κορονοϊό βρίσκεται εκτός ελέγχου σε όλη την επικράτεια, χθες το πρωί συνεδρίασε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων παρουσία των δύο υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ λίγη ώρα αργότερα υπήρξε και δεύτερη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα. Από τις δύο συνεδριάσεις, οι οποίες έγιναν υπό το βάρος της έκρηξης των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των διασωληνώσεων, όλα δείχνουν πως άναψε το πράσινο φως για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων πρωτίστως για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Με το μέτρο του lockdown να αποκλείεται οριζοντίως και καθέτως, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο ξανά την εστίαση, προκρίνοντας την αυστηροποίηση των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και επιτροπή προσανατολίζονται σε:

• Αυστηροποίηση των ελέγχων στην εστίαση και τη διασκέδαση, ώστε να διασφαλιστεί ότι ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμών και ότι όντως ανήκουν στους πελάτες που εισέρχονται σε κλειστούς χώρους.

• «Σαφάρι» ελέγχων στους μεικτούς ανοιχτούς χώρους, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις με νάιλον μετατρέπονται σε εσωτερικούς.

• Αύξηση των rapid tests από ένα σε δύο για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους – πάντα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα συνεχίζεται η «μάχη» της πειθούς για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων.

Πρόταση για «λουκέτο»

Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες, μια σειρά επιστημόνων έθεσε θέμα κλεισίματος όλων των εσωτερικών χώρων της εστίασης και τη λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων, ενώ υπήρξαν και φωνές που ζήτησαν την επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον κλάδο της εστίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανησυχία των επιστημόνων είναι διάχυτη, καθώς η κατάσταση της επιδημιολογικής κατάστασης έχει επιδεινωθεί ραγδαία, με τους περισσότερους πλέον νομούς να βρίσκονται στο βαθύ «κόκκινο» και την πορεία του εμβολιασμού να έχει βαλτώσει.

Όπως και να ‘χει, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την Τετάρτη, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν και σήμερα το απόγευμα.

Μαύρη πρωτομηνιά! 5.449 νέα κρούσματα, 52 νεκροί, 430 νοσηλεύονται στις ΜΕΘ

Αβοήθητη στο έλεος της πανδημίας βρίσκεται σύσσωμη η χώρα, με τον κορονοϊό να επελαύνει ανενόχλητος σε όλη την επικράτεια, προκαλώντας έμφραγμα στο ΕΣΥ και ανησυχία στους ειδικούς. Οι χθεσινές ανακοινώσεις σόκαραν όλη την ελληνική κοινωνία, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον αριθμό ρεκόρ των 5.449 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, την απώλεια 52 συνανθρώπων μας αλλά και τη σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων, οι οποίοι έφτασαν τους 430.

Το γεγονός, μάλιστα, πως τα 5.449 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν σε μόλις 82.593 τεστ (μοριακά: 6.090, rapid: 76.503) εκτόξευσε το ποσοστό θετικότητας στο 6,6%, παγώνοντας ακόμα και τους ψυχραιμοτέρους. Οι συγκρίσεις, μάλιστα, με πέρυσι είναι τρομακτικές και επιβεβαιώνουν πως η διαχείριση της πανδημίας που έχει γίνει από κυβέρνηση και ειδικούς είναι καταστροφική και ο φόρος αίματος που πληρώνει η κοινωνία βαρύς. Συγκεκριμένα, χθες Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.449, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 747.595 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.990 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 430 (60,0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (84,65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 66 (15,35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, στο λεκανοπέδιο της Αττικής εντοπίστηκαν 1.021 νέες μολύνσεις και στη Θεσσαλονίκη 828. «Βράζει» ξανά η Λάρισα με 339. Επιπλέον, στην Κρήτη εντοπίστηκαν 162 νέα περιστατικά Covid.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα