Πώς οι απατεώνες «αδειάζουν» τους λογαριασμούς μας!

Σαρωτικές ηλεκτρονικές επιθέσεις τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, με θύματα εκατοντάδες ανυποψίαστους

Από τον Μάνο Μεϊμαράκη

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επιχειρούν με κάθε διαθέσιμη τεχνολογία με σκοπό να αυξήσουν τις πιθανότητες να παρασύρουν περισσότερο κόσμο στις ηλεκτρονικές ενέδρες τους.

Η πρώτη παγίδα στην οποία έχουν πέσει οι περισσότεροι από όσους έχουν εξαπατηθεί έχει με τη μορφή ενός sms ή ενός e-mail με ένδειξη κατεπείγοντος, δήθεν από την τράπεζά τους.

Η δεύτερη παγίδα είναι στημένη στην μπάρα του προγράμματος περιήγησης, όπου εμφανίζεται η ηλεκτρονική διεύθυνση των ιστοσελίδων. Ενα σημείο το οποίο ελάχιστοι παρατηρούν, ιδιαιτέρως αν έχουν πειστεί ότι έχουν επισκεφθεί τη γνήσια σελίδα της τράπεζάς τους μετά το κλικ στο πλαστό sms ή το «κατεπείγον» e-mail στα εισερχόμενά τους.

Οι ανυποψίαστοι χρήστες που έχουν εκτεθεί σε τέτοιου είδους απάτες, και φυσικά το πλήρωσαν πολύ ακριβά, δεν κατάφεραν να αποφύγουν την πιο μοιραία, την τρίτη παγίδα. Όλες οι πλαστές ιστοσελίδες τραπεζών είναι απολύτως όμοιες με τις γνήσιες, καθώς οι απατεώνες τις έχουν πλαστογραφήσει σχεδόν τέλεια.

Αν ακόμα κάποιος δεν έχει παρατηρήσει βασικές λεπτομέρειες και παραμένει ανυποψίαστος, σε μερικά λεπτά θα έχει παραδώσει τα κλειδιά του τραπεζικού του λογαριασμού σε έναν εγκληματία του κυβερνοχώρου.

Πληκτρολογώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης και πατώντας «Αποστολή», μια εντολή στον κώδικα της ηλεκτρονικής φόρμας υποβολής στοιχείων αρπάζει τα δεδομένα και τα καταχωρίζει σε βάση δεδομένων, την οποία ελέγχουν οι απατεώνες.

Όσο ο ανυποψίαστος χρήστης περιμένει να μπει στον λογαριασμό του, αγνοεί ότι ένα script στην πλαστή ιστοσελίδα προκαλεί σκόπιμη καθυστέρηση αρκετών λεπτών, ενώ ταυτόχρονα οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνδέονται ακαριαία στη γνήσια ιστοσελίδα της τράπεζάς του με τα στοιχεία εισόδου τα οποία δευτερόλεπτα πριν τους αποκάλυψε.

Οι απατεώνες, αν μπορούν να αδειάσουν κυριολεκτικά έναν λογαριασμό, δεν θα διστάσουν, θα το κάνουν.

Αρχίζει να απασχολεί πολύ σοβαρά πλέον το κατά πόσο οι χρήστες δικαιούνται επιστροφή χρημάτων από την τράπεζά τους, δοθέντος ότι εξαπατήθηκαν με δική τους υπαιτιότητα, καθώς ο λογαριασμός τους δεν έχει παραβιαστεί με επίθεση στα υπολογιστικά συστήματα της τράπεζας. Η μόνη παραβίαση η οποία έχει συντελεστεί είναι η παραβίαση της αντίληψης των χρηστών ότι βρίσκονται μπροστά στην αληθινή σελίδα του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Ουσιαστικά αυτοί που έχουν εμπνευστεί τέτοιου είδους ηλεκτρονικές απάτες καταφέρνουν να παρακάμψουν τα πιο εξελιγμένα μέτρα ασφαλείας ηλεκτρονικών συναλλαγών με ένα πανίσχυρο όπλο, την αφέλεια των χρηστών.

Τα θύματα τέτοιων εξαπατήσεων αναρωτιούνται συχνά: Μα, πού με βρήκαν; Η απάντηση είναι απλή. Οι απάτες αυτές είναι τυφλές. Οι δράστες συγκεντρώνουν αριθμούς τηλεφώνων και e-mails από κάθε διαθέσιμη ανοιχτή και κλειστή πηγή και στη συνέχεια μέσω εφαρμογών στέλνουν μαζικά sms και e-mails.

Οι πλαστές σελίδες φιλοξενούνται σε πολλούς διαφορετικούς servers του εξωτερικού, εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα domain names και συχνά δανείζονται κώδικα ο οποίος είναι ενσωματωμένος σε script directories, σε επίσης πολλούς διαφορετικούς servers ανά τον κόσμο. Αυτό γίνεται σκόπιμα, ώστε να καθυστερούν οι έρευνες εντοπισμού τους.

Ασφαλώς, όταν εντοπιστούν τέτοιες σελίδες, οι Αρχές μπορούν να αποκλείσουν στο κοινό μιας χώρας την πρόσβαση σε αυτές. Όμως μέχρι να καταγγελθούν από τα θύματα και να διαπιστωθεί ότι πράγματι είναι πλαστές χάνεται πολύτιμος χρόνος για τις ειδικές υπηρεσίες δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να τις καταπολεμήσουν. Γι’ αυτό και έχει τεράστια σημασία να καταγγέλλονται αμέσως σελίδες και μηνύματα με ύποπτο περιεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπνευστές τέτοιων επιθέσεων θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των χρηστών μέχρι να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές τους, να κλέψουν δεδομένα, να κλέψουν χρήματα ή να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό. Οι απατεώνες βασίζονται στην αφέλεια των θυμάτων τους.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα