«Εσβησε» ο ευεργέτης Λεωνίδας Παπαγεωργίου

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο φιλάνθρωπος θεμελιωτής του ομώνυμου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη και γνωστός επιχειρηματίας στη γουνοποιία

Θλίψη προκάλεσε χθες σε ολόκληρη την Ελλάδα η είδηση του χαμού του εθνικού ευεργέτη, θεμελιωτή του νοσοκομείου που φέρει το όνομά του στη Θεσσαλονίκη και σημαντικού επιχειρηματία στον τομέα της γουνοποιίας Λεωνίδα Παπαγεωργίου, σε ηλικία 89 ετών.

Ο σπουδαίος Ελληνας γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1932 στη Σιάτιστα. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του, το 1943, από τους Γερμανούς, ο ίδιος και τα δύο αδέλφια του αναγκάστηκαν να βγουν στη βιοπάλη, αν και μικροί σε ηλικία, καθώς έπρεπε να βοηθήσουν τη μητέρα τους. Η μοίρα ήθελε τον Λεωνίδα Παπαγεωργίου μακριά από την αγαπημένη του πατρίδα. Μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στην Αμερική, όπου έμεινε ως τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Στη συνέχεια πήγε στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Εκεί άρχισε να αναπτύσσεται το επιχειρηματικό του ταλέντο, καθώς μαζί με τα αδέλφια του ξεκίνησε να φτιάχνει και να πουλάει γούνες. Μέσα σε λίγα χρόνια, η επιχείρησή τους είχε γίνει ένας μεγάλος όμιλος που είχε απλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1990, μαζί με τον αδελφό του Νίκο δημιούργησε το Ιδρυμα Παπαγεωργίου με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση του νοσοκομείου που φέρει το όνομά τους στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Για την κατασκευή του δαπανήθηκαν περισσότερα από 30.000.000 δολάρια! Παρότι ζούσε μόνιμα στη Φρανκφούρτη, ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου δεν ξέχασε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του, Σιάτιστα, προωθώντας την εξέλιξη του χωριού αλλά και βοηθώντας τους κοινωνικά αδύναμους κατοίκους. Συγκεκριμένα, έκανε δωρεές για την κατασκευή και συντήρηση του γυμνασίου και του λυκείου, καθώς και την ανακατασκευή των εκκλησιών Αγιος Δημήτριος και Προφήτης Ηλίας.

Παράλληλα, χορηγούσε υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους μαθητές του Δήμου Βοΐου για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των πανεπιστημιακών τους σπουδών. Η δραστηριότητά του ήταν μεγάλη και στη Γερμανία, καθώς ανήγειρε με αποκλειστικά δικές του δαπάνες τον ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Φρανκφούρτη. Για το σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του αναγορεύθηκε σε μεγάλο εθνικό ευεργέτη από το ελληνικό κράτος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Δήμο Βοΐου και τη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.
Τον ευεργέτη Λεωνίδα Παπαγεωργίου αποχαιρέτησαν χθες με ανακοινώσεις τους τόσο η «οικογένεια» του νοσοκομείου που κατασκεύασε όσο και ο δήμαρχος Βοΐου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα