Ανοίγουν επιτέλους στόματα! «Πεθαίνει άδικα κόσμος στις ΜΕΘ»

Απίστευτη ομολογία Βασιλακόπουλου (που βγάζει, την ουρά του απέξω) για μονάδες σε νοσοκομεία που φτιάχτηκαν πρόχειρα

Σε μια απίστευτη ομολογία, που πιθανότατα δείχνει ότι μπροστά στο φάσμα του απόλυτου χάους ως προς τη διαχείριση της πανδημίας οι βασικοί υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις, προέβη χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Υποστήριξε ευθέως ότι πεθαίνουν ασθενείς με Covid στις ΜΕΘ, επειδή αυτές φτιάχτηκαν πρόχειρα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Έτσι, γκρέμισε το κυβερνητικό αφήγημα περί πλήρους ετοιμότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της… επιτυχίας που επικαλείται ακόμα και ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας είχαν δημιουργηθεί κλίνες χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο «Λαϊκό».

«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη, μέσα στην κλινική Covid του νοσοκομείου δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειάζονταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο» σημείωσε, επισημαίνοντας πως, όταν λειτούργησαν οι συγκεκριμένες κλίνες, είχαν επιεικώς μέτρια αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως είναι αδύνατον να πετύχουμε καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των περιστατικών Covid-19 αν μια μονάδα δεν είναι πλήρως στελεχωμένη.
«Ζητήστε επίσημα στοιχεία για το πόσους μπήκαν σε αυτή την Εντατική των πέντε κρεβατιών και για το πόσους βγήκαν. Λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα. Το να παίρνουμε χειρουργικές κλίνες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες ΜΕΘ γιατί έχουν αναπνευστήρες, πιστέψτε με, είναι λύση ανάγκης σε έναν πόλεμο και δεν θα πετύχουμε στάνταρ θνητότητας» είπε.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι το ίδιο ισχύει και για άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπου, λόγω του προηγούμενου σφοδρού κύματος της πανδημίας, δημιουργήθηκαν εκ των ενόντων κλίνες ΜΕΘ χωρίς να τηρούν τις προδιαγραφές σε υποδομές και σε εξειδικευμένο προσωπικό.

«Θα ήταν τέλειο να λειτουργούν με σωστή στελέχωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Από το να λειτουργούν κλίνες χωρίς προδιαγραφές Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, καλύτερα να μη λειτουργούν. Δεν είναι λύση αυτό

Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί αίσθηση η ξαφνική αλλαγή… πλεύσης του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου. Γιατί, άραγε, δεν έκανε τις καταγγελίες νωρίτερα, μήπως και σωθούν κάποιες ζωές; Γιατί καθυστέρησε τόσο; Και, κυρίως, εισαγγελέας υπάρχει να παρέμβει και να ερευνήσει αυτή τη σοβαρότατη υπόθεση;

Αν χάθηκαν και χάνονται ανθρωπινές ζωές στις ΜΕΘ, εκεί όπου υποτίθεται ότι δίνεται ο υπέρ πάντων αγώνας των γιατρών, από λάθη σε προδιαγραφές και πρωτόκολλα, ποιος θα πληρώσει για αυτούς τους θανάτους;

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και απαιτεί άμεση διαλεύκανση. Μετά τις δηλώσεις Βασιλακόπουλου ξέσπασε μεγάλος θόρυβος, όμως το υπουργείο Υγείας σιώπησε και δεν τον διέψευσε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», και άλλοι επιστήμονες έχουν παρόμοιους προβληματισμούς και έχουν εκφράσει ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων ΜΕΘ, που στήθηκαν πρόχειρα ή λειτουργούν με ακατάλληλο προσωπικό. Οπως φαίνεται, έχει χαθεί εντελώς ο έλεγχος εδώ και καιρό, και οι αρμόδιοι βρίσκονται σε πανικό, κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα