Ομολόγησαν ότι λειτουργούν 500 επικίνδυνες κλίνες ΜΕΘ!

Στην προσπάθειά του το υπ. Υγείας να μας διαψεύσει επιβεβαίωσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας»

Απαντήσεις υποτίθεται ότι προσπάθησε να δώσει το υπουργείο Υγείας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και στην αποκάλυψή της ότι 500 ΜΕΘ είναι χωρίς άδεια, αλλά, όπως φαίνεται, ουσιαστικά επιβεβαιώνει το δημοσίευμα. Η «δημοκρατία» αποκάλυψε παραθέτοντας στοιχεία ότι η συντριπτική πλειονότητα των κλινών, που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως πρόσθεσε, έγινε χωρίς την έγκριση των αρμόδιων Αρχών του υπ. Υγείας, χωρίς να τηρούνται εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ τηρώντας όλες τις διαδικασίες. Όλες οι κλίνες που αναπτύχθηκαν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό. Συγκεκριμένα, πέρα από τις δωρεές που έγιναν, οι υπόλοιπες ΜΕΘ αναπτύχθηκαν από έργα ΕΣΠΑ, από τη λειτουργία κλειστών ΜΕΘ που εξοπλίστηκαν και στελεχώθηκαν, και από την ανάπτυξη επιπλέον κλινών σε υφιστάμενες ΜΕΘ, όπου προφανώς δεν απαιτείται άδεια. Επομένως, αναφορές για δήθεν επικίνδυνες κλίνες ΜΕΘ είναι παντελώς ψευδείς και προσβλητικές για τους ιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την καθημερινή μάχη».

Το υπουργείο Υγείας ακόμη μια φορά προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα. Αναφέρει στην ανακοίνωση ότι δεν είναι απαραίτητη η άδεια, όταν ουσιαστικά και εκεί που υπάρχουν ήδη κλίνες ΜΕΘ, αν υπάρξει ανάπτυξη και νέων κλινών αυθαιρέτως, τότε αλλάζουν οι προδιαγραφές. Χωρίς να αιτιολογεί, θεωρεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» αναφέρει ακριβώς ποιες προδιαγραφές έχουν παραβιαστεί ή έχουν παρακαμφθεί: «Η παράκαμψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έγινε με την ψήφιση του νόμου 4812/2021, που στο άρθρο 82 προβλέπει πως οι αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων λόγω έκτακτων συνθηκών γίνονται έπειτα από εισήγηση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.) και με απόφαση των αρμόδιων υπουργών. Μέσω του συγκεκριμένου νόμου, επί της ουσίας η κυβέρνηση παρέκαμψε όλους τους ελέγχους του υπουργείου και άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία των αυτοσχέδιων ΜΕΘ. Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες που έχουμε από το υπουργείο Υγείας, οι μόνες ΜΕΘ που έχουν πάρει την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών είναι αυτές που προέρχονται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ανέρχονται σε 174, και η δωρεά της Βουλής στο Νοσοκομείο Σωτηρία, που αφορά 50 κλίνες ΜΕΘ.

Από τις 700 λοιπόν κλίνες ΜΕΘ που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έφτιαξε για το ΕΣΥ μονάχα οι περίπου 220 είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες. Οι υπόλοιπες 500 κλίνες έχουν δημιουργηθεί στο πόδι, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές που χρειάζεται ώστε αυτές οι ΜΕΘ να είναι λειτουργικές και ασφαλείς». Όσον αφορά την επισήμανση ότι το να αποκαλούνται επικίνδυνες οι ΜΕΘ είναι προσβολή για γιατρούς και νοσηλευτές, να θυμίσουμε στο υπουργείο Υγείας ότι οι καταγγελίες προέρχονται από τους ίδιους τους γιατρούς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα