Ποιοι ασθενείς με Covid έχουν πρόσβαση στα μονοκλωνικά!

Πώς και σε ποια δέκα νοσοκομεία γίνεται η χορήγηση της θεραπείας με αντισώματα. Ελάχιστες οι δόσεις σε σχέση με την ανάγκη

Η χορήγηση της θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει αρχίσει επισήμως πια και στην Ελλάδα. Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αφού οι θεραπείες αυτές έγιναν προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στο αυτονόητο και πλέον στα νοσοκομεία της χώρας μπορούν να θεραπεύονται ασθενείς. Οι δόσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με την ανάγκη, μόλις 2.000, όμως η αρχή για τη χορήγηση της θεραπείας που αποδεδειγμένα σώζει ζωές δεν μπορεί παρά να λογίζεται ως θετικό στοιχείο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η διαδικασία χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19, των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί, κυλάει ομαλά και οι ασθενείς που τα έλαβαν είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, δέκα επιλεγμένα νοσοκομεία (Σωτηρία, Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου», Λαμίας και τα Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών – Ρίου, Ηρακλείου) είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχτούν ασθενείς για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Από την Παρασκευή ξεκίνησε η χορήγηση των φαρμάκων σε ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή. Οι πρώτοι ασθενείς προσήλθαν κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού με τα νοσοκομεία υποδοχής» δήλωσε ο κ. Κωτσιόπουλος, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, κάτι που διασφαλίζει τη διαφάνεια αλλά και την ιχνηλάτηση κάθε δόσης που χορηγήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα γιατρό του πάσχοντος, μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής έχει ηλικία 12 ετών και άνω, και έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test, το οποίο έχει διενεργηθεί κατά το τελευταίο πενθήμερο.

Ο θεράπων γιατρός συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής, προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για Covid-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης.

Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία, όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων, και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα