Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης!

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης αρχίζουν τις εφημερίες τους χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής των χειρουργείων. Γέμισε με ράντσα και το Θριάσιο

Η κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας συνεχίζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, όπου τα νοσοκομεία της πόλης αρχίζουν τις εφημερίες τους χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, ενώ σε νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο έχουν σταματήσει μέχρι και τα έκτακτα χειρουργεία.

Από το ΑΧΕΠΑ και το «Παπανικολάου», τα οποία επισκέφτηκε χθες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το ΕΣΥ θα αντέξει στην πίεση και αυτού του κύματος της πανδημίας.

«Οι γιατροί είναι εδώ και αντέχουν και προσπαθούν» είπε χαρακτηριστικά. Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη είναι δύσκολη η περίοδος λόγω των πολλών κρουσμάτων που μεταφράζονται σε νοσηλείες και επισήμανε «την ανάγκη να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τη μετάδοση του κορονοϊού, για να μην πιέζονται οι γιατροί που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή».

Κοινώς, η κυρία Γκάγκα έκανε πως δεν ακούει τις κραυγές των γιατρών που ζητούν ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και την επιστροφή των 6.000 υγειονομικών που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, και πέταξε το μπαλάκι για τα κακά χάλια των νοσοκομείων στον… κόσμο, τον οποίο κάλεσε να προσέχει ώστε να μην πιέζει τα νοσοκομεία.

Όσο όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να το ρίχνει στα… ευχολόγια για την κατάσταση στα νοσοκομεία, τόσο οι υγειονομικοί συνεχίζουν να μιλούν για τραγικές ελλείψεις που καθιστούν τη νοσηλεία ασθενών Covid και non Covid μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία. Μιλώντας στην εκπομπή Kontra24, ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ Θανάσης Σιούλης αναφέρθηκε με δραματικό τρόπο στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης.

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και όταν αυτές ανοίγουν τότε γεμίζουν σχεδόν κατευθείαν» είπε και πρόσθεσε πως το υπάρχον προσωπικό είναι ελάχιστο για τις ανάγκες των ασθενών.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πρωτοφανή απουσία του ιδιωτικού τομέα από τη μάχη του κορονοϊού, τονίζοντας πως θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν επιταχθεί οι ιδιωτικές κλινικές και να έχουν μπει στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με μελανά γράμματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

«Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα περνάνε τραγικές στιγμές. Έχουν υποβαθμιστεί όλα τα νοσοκομεία. Μία απλή εγχείρηση δεν μπορεί να γίνει, οι λίστες αναμονής των χειρουργείων μεγαλώνουν. Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου ασχολείται με τα Covid περιστατικά. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι άμεσα» τόνισε.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν μόνο στη Θεσσαλονίκη. Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης από τα αυξημένα περιστατικά κορονοϊού που νοσηλεύει. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, έως το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρχαν τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, τα τρία κρεβάτια της οποίας είναι γεμάτα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και μήνες.

Οι τρεις ασθενείς συνεχίζουν να περιμένουν να βρεθεί κενή κλίνη σε ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας. Την ίδια ώρα, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν πραγματικό αγώνα, δεδομένων των ελλείψεων.

Τραγική όμως συνεχίζει να είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της δυτικής Αττικής. Μετά το Αττικόν, που σε κάθε εφημερία του επιστρατεύει ράντσα, χθες και το Θριάσιο χρειάστηκε να γεμίσει τους διαδρόμους του με ράντσα, για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών. Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΕΝΓΕ, οι ασθενείς φαίνονται να στοιβάζονται ο ένας δίπλα στον άλλον στα ράντσα που έχουν στηθεί ακόμη και στους διαδρόμους της Ψυχιατρικής Κλινικής!

Οι ασθενείς δίνουν μάχη με τον κορονοϊό πρόχειρα διασωληνωμένοι, αφού δεν υπάρχει ούτε δείγμα ελεύθερης κλίνης ΜΕΘ, και περιμένουν μήπως αδειάσει κάποιο κρεβάτι. Με οργισμένη ανακοίνωσή της, η ΟΕΝΓΕ κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ότι επιμένει να ψεύδεται ασύστολα και ανερυθρίαστα για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, και τον καλεί να κόψει πρόστιμο στους… ασθενείς που νοσηλεύονται χωρίς καμία απόσταση ασφαλείας!

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως η ασφυκτική πίεση οδηγεί σε κατάρρευση τα δημόσια νοσοκομεία, ωστόσο τόνισε πως οι γιατροί δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω όσον αφορά τη διενέργεια των χειρουργείων.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα