Το σόου του Μητσοτάκη στην Εύβοια και όσα ξέχασε

Τέσσερις μήνες μετά την τραγωδία ο Μητσοτάκης εδέησε να επισκεφτεί το νησί με το μισό υπουργικό και «ασπίδα» τα ΜΑΤ

Aπό τον Βασίλη Γαλούπη

Ήταν 3 Αυγούστου 2016 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, επισκεπτόταν την -για πολλοστή φορά- καμένη βόρεια Εύβοια. Η φωτιά ακόμα σιγόκαιγε, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. φωτογραφιζόταν στα αποκαΐδια και εξαπέλυε αντιπολιτευτικούς μύδρους.

Τον Αύγουστο του 2016 είχαν καεί 50.000 στρέμματα στη Β. Εύβοια. Η φετινή φωτιά στην Εύβοια άρχισε στις 3 Αυγούστου 2021 και αφέθηκε ανεξέλεγκτη να κάνει στάχτη περισσότερα από 600.000 στρέμματα, στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της ελληνικής Ιστορίας.

Κι όμως, ως πρωθυπουργός πια, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Β. Εύβοια μόλις χθες, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και τέσσερις μήνες μετά την τραγωδία! Για ακόμα ένα επικοινωνιακό σόου, με μπόλικο αυτοθαυμασμό, πολλά «θα» και ανταλλαγή κομπλιμέντων με τον Σταύρο Μπένο…

Πόσο στημένο και στα όρια του γελοίου ήταν όλο το σκηνικό από έναν στενό κύκλο κομματικών στελεχών φαίνεται από τον διάλογο-παρωδία που έγινε στη διάρκεια της εκδήλωσης:

Όλγα Βογιατζή (πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων): «Κύριε πρωθυπουργέ, αξιολάτρευτε κ. Μπένο, θεόσταλτε κ. Τριαντόπουλε…» Κ. Μητσοτάκης: «Κανένα επίθετο για μένα δεν έχει;»

Στην αίθουσα ξέσπασαν τρανταχτά γέλια! Κι όλα αυτά ενώ πρόκειται για μια περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου. Η φωτιά που κατέκαψε την Εύβοια τον περασμένο Αύγουστο δεν ήταν προϊόν κάποιας… θεόσταλτης παρέμβασης. Ηταν το άμεσο αποτέλεσμα της συστηματικής κρατικής παραίτησης και της κυβερνητικής ανικανότητας. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι σταθήκαμε μάρτυρες όχι μόνο σε μια οικολογική, αλλά και σε μια θεσμική τραγωδία. Με μια κυβέρνηση που προκλητικά άπραγη κοίταζε τη φωτιά και που ακόμα και σήμερα κρύβεται πίσω από τις τεράστιες ευθύνες της, μοιράζοντας χάντρες.
Είναι, μάλιστα, αμφίβολο αν ακόμα και σε αυτή τη χθεσινή επίσκεψή του ο πρωθυπουργός απέκτησε έστω μια μικρή εικόνα για την καταστροφή που υπέστη το περασμένο καλοκαίρι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της χώρας. Η μετακίνησή του με φεριμπότ από την Αρκίτσα στην Αιδηψό και στη συνέχεια οδικώς μέχρι την Ιστιαία δεν αφορά καν περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά!

Η εικόνα μιλούσε από μόνη της χθες. Περισσότεροι από 400 αστυνομικοί και διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ, μαζί με το μισό υπουργικό συμβούλιο, ήταν η «ασπίδα» για να τολμήσει να πάει στην Εύβοια ο πρωθυπουργός. Με τα ΜΑΤ να κρατούν, διά συμπλοκών, σε απόσταση ασφαλείας τους εκατοντάδες διαμαρτυρόμενους Ευβοιώτες πολίτες. Υπήρξαν, μάλιστα, και καταγγελίες από τοπικό ΜΜΕ (palmosev.gr) ότι δεν έγινε δεκτό, άγνωστο γιατί, στη συνέντευξη Τύπου.

Το κυβερνητικό σόου δόθηκε χθες στο ΕΠΑ.Λ. Ιστιαίας, για μια βόρεια Εύβοια που:

• Δεν έχει καν νοσοκομείο, αλλά ούτε και προβλέπεται να φτιαχτεί ακόμα και μετά τις χθεσινές εξαγγελίες.

• Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων, το εδώ και χρόνια υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας έχει μόνο μία εμβολιαστική γραμμή, με δυνατότητα για λίγα ραντεβού, ενώ τα πρόστιμα πλησιάζουν για τους ανεμβολίαστους.

• Δεν έχει αεροδρόμιο για να φιλοξενήσει και ξένους τουρίστες. Έτσι, η Β. Εύβοια δεν ανήκει στους σημαντικούς προορισμούς στο εξωτερικό. Κάτι που προφανώς αγνοεί ο πρωθυπουργός, όταν αναφέρεται σε ευκαιρία τουριστικής ανάπτυξης.

• Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται τόσους μήνες μετά ότι δεν τους έχουν δοθεί πραγματικές αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες, τις επιχειρήσεις, την κτηνοτροφία κ.ά. και ότι τα αντιπλημμυρικά έργα σέρνονται με ρυθμό χελώνας.

Το μοναδικό έργο ουσίας που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης χθες έχει να κάνει με τον οδικό άξονα Χαλκίδας – Στροφιλιάς, μήκους 56 χλμ., ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, αφού η Β. Εύβοια παρέμενε ουσιαστικά αποκομμένη επί δεκαετίες, λόγω μικροσυμφερόντων και πολιτικής ατολμίας. Επρεπε, όμως, πρώτα να καεί η Εύβοια, ώστε να εξαγγελθεί το αυτονόητο έστω και έπειτα από τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες;

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα