Αήθεις επιθέσεις εναντίον του Τσιόδρα μετά τη μελέτη-σοκ!

Αλγεινή επίθεση Αδωνη, που ανερυθρίαστα ανέφερε πως δόθηκε μεγάλη αξία στο κείμενο, ενώ επέμεινε πως δεν έφτασε ποτέ στο Μαξίμου

Δ εν έχει τέλος η χυδαία επιχείρηση απαξίωσης της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία φτάνει στο σημείο ακόμη και της αήθους προσωπικής επίθεσης στον Σωτήρη Τσιόδρα, προκειμένου να καλύψει τα νώτα της και να βρει διέξοδο από το μέγα σκάνδαλο που συνταράσσει τη χώρα. Τον τόνο έδωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης -ποιος άλλος;-, ο οποίος ανέφερε ανερυθρίαστα και με απίστευτο κυνισμό πως «έχουμε δώσει πολύ μεγάλη αξία στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα», ισχυριζόμενος πως δεν λέει τίποτα καινούργιο για τη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ, καθώς όλα ήταν γνωστά ήδη από προηγούμενες μελέτες. Μάλιστα, επέμεινε πως η μελέτη δεν πήγε ποτέ στο Μαξίμου, στην προσπάθειά του να καλύψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους στενούς συνεργάτες του, δηλώνοντας άγνοια για το ποιος υπουργός την παρέλαβε.

«Γνωρίζουμε τις παθογένειες του ΕΣΥ» δήλωσε επιπροσθέτως, ενώ πρόσθεσε πως δεν βλέπει καμία πολιτική σκοπιμότητα στην έκθεση. «Είναι ένα επιστημονικό ζήτημα, τα ίδια προβλήματα συζητούν οι υπουργοί Υγείας στις υπόλοιπες χώρες» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του Άδωνη Γεωργιάδη -που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα αδιανόητα είχε εκστομίσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης προ μηνών για τις ΜΕΘ- «τι συζητάμε, εάν είχαμε 5.000 κρεβάτια ΜΕΘ, αντί για 500, προ της πανδημίας και 10.000 αντί για 1.000, δεν θα είχαμε σώσει περισσότερες ζωές; Προφανώς». Την ίδια ώρα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παραδέχτηκε, κατόπιν εορτής, ότι δεν είναι ίδιες οι συνθήκες για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Οπως ανέφερε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, «η καθυστέρηση εισαγωγής στη ΜΕΘ ήταν παράγοντας κινδύνου, και στην πανδημία, όσο και να το ενισχύσεις, θα συμβαίνει με μεγαλύτερη ένταση», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «προφανώς δεν είναι ίδιες οι συνθήκες εκτός ΜΕΘ».

Η -κατά τα άλλα αυτονόητη- παραδοχή του υπουργού Υγείας ότι είναι καλύτερες οι συνθήκες μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για έναν διασωληνωμένο ασθενή ήρθε μετά την αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού το Σάββατο ότι όσα αντιεπιστημονικά ανέφερε προ δεκαπενθημέρου για την εκτός ΜΕΘ θνησιμότητα οφείλονταν σε «λάθος διατύπωση». Ο Θάνος Πλεύρης πάντως επέμεινε πως η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα «δεν έχει φτάσει στο Μαξίμου ούτε έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας, έψαξα τα πρωτόκολλα». Ισχυρίστηκε επιπλέον ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές και διαχρονικές αρρυθμίες του ΕΣΥ που επισημαίνει και η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση συνεχίζει να επιτίθεται στην κυβέρνηση στον απόηχο της δημοσιοποίησης της μελέτης. Ο δε Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο αίτημα για εκλογές, που πρωτοδιατύπωσε από βήματος Βουλής στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Μιλώντας στο Digital Economy Forum του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας. «Αλλά και εγκλωβισμένη», όπως είπε, «από μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση των κρίσεων που μας ταλανίζουν και αδυνατεί να εκπέμψει στοιχειώδη εμπιστοσύνη, που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια περίοδο κρίσης». Πρόσθεσε δε πως «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γι’ αυτό και κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ζήτησα να οδηγηθούμε στη μόνη ενδεδειγμένη δημοκρατική λύση: τις εκλογές».

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε και η προαναγγελία της κυβέρνησης για μαζικά υποχρεωτικά rapid tests εν όψει των γιορτών, με το κόστος να επιβαρύνει τους πολίτες, με την Κουμουνδούρου να σχολιάζει σκωπτικά πως «κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πόσο επικίνδυνος είναι. Από εκεί που τόσους μήνες ανόητα μιλούσε για πανδημία ανεμβολίαστων, στέλνοντας λάθος μηνύματα εφησυχασμού, ξαφνικά ανακάλυψε ότι πρέπει να γίνονται μαζικοί έλεγχοι και τεστ σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ειδικά την περίοδο των γιορτών που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός των πολιτών».

Η ερώτηση που απέφυγε ο καθηγητής να απαντήσει επί της ουσίας

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή εκδήλωση του ΕΚΠΑ. Το «άδειασμα» που έχει δεχθεί ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας από το Μαξίμου, αλλά και προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος για να διασωθεί πολιτικά από τα πυρά της αντιπολίτευσης «θυσίασε» μέχρι και την αξιοπιστία του, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και οργή στον καθηγητή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σε ποιον είχε παραδώσει τη μελέτη που αποδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ, αλλά και την αυξημένη θνησιμότητα στους ασθενείς που διασωληνώθηκαν εκτός Εντατικής. Οταν διατυπώθηκε η ερώτηση, ο καθηγητής αρνήθηκε να απαντήσει και διέκοψε τη δημοσιογράφο λέγοντας: «Σας παρακαλώ πολύ, εδώ είναι επιστημονικό φόρουμ». Και, αφού τόνισε πως «η ερώτηση αυτή δεν είναι επιστημονική», παρέπεμψε στην προηγούμενη δήλωσή του την περασμένη Πέμπτη.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και η Αναστασία Κοτανίδου, ένα ακόμα πρόσωπο το οποίο έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μετά την καταγγελία του γιατρού Πάνου Παπανικολάου ότι η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κάνει τον… «πορτιέρη από τις πίσω πόρτες» για εισαγωγές επωνύμων στις VIP ΜΕΘ. Κόντρα σε όλα τα δεδομένα και στις συγκρίσεις με την Ευρώπη για τη θνησιμότητα εντός των ΜΕΘ, που προκαλούν θλίψη, η κυρία Κοτανίδου υποστήριξε ότι οι Ελληνες εντατικολόγοι έχουν αντιμετωπίσει ως σήμερα σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο τις προκλήσεις των αυξημένων νοσηλειών σε ΜΕΘ.

«Προσπαθούμε με σωστή χρήση των αντιβιοτικών να μειώσουμε τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Εχουμε ξεκινήσει με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ εκπαίδευση του προσωπικού σε 10 μεγάλα νοσοκομεία, για τη μείωση του φαινομένου» είπε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας.

«Είναι τεράστιο το πρόβλημα και μας απασχολεί επί χρόνια» πρόσθεσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και συνέχισε: «Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε αποτελέσματα, καθώς οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι σημαντικός παράγοντας νοσηρότητας και θνητότητας στις ΜΕΘ, και αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο».

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, αλλά και το μέλος της επιτροπής Νικόλαος Σύψας αναφέρθηκαν στο ζήτημα των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ο κ. Λουκίδης ανέφερε από την πλευρά του πως τα μονοκλωνικά αντισώματα πρέπει να δοθούν μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες από τη διάγνωση του Covid. Ανθρωποι με αιματολογικά νοσήματα, κακοήθειες, σε βαριά ανοσοκαταστολή (μεταμοσχευμένοι) και έγκυες είναι τα άτομα που μπορούν να ωφεληθούν.

«Τα κριτήρια θα αλλάξουν τις επόμενες μέρες και θα υπάρξει διεύρυνση των ασθενών που θα μπορούν να τα λάβουν» είπε και συμπλήρωσε: «Τα αποτελέσματα από τις 28 μέρες παρατήρησης των πρώτων ασθενών στην Ελλάδα θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε τα πρώτα δικά μας συμπεράσματα για την ανταπόκριση των Ελλήνων ασθενών στη θεραπεία».

Η θεραπεία με ρεμντεσιβίρη δεν επηρεάζεται από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, υποστήριξε ο κ. Σύψας, ο οποίος είπε πως στις θεραπείες απέναντι στην Όμικρον έχουμε καλά νέα και κακά νέα. Τα κακά νέα είναι για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Μεγάλη μελέτη από την Πολωνία λέει ότι από τα μονοκλωνικά διαθέσιμα σκευάσματα μόνο ένα δουλεύει απέναντι στη μετάλλαξη Ομικρον. Τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν σε πειράματα. «Εφόσον επικρατήσει η Ομικρον, τα μονοκλωνικά δεν θα δουλεύουν, εκτός από ένα» ανακοίνωσε.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα