Τραγωδία δίχως τέλος! Έσπασε το φράγμα των 20.000 θανάτων

Ανατριχιαστικά τα στοιχεία, αποδεικνύουν την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας

Έσπασε το «μαύρο» φράγμα των 20.000 θανάτων… Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα, όταν ο ΕΟΔΥ έκανε γνωστό πως άλλοι 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων να σκαρφαλώσει στους 20.055.

Ως ένδειξη σεβασμού σε αυτούς τους ανθρώπους που απεβίωσαν και στις οικογένειες που άφησαν πίσω, έστω για σήμερα, ας κυριαρχήσει η σιωπή. Έστω για αυτό το 24ωρο ας μην ακουστεί από κυβερνητικά χείλη η συνήθης θριαμβολογία περί επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας και ας μη χρησιμοποιηθεί ο θρήνος ως μέσο για έναν ακόμη «σκυλοκαβγά».
Ο λαός αναζητά ουσιαστικές απαντήσεις και ξεκάθαρες εξηγήσεις, πρώτον, για το αν αυτή η παρατεταμένη τραγωδία που «τσακίζει» την κοινωνία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και, δεύτερον, για το ποιος φέρει την ευθύνη για αυτή την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας. Για να κατανοήσει κάποιος την έκταση της τραγωδίας που έχει συντελεστεί τους τελευταίους πέντε μήνες αρκεί να δει τη ραγδαία αύξηση των θανάτων από τον κορονοϊό από τον Οκτώβριο ως σήμερα.

30 Ιουνίου: 12.706 θάνατοι
30 Ιουλίου: 12.948 θάνατοι
30 Αυγούστου: 13.656 θάνατοι
30 Σεπτεμβρίου: 14.828 θάνατοι
30 Οκτωβρίου: 15.894 θάνατοι
30 Νοεμβρίου: 18.157 θάνατοι
21 Δεκεμβρίου: 20.055 θάνατοι

Βαρύς φόρος

Τα στοιχεία αυτά είναι ανατριχιαστικά και αποδεικνύουν με τον πιο ωμό τρόπο πως η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα δεν ήταν μόνο καταστροφική, αλλά και εγκληματική. Από τις 30 Αυγούστου ως χθες, 21 Δεκεμβρίου 2021, η χώρα θρήνησε 6.399 ανθρώπους, ενώ μόνο τον μήνα Δεκέμβριο είχε 1.898 θανάτους.

Για αυτό το έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού κάποιοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να απαντήσουν χωρίς υπεκφυγές γιατί η Ελλάδα πλήρωσε τόσο βαρύ φόρο αίματος, όταν όλη η υπόλοιπη Δύση έχει καταφέρει να τον περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στην πρώτη θέση

Στην πραγματικότητα, από τις 29 Οκτωβρίου η χώρα μας είναι πρώτη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Το εντυπωσιακό είναι πως από την 1η Νοεμβρίου η ψαλίδα ανοίγει με τρομακτικό ρυθμό, και κάπως έτσι φτάσαμε χθες η Ελλάδα να έχει 8,69 θανάτους ανά εκατομμύριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση 4,50, οι Ηνωμένες Πολιτείες 3,68 και το Ηνωμένο Βασίλειο 1,65. Δυστυχώς, η τεράστια θνησιμότητα που παρουσιάζει η χώρα συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η νοσηλεία των ασθενών στα γονατισμένα δημόσια νοσοκομεία έχει μετατραπεί σε «αχίλλειο πτέρνα» στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η πραγματικότητα αυτή βαραίνει την κυβέρνηση, η οποία έχει αδιαφορήσει επιδεικτικά για την ενίσχυση του ΕΣΥ, και φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προτίμησε να μείνει πιστός στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων, παρά να προσλάβει γιατρούς και να ρίξει κεφάλαια στο Σύστημα Υγείας.

Πλέον, η διαπίστωση αυτή έχει και τη βούλα της επιστημονικής μελέτης των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, οι οποίοι απέδειξαν πως η επιλογή αυτή του πρωθυπουργού στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

80χρονος καρκινοπαθής περιμένει από τις 30 Νοεμβρίου τον κατ’ οίκον εμβολιασμό!

«Τρύπες» που μπορεί να κοστίσουν τη ζωή ακόμη και ευάλωτων πολιτών φαίνεται πως έχει το πολυδιαφημισμένο σύστημα εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως καταγγέλλει στη «δημοκρατία» η αναγνώστρια Όλγα Παπαπαναγιώτου, από τις 30 Νοεμβρίου που έκανε αίτηση για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον του 80χρονου πατέρα της, ο ηλικιωμένος, που έχει ποσοστό αναπηρίας 90%, παραμένει ανεμβολίαστος, παρά το γεγονός ότι τους εστάλη γραπτό μήνυμα πως η αίτηση καταχωρίστηκε.

«Τηλεφώνησα στο Εμβολιαστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας όπου υπαγόμαστε προκειμένου να ρωτήσω τι συμβαίνει και η απάντηση ήταν ότι δεν βρίσκουν την αίτηση στο σύστημα! Ο πατέρας μου στις αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει ακτινοθεραπείες λόγω καρκίνου στον πνεύμονα, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπαινοβγαίνει σε κλινική και θα εκτίθεται διαρκώς στον ιό. Αντιλαμβάνεστε πόσο εγκληματικό είναι αυτό;» διερωτάται η γυναίκα.
Όπως εξηγεί, ο προϊστάμενος του Εμβολιαστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας δεν έδειξε την παραμικρή προθυμία να βοηθήσει ώστε να μη μείνει «ανοχύρωτος» ο ηλικιωμένος.
«Ήταν εντελώς αδιάφορος. Παρά το γεγονός ότι η αίτηση έχει αριθμό πρωτοκόλλου, δεν θέλησε να μας διευκολύνει ή έστω να προτείνει μία εναλλακτική. Δεν ζητά κάτι εξεζητημένο ο πατέρας μου, αλλά το αυτονόητο. Να κάνει, δηλαδή, την τρίτη δόση του εμβολίου» διαμαρτύρεται η κυρία Παπαπαναγιώτου.

Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, ούτε η παθολόγος που τους έκανε την αίτηση για κατ’ οίκον εμβολιασμό μπορεί να δώσει λύση, καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα να υποβληθεί πάνω από μία φορά αίτηση με τον ίδιο αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ). «Είμαστε σε απόγνωση. Υπέβαλα παράπονα και στον Συνήγορο του Πολίτη, μήπως καταφέρω να βρω άκρη. Πώς είναι δυνατόν αυτό το πολυδιαφημισμένο σύστημα, για το οποίο ειπώθηκαν και γράφτηκαν τόσα, να παρουσιάζει προβλήματα και να αφήνει εκτεθειμένους στον ιό κάποιους ευπαθείς ανθρώπους;».

Είναι απορίας άξιον το πώς από τα… δάκρυα του Σωτήρη Τσιόδρα, όταν μιλούσε για τους ηλικιωμένους σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές της πανδημίας, φτάσαμε στην επιδεικτική απαξίωσή τους από το κράτος.

Τζανάκης: Δέκα φορές περισσότερα τα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον

Η παγκόσμια ανησυχία που έχει προκαλέσει η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έχει οδηγήσει μια σειρά κρατών στη λήψη έκτακτων μέτρων κατά του κορονοϊού, ώστε να αποτραπούν μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και ένα νέο κύμα πίεσης προς τα εθνικά συστήματα υγείας τους. Την ίδια ώρα, όμως, στην Ελλάδα η επιστημονική επιτροπή είναι παραγκωνισμένη από την κυβέρνηση, το Μαξίμου επιμένει στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, κάνοντας διαρκή μπρος πίσω με τα μέτρα, ενώ το σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων και ειδικά αυτών που αφορούν την Όμικρον πάσχει σημαντικά. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τα 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα «κορυφή του παγόβουνου» και εκτίμησε πως τα κρούσματα της νέας παραλλαγής μπορεί να είναι ακόμα και δεκαπλάσια!

Όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε κάθε θετικό δείγμα, ενώ πολλά εργαστήρια -κυρίως του ιδιωτικού τομέα- δεν διαθέτουν τη μεθοδολογία που ανιχνεύει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. «Θέλω να βγω ψεύτης, αλλά μετά την Πρωτοχρονιά αναμένω εξελίξεις» δήλωσε ο κ. Τζανάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ελέγχου όλων με τεστ πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις. «Μην ξεχνάτε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταφέρθηκε με εμβολιασμένους. Έχει σημασία να μη συμβεί υπερμεταδοτικό γεγονός, όπως ένα πάρτι στη Νορβηγία όπου 60% των παρευρισκομένων μολύνθηκαν από έναν» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μονοκλωνικά

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του προέδρου της Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιου Λουκίδη στην ανάγκη άμεσης χορήγησης όλων των μονοκλωνικών αντισωμάτων στους ασθενείς. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξέφρασε την ανησυχία του πως τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη Όμικρον, συνεπώς για τον ίδιο πρέπει να χορηγηθούν άμεσα σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη Δέλτα. Οσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα εάν εντοπίζεται η παραλλαγή Όμικρον από τα rapid tests, ο κ. Λουκίδης απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι όλες οι περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας είχαν εντοπιστεί αρχικά από rapid test.

Η διαρροή για υποχρεωτικά rapid tests έφερε βροχή από ματαιώσεις ρεβεγιόν

Δεν προλαβαίνουν να ακυρώνουν τις κρατήσεις που είχαν για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, μετά τη διαρροή, πριν από δύο ημέρες, για υποχρεωτική διενέργεια rapid tests ακόμη και για εμβολιασμένους.

«Πολλές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη ματαίωση των ρεβεγιόν που είχαν προγραμματίσει πριν ακόμα από τις επίσημες ανακοινώσεις, καθώς πελάτες τηλεφωνούν για να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς.

Ο κ. Καββαθάς πρόσθεσε ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα ο κλάδος βρίσκεται σε μείωση του κύκλου εργασιών. «Για τον κλάδο της εστίασης δεν θα είναι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αλλά θα είναι Μεγάλη Παρασκευή! Η καταστροφή είναι ορατή πλέον μπροστά μας, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από την έναρξη της πανδημίας έχουν οδηγήσει το 44% των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι δεν είναι βιώσιμες» αποκάλυψε. Ακόμη προειδοποίησε ότι από τη νέα χρονιά επίκεινται απολύσεις εργαζομένων καθώς, όπως είπε, η πρώτη αντίδραση των επαγγελματιών του χώρου θα είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων με μείωση του προσωπικού.

Σε ερώτηση ποιο θα ήταν το μοντέλο που θα βοηθούσε τόσο στο να μην έχουν απώλειες οι επιχειρήσεις όσο και να μην ξεφύγει η υγειονομική κρίση την περίοδο των εορτών, ο κ. Καββαθάς τόνισε πως προέχει η δημόσια υγεία. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως θα έπρεπε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξη της εστίασης.

«Δεν μπορεί η Πολιτεία να περιορίζει στο 50% τους δυνητικούς πελάτες, μειώνοντας περαιτέρω τον κύκλο εργασιών και ταυτόχρονα να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο» διαμαρτυρήθηκε και προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε ήδη στο φάσμα «λουκέτων» στην εστίαση.

Τέλος, ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα έχει προγραμματιστεί ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα που χρειάζονται για τη στήριξη του κλάδου και, κατά συνέπεια, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
«Οι τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο και την αβεβαιότητά τους για το αύριο» κατέληξε.

Πάτρα: 10 νεκροί από Covid σε γηροκομείο

Η τοπική κοινωνία του Ζερβοχωρίου Ημαθίας θρηνεί μια μητέρα και την κόρη της, οι οποίες πέθαναν με διαφορά λίγων εβδομάδων από επιπλοκές του ιού. Όπως καταγγέλλει ο γιος της 60χρονης γυναίκας, η μητέρα και η αδελφή του είχαν πιστέψει στον πνευματικό τους, ο οποίος ήταν κατά των εμβολίων. «Κακία έχω γι’ αυτά τα άτομα που πέρασαν από τη μαμά μου, που ήρθαν στο σπίτι και ούρλιαζαν και τσίριζαν “γιατί έφυγες;”. Τι έφυγε; Εσύ έβαλες το χέρι σου να τη στείλεις στον άλλον κόσμο» είπε οργισμένος ο γιος της θανούσης.

Δέκα ηλικιωμένοι που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό άφησαν την τελευταία τους πνοή σε γνωστό γηροκομείο της Πάτρας, με τους οκτώ εξ αυτών να υποκύπτουν από επιπλοκές του ιού και τους δύο από άλλο υποκείμενο νόσημα. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, είχε ζητήσει την τήρηση του πρωτοκόλλου, την αυστηροποίησή του και τη συνεχή διενέργεια ελέγχων στη συγκεκριμένη δομή, καθώς και παλιότερα είχαν εμφανιστεί κρούσματα σε ηλικιωμένους και εργαζομένους. Συρροή κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, όπου βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό 50 από τις 67 μοναχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μισές από αυτές δεν είχαν κάνει το εμβόλιο και οι οκτώ νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο, ενώ η μία διασωληνώθηκε.

Στο μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όταν ένας 60χρονος άνδρας με κορονοϊό αρνούνταν πεισματικά να διασωληνωθεί, παρά τις σχετικές συστάσεις των γιατρών. Για το συμβάν ενημερώθηκε ο εισαγγελέας και αναμένονται εξελίξεις. Στο νοσοκομείο του νησιού νοσηλεύονται 38 άτομα με Covid-19, με τους τέσσερις από αυτούς να είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Την ίδια ώρα, έχει βυθιστεί στο πένθος η Σάμος μετά τον θάνατο τριών ανεμβολίαστων γυναικών από επιπλοκές του κορονοϊού. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου – Ικαρίας Νίκος Στεφανής, οι άτυχες γυναίκες δεν είχαν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα