Τα γυρίζει (τώρα) για τα εμβόλια ο (δρ. τρόμος) Βασιλακόπουλος

«Λιγότερο αποτελεσματικά τα υπάρχοντα σκευάσματα λόγω των μεταλλάξεων» δηλώνει ο καθηγητής

Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει να κρατάει σε αναστολή τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, να διαχωρίζει τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, φορτώνοντας τους δεύτερους με δυσβάσταχτα οικονομικά έξοδα, αλλά και να θεωρεί ανεμβολίαστους αυτούς που δεν έχουν ολοκληρώσει την τρίτη δόση του εμβολίου, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε ένα κρεσέντο ειλικρίνειας -που ομολογουμένως δεν μας έχει συνηθίσει- παραδέχτηκε πως τα υπάρχοντα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στις νέες μεταλλάξεις.

«Το εμβόλιο παραμένει το κυριότερο εργαλείο, ο ιός αλλάζει, άρα το εμβόλιο γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό μέχρι να επικαιροποιηθεί και να περιλαμβάνει όλες τις μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ελπίδα να βγει εμβόλιο αποτελεσματικό απέναντι σε όλους τους κορονοϊούς και -λίγο μακρύτερα στο μέλλον- αναμένεται ένα εμβόλιο που θα «πιάνει» και τη γρίπη και τον κορονοϊό.

Φυσικά, ο γνωστός για τις φιλοκυβερνητικές του θέσεις καθηγητής Πνευμονολογίας δεν ανακαλύπτει τον τροχό. Μια σειρά επιφανών επιστημόνων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, έχει διαπιστώσει τη μειωμένη επίδραση των υπαρχόντων εμβολίων απέναντι στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν μπει σε ένα νέο ιδιόμορφο «ράλι» για την παραγωγή ενός νέου εμβολίου που θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στις νέες παραλλαγές του ιού. Συνεπώς, ο κ. Βασιλακόπουλος δεν λέει κάτι καινούργιο, ούτε προσφέρει γνώση. Αντίθετα, παραδέχεται κάτι που είναι ευρέως διαδεδομένο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους αποκρύπτεται σκοπίμως από το Μέγαρο Μαξίμου. Όταν, λοιπόν, ακόμα και ο επιστημονικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπέρμαχος του εμβολιασμού διαπιστώνει τις αντιφάσεις του υπουργείου Υγείας στο ζήτημα της στρατηγικής για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τότε φαίνεται πως κάτι πάει τελείως λάθος στα σχέδια του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα.

Αποφασίζουν άρση των μέτρων λίγο πριν αρχίσει η τουριστική σεζόν

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να… σφυρίξει το τέλος της πανδημίας, παρόλο που μέσα στο 2022 οι θάνατοι από τον κορονοϊό έφτασαν τους 4.000 και το σύστημα υγείας βρίσκεται εδώ και μήνες στα όρια της κατάρρευσης. Δυστυχώς, η συνταγή του Μαξίμου είναι γνωστή: λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η κυβέρνηση θα μιλήσει για το «τελευταίο μίλι» και ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη… νίκη του απέναντι στην πανδημία! Και, στο τέλος, τον λογαριασμό θα τον πληρώσει πάλι ο λαός…

Το σήμα δόθηκε χθες από τα πλέον επίσημα χείλη, και το τέλος στα μέτρα δείχνει να είναι πιο κοντά απ’ ό,τι περιμέναμε, παρά τη δεδηλωμένη αντίρρηση της επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εστίαση «ανοίγει» πλήρως τις επόμενες ημέρες για τους εμβολιασμένους, τα γήπεδα θα ξαναγεμίσουν, ενώ όλα δείχνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα χρησιμοποιηθούν για τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Αντίθετα, από Σεπτέμβριο πια, θα έρθει ένα νέο εμβόλιο, το οποίο πιθανότατα θα καλύπτει και τις μεταλλάξεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «παρακολουθούμε τη σταδιακή χαλάρωση και κατάργηση των μέτρων» στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και είπε πως, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων.

«Η επιτροπή θα εισηγηθεί και η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την τάση που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη» ανακοίνωσε ο κ. Οικονόμου, παραλείποντας φυσικά πως η χώρα παραμένει «πρωταθλήτρια» σε θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Ομικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει τη νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το σχέδιο της «ανοσίας της αγέλης» φαίνεται πως μπαίνει για τα καλά μπροστά.

Διχάζει τους επιστήμονες το άνοιγμα της Αποκριάς

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η επιστημονική κοινότητα της χώρας αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς, από τη μία πλευρά, μια σειρά επιστημόνων τάσσεται υπέρ της άρσης των περιοριστικών μέτρων, κρίνοντας ως θετική την αποκλιμάκωση που παρατηρείται στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, ενώ, από την άλλη, κάποιοι άλλοι ειδικοί εισηγούνται τη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων ώστε να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση των κρουσμάτων.

Σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τη διαφαινόμενη άρση των περιορισμών, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης ανέφερε: «Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και ιδιαίτερα από την έξαρση της επιδημίας τις Απόκριες. Ο κόσμος περιμένει να ξεδώσει, αυτό είναι μεγάλο λάθος, πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη στάση τις Απόκριες. Το δυσκολότερο πρόβλημα είναι οι συγκεντρώσεις στους κλειστούς χώρους.

Έχουμε έναν ιό που δεν σταματάει παρά μόνο με σταμάτημα των επαφών. Ο ιός δεν σταματάει και πολλοί είναι της άποψης να μην κάνουμε κάτι για να τον σταματήσουμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της, λέγοντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να ανακληθεί η απαγόρευση των ορθίων σε κέντρα διασκέδασης και εστίαση. «Έχεις 500 ασθενείς στις ΜΕΘ, έχουν κατέβει οι θάνατοι, αλλά όχι αισθητά» εξήγησε, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση με την πανδημία παραμένει οριακή.

Διστακτικός ως προς την άρση των περιοριστικών μέτρων ήταν και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος: «Οι χώρες που προχωρούν σε σχεδόν πλήρη άρση των περιορισμών έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά πίεσης του συστήματος υγείας λόγω του κορονοϊού και ταυτόχρονα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, αλλά και νόσησης του πληθυσμού. Στη χώρα μας έχουμε ακόμη και τώρα περίπου 300.000 συμπατριώτες μας άνω των 60 που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο».

Υπέρ της σταδιακής άρσης των μέτρων αλλά από τον Μάρτιο τάχθηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, καθώς υποστήριξε ότι περιμένουμε σημαντική αποκλιμάκωση, υπό την αίρεση ότι δεν θα έχουμε νέα παραλλαγή. «Πάμε σε καλό Πάσχα και σε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι» δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης.

Έστω και εμμέσως και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των περιοριστικών μέτρων, καθώς, όπως είπε, τα περισσότερα από τα μέτρα δεν τηρούνται. «Να είμαστε ειλικρινείς. Δεν έχουμε πάρα πολλά μέτρα στην Ελλάδα. Έχουμε τη χρήση μάσκας, που κατ’ ουσίαν ούτε επιτηρείται ούτε στους εξωτερικούς χώρους είναι καθολική» τόνισε.

Τζανάκης: Ανοιγμα με μεγάλη προσοχή και σχέδιο

Η μικρή, αλλά σταθερή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας έχει κάνει μια σειρά επιστημόνων να αισιοδοξούν για το μέλλον και να είναι θετικοί σε μια σταδιακή, αλλά προσεκτική άρση των περιοριστικών μέτρων. Ένας εξ αυτών είναι και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τάχθηκε χθες υπέρ της χορήγησης ουσιαστικών ελευθεριών στον κόσμο. «Είναι καιρός να σκεφτούμε να αναπροσαρμόσουμε τα μέτρα, δίνοντας ανάσα σε πολύ κόσμο, εντοπίζοντας μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Τζανάκης. Ωστόσο, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει με προσοχή και σχέδιο, καθώς δεν πρέπει να δοθεί μήνυμα πλήρους χαλάρωσης στον κόσμο. «Η διοργάνωση μεγάλων παρελάσεων με χιλιάδες κόσμο είμαι της γνώμης ότι θα επιδεινώσει την επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας» είπε.

78 νεκροί, 494 διασωληνωμένοι και 20.361 κρούσματα

Η κυβέρνηση μπορεί να ετοιμάζεται για το επερχόμενο τέλος της πανδημίας, ωστόσο ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και μας δείχνει τα δόντια του, με ακόμα 78 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που, πρώτη φορά έπειτα από καιρό, ο αριθμός των διασωληνωμένων έπεσε χθες σε κάτω από 500 και ανέρχεται σε 494.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.361, εκ των οποίων 69 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.194.453 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων το 49,7% αφορά άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων εφτά ημερών, 408 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.360 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι 78 νέοι θάνατοι ασθενών από Covid-19 ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 24.836, το 95,2% των οποίων είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 494 (62,6% άνδρες), η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη και τo 85,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 374 (75,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (24,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.145 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 352 (ημερήσια μεταβολή -4,61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 405 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη). Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, στο λεκανοπέδιο της Αττικής υπήρξαν 5.455 νέες μολύνσεις, στην πρωτεύουσα 3.580 και στη Θεσσαλονίκη 2.202.

Πήγε για εμβόλιο με παπά στο πλευρό της

Ο μεγάλος φόβος που ένιωθε για τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο οδήγησε μια γυναίκα από την Πάτρα να πάει να το κάνει συνοδευόμενη όχι από κάποια συγγενή ή φίλη της, όπως γίνεται συνήθως, αλλά από τον… παπά της ενορίας της!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη σε εμβολιαστικό κέντρο της Aνω Πόλης. Όταν ήρθε η σειρά της γυναίκας και ρωτήθηκε από τη νοσηλεύτρια που θα της έκανε το εμβόλιο αν ο ιερέας που είχε έρθει μαζί της ήταν ο σύζυγός της, εκείνη της έδωσε μια απάντηση που την άφησε άφωνη. Όπως της εξομολογήθηκε, ο παπάς δεν ήταν ο άνδρας της, αλλά ο πνευματικός της και τον είχε φέρει μαζί της για έναν και μόνο λόγο: για να τη «διαβάσει» επί τόπου αν κάτι δεν πάει καλά!

Πάντως, το παραπάνω απίθανο συμβάν δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, με πολίτες που νιώθουν ανασφάλεια για τις συνέπειες του εμβολίου. Σύμφωνα με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, μια άλλη γυναίκα έφερε μαζί της ένα μπουκάλι αγιασμό για να το βάλει στο μπράτσο στο οποίο θα έκανε το εμβόλιο προκειμένου να μην πάθει κάτι, όπως είπε. Παράλληλα, ένας ηλικιωμένος, μόλις έκανε το εμβόλιο, παρακάλεσε τη νοσηλεύτρια να του κάνει επί τόπου… self test για να διαπιστώσει αν έχει κολλήσει κορονοϊό ή αν τα αντισώματα από το εμβόλιο του μετέδωσαν την ασθένεια!

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα