Β. Εύβοια: Χορός εκατομμυρίων στον τόπο που αργοπεθαίνει!

Η ανασυγκρότηση του Μπένου δρομολογείαι ερήμην των πυρόπληκτων κατοίκων της περιοχής

Από την Ντίνα Ιωακειμίδου

Ήταν οι ηρωικοί κάτοικοι της Β. Εύβοιας που αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση των χωριών τους και έμειναν για να υπερασπιστούν τα σπίτια, τα χωράφια τους, τα ζώα και την πιο πολύτιμη περιουσία τους, το δάσος. Ηταν αυτοί που σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες και στάθηκαν μόνοι τους απέναντι στη φωτιά του περασμένου Αυγούστου που άφησε πίσω της τον όλεθρο. Ηταν αυτοί που έχασαν τα πάντα. Αυτοί που θρήνησαν κάθε δέντρο και κάθε ζώο που αποτεφρώθηκε. Είναι αυτοί που ο πρωθυπουργός της χώρας τούς απέκλεισε με ΜΑΤ και κάγκελα όταν επισκέφτηκε τη Β. Εύβοια τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή. Όχι, ο πρωθυπουργός της χώρας δεν περπάτησε στα αποκαΐδια ούτε αισθάνθηκε την οδύνη της καμένης γης.

Γιατί, άλλωστε, να δει τους πυροπλήκτους; Τα «ολιστικά σχέδια ανασυγκρότησης» δεν περιλαμβάνουν τον πρωτογενή τομέα. Δεν περιλαμβάνουν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ελαιοπαραγωγούς… Γιατί να σκοτιστεί ο πρωθυπουργός της χώρας για τα δάκρυα των δέντρων και την απώλεια της ρητίνης ή για τη χαμένη παραγωγή του μελιού;
Εξάλλου, ως είθισται, οι καταστροφές συνιστούν μια τεράστια ευκαιρία για άκοπο (περαιτέρω) πλουτισμό. Για όλους αυτούς που στη θέση του δάσους οραματίζονται resorts για τουρισμό με συνταξιούχους ευκατάστατους Ευρωπαίους. Για όλους αυτούς που στις ήσυχες παραλίες διαβλέπουν τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, στη θέση των χωραφιών αποθήκες αποβλήτων και στις κορυφές των βουνών ανεμογεννήτριες. Στον χορό των εκατομμυρίων που έχει στηθεί, τα κλειδιά της Β. Εύβοιας έχουν παραδοθεί στην Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης, στο Διάζωμα του κ. Μπένου.

Χωροταξικοί και πολεοδομικοί σχεδιασμοί που αποτελούν αρμοδιότητα του κράτους έχουν εκχωρηθεί σε αυτήν. Κάπως έτσι εκτάσεις γης θα αλλάξουν χέρια σε τιμή ευκαιρίας. «Ενα πειραματικό εργαστήριο ιδιωτικής πρωτοβουλίας» έχει γίνει ο τόπος μας, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι.

Η βόρεια Εύβοια αργοπεθαίνει και τα «ολιστικά σχέδια ανασυγκρότησής» της δρομολογούνται ερήμην των κατοίκων της, καθώς οι αποφάσεις είναι προειλημμένες. Μια συνολική έλλειψη διαφάνειας καταγράφεται τόσο σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί, παρά τις παχυλές υποσχέσεις, όσο και σε αυτές που δόθηκαν ως προς το σε ποιους δόθηκαν και με ποια κριτήρια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα