Άγριες συγκρούσεις και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων

Υπο ασφυκτική ρωσική πολιορκία οι 400.000 κάτοικοι της Μαριούπολης. Πού σημειώθηκαν σκληρές μάχες. Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών

Από τη Θεανώ Καρούτα

Βοήθεια στους περίπου 400.000 πολίτες της Μαριούπολης που βρίσκονται από χθες υπό ρωσική πολιορκία προσπαθεί να στείλει το Κίεβο, επιχείρηση που μοιάζει ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς οι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να φύγουν ούτε να δεχτούν ανθρωπιστική βοήθεια, τη στιγμή που οι αιματηρές συγκρούσεις μαίνονταν και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από την πόλη, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε σιδηροδρομικές συνδέσεις για να εμποδίσουν την απομάκρυνση των αμάχων. «Συνεχείς επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες έχουν προκαλέσει τη διακοπή της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης και οι τοπικές Αρχές έχουν ανάγκη μια κατάπαυση του πυρός για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα» δήλωσε ο ίδιος.

«Οι δυνάμεις κατοχής θέλουν να μετατρέψουν την πόλη σε πολιορκημένο Λένινγκραντ» πρόσθεσε και ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Αντον Χερατσένκο. «Η Μαριούπολη εξακολουθεί να δέχεται πυρά. Γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν. Μας καταστρέφουν ως έθνος. Πρόκειται για γενοκτονία του ουκρανικού λαού» τόνισε το δημοτικό συμβούλιο σε ανακοίνωση. Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση και στο Κίεβο, όμως «παραμένει υπό έλεγχο», σύμφωνα με τον δήμαρχό του Βιτάλι Κλίτσκο.

«Δεν υπήρξαν απώλειες κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας» πρόσθεσε ο Κλίτσκο αναφερόμενος στο βράδυ της Τετάρτης, σημειώνοντας ότι οι εκρήξεις τη νύχτα οφείλονταν στην κατάρριψη από τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύονταν εναντίον της πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, οι μάχες συνεχίζονται και στη Ζαπορίζια, όπου ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους για να πάρουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Οι Ρώσοι επιχειρούσαν να σπάσουν ένα οδόφραγμα προς το εργοστάσιο που είχε ανεγερθεί από κατοίκους και στρατιώτες και παράλληλα, όπως είπε έτερος σύμβουλος του υπουργείου, ο Βαντίμ Ντενισένκο, η κατάσταση ήταν ανησυχητική, με τους Ρώσους να εισέρχονται στην πόλη Ενερχοντάρ, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Τραγικές συνεχίζουν να είναι και οι απώλειες, αφού τουλάχιστον 22 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στην περιοχή Τσερνίχιφ, 34 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο, ενώ ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 249 αμάχων κατά την πρώτη εβδομάδα του πολέμου. Οι εκκλήσεις του Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για προστασία των αμάχων δεν έχουν εισακουστεί. «Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους» και «αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας» είπε σε μια δραματική έκκληση προς τη ρωσική πλευρά. Οπως έγινε χθες γνωστό, η λιθουανική εισαγγελία αρχίζει έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ομάδα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναχωρεί για το Κίεβο για την έναρξη αντίστοιχης έρευνας, ενώ και κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ, που «θρηνεί» τη Μαρίνα Φένινα, μέλος της αποστολής παρατηρητών του στο Χάρκοβο, συγκροτούν αποστολή για να ερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου εις βάρος της Ρωσίας. Στόχοι των ρωσικών βομβαρδισμών όμως έγιναν και δύο πλοία, ένα εσθονικής ιδιοκτησίας και ένα με σημαία Μπανγκλαντές. Από το εσθονικό φορτηγό «Helt» που βυθίστηκε στα ανοικτά του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού, ύστερα από έκρηξη, διασώθηκαν έξι ναύτες, ενώ το μπανγκλαντεσιανό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στο λιμάνι Ολβια στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Μπανγκλαντεσιανός, μέλος του πληρώματος.

Σε μια ενθαρρυντική ομιλία ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πως οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν απέναντι στη ρωσική εισβολή και τόνισε πως «δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας». Ο Ζελένσκι είπε ότι οι τακτικές της Ρωσίας που αλλάζουν και ο βομβαρδισμός αμάχων σε πόλεις απέδειξαν ότι η Ουκρανία αντιστέκεται με επιτυχία στο αρχικό σχέδιο της Μόσχας για την επίτευξη μιας γρήγορης νίκης μέσω μιας χερσαίας επίθεσης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν και ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.

Δράμα! Πρόβλεψη για 4.000.000 πρόσφυγες

Η Ε.Ε. πρέπει να προετοιμαστεί για την άφιξη εκατομμυρίων προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, διαμήνυε χθες με δραματικό τόνο η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη χώρα, οδηγώντας ήδη χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. «Ηδη σχεδόν 1.000.000 είναι εδώ» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία επίτροπος, την ώρα που γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους καταφθάνουν κατά κύματα στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Χθες στις Βρυξέλλες συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. με σκοπό να συμφωνήσουν επί της Αρχής να προσφέρουν αυτόματα σε όσους φεύγουν από την Ουκρανία άδεια παραμονής, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και προστασία για έως και τρία χρόνια. «Ο φρικτός επιθετικός πόλεμος του Πούτιν έχει φοβερές επιπτώσεις για τους ανθρώπους στην Ουκρανία» έλεγε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ προσερχόμενη στη συνάντηση. Τα εν λόγω «προστατευτικά μέτρα» μόλις εγκριθούν επισήμως από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα θα αφορούν τους Ουκρανούς πολίτες, όπως και όσους έχουν άδεια παραμονής στη χώρα ή καθεστώς πρόσφυγα χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τη χρονοβόρα διαδικασία της υποβολής αίτησης για την παροχή ασύλου.

Το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση επισημαίνει καθημερινά και Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που εκτιμά πως το κύμα των προσφύγων θα μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ο ρωσικός στρατός δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 4.000.000 άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα. Ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ήταν χθες η δήλωση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του οργανισμού, αρμοδίου για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μάρτιν Γκρίφιθς. «Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους» στην Ουκρανία και «αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας» έλεγε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στη γενναιοδωρία των δωρητών του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες 1,5 δισ. δολάρια από το ποσό 1,7 δισ. που είχε ζητήσει ο οργανισμός ως έκτακτη βοήθεια.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα