Ο Ελευθέριος Σκιαδάς επίτιμος διδάκτορας!

Μεγάλη διάκριση για τον συνεργάτη της εφημερίδας μας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου

Ως τον τελευταίο αυθεντικό άρχοντα της Αθήνας χαρακτήρισε ο Κώστας Μπακογιάννης τον δημοσιογράφο, συνεργάτη της εφημερίδας μας και γενικό διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Ελευθέριο Γ. Σκιαδά, ο οποίος αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου και ύστερα από εισήγηση του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού. Για το έργο του μίλησαν ο δήμαρχος Αθηναίων και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Παναγιώτης Πάγκαλος, οι οποίοι έκαναν λόγο για προσωπικότητα με συναίσθηση και ενσυναίσθηση, προσηλωμένη επί δεκαετίες στο ερευνητικό έργο και με ιδιαίτερη προσφορά στην πόλη των Αθηνών και την Αττική γενικότερα. «Είναι ίσως ο τελευταίος αυθεντικός άρχοντας της Αθήνας» τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης, επισημαίνοντας πως «έχει ιδιαίτερο δεσμό με αυτή την πόλη, της έχει αφοσιωθεί με πάθος, με έρωτα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενασχόληση του κ. Σκιαδά με την ιστορία της πόλης, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της, τους κρυμμένους θησαυρούς της και συμπλήρωσε ότι υπηρετεί και το παρόν μέσα από την Αυτοδιοίκηση.

«Διακρίνεται για τις γνώσεις, το βάθος, την παιδεία, αλλά και τον χαρακτήρα του. Παραμένει πιστός στο καθήκον και στη συνείδησή του» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Από την πλευρά του, ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε το ερευνητικό πνεύμα του Ελευθέριου Σκιαδά ως «υπεριώδες φως, όμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι για να εξετάζουν την ύλη εις βάθος». Εξήρε τα μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιεί στο επιστημονικό έργο του, τα οποία είναι η πρωτογενής έρευνα και η διάσωση αρχείων, ενώ αναφέρθηκε στη μακρά συγγραφική διαδρομή του:

«Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 4.000 άρθρα ιστορικής θεματολογίας, ενώ επί 23 χρόνια εξέδιδε τη μηνιαία εφημερίδα “Ο Μικρός Ρωμηός”. Έχει υπογράψει 42 εκδόσεις. Εξ αυτών, σε βάθος μιας 35ετίας, πραγματοποίησε αυτόνομες έρευνες και εξέδωσε 37 τίτλους, ενώ επιμελήθηκε και προλόγισε πέντε εκδόσεις».

Ακολούθησαν εκ μέρους του πρύτανη Παναγιώτη Καλδή και του κοσμήτορα Χαράλαμπου Πρέσσα η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο και η επίδοση του διδακτορικού διπλώματος. Στην αντιφώνησή του, ο Ελευθέριος Σκιαδάς αναφέρθηκε στον ιστορικό τόπο και το σπουδαίο παρελθόν του τμήματος γης όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Αποκαλείτο «Κήπος του κυρ Αλέξανδρου» και ανήκε διαδοχικά στις οικογένειες του ιατροφιλόσοφου, καθηγητή πανεπιστημίου Αλέξανδρου Μπενιζέλου και του Λεονάρδου Μερκάτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ιστόρηση του Ναού του Αγίου Ιωάννου, που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, η ανίδρυση του οποίου ανάγεται στον 14ο αιώνα.

Τέλος, ανέφερε ότι με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής και του Κώστα Μπακογιάννη ιδρύθηκε, ύστερα από τρεις δεκαετίες προσπαθειών, το Μορφωτικό Ιδρυμα του Δήμου Αθηναίων, στο οποίο προεδρεύει ο κ. Σκιαδάς. Το νέο ίδρυμα καλείται να λειτουργήσει ως θησαυροφυλάκιο μνήμης της πόλης των Αθηνών. Θα στεγαστεί σε ιστορικό κτίριο της οδού Ηπείρου, το οποίο προσέφερε γι’ αυτόν τον σκοπό η οικογένεια του πατέρα της ιστορίας της ελληνικής αρχιτεκτονικής Κώστα Η. Μπίρη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα