«Αφού μας είπαν “ψεκασμένους” τώρα μας πετάνε στον δρόμο» λένε απεργοί πείνας υγειονομικοί

«Βιώνουμε τον φασισμό της εξουσίας»

Εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα δεκάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιμένουν να παλεύουν για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας και την επιστροφή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας, έξω από το κτίριο της οδού Αριστοτέλους 17 όπου στεγάζεται το υπουργείο Υγείας. Οι φωνές τους, όμως, δεν εισακούονται στον δεύτερο όροφο, στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη.

Έτσι, πέντε από τους συγκεντρωμένους αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας από το μεσημέρι της Δευτέρας, επιχειρώντας να διαλύσουν το πέπλο σιωπής, να σπάσουν το απόστημα της αδικίας και να προσφέρουν ξανά τις υπηρεσίες τους σε ένα σύστημα υγείας που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης εδώ και μήνες.

Τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων που συναντήσαμε έξω από το υπουργείο Υγείας είναι χλομά. Εδώ και τουλάχιστον επτά μήνες βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Ανθρωποι μεροκαματιάρηδες, άνθρωποι του μόχθου, που μέχρι πρότινος δούλευαν σκληρά για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Είμαστε σε καθεστώς ομηρίας από την κυβέρνηση. Δεν έχουμε ασφάλεια, δεν έχουμε παροχές, δεν μπορούμε να δουλέψουμε πουθενά» μας είπε μία υγειονομικός που βρίσκεται εδώ και 35 ημέρες έξω από το υπουργείο Υγείας.

«Εμείς οι 5.000 υγειονομικοί έχουμε λεηλατηθεί από μια κυβέρνηση ανάλγητη, η οποία, αφού μας χαρακτήρισε “ψεκασμένους” ή “επικίνδυνους” για το κοινωνικό σύνολο, τώρα μας πετάει στον δρόμο παρατείνοντας τις αναστολές μας, αλλά και διατηρώντας πάντα τη δυνατότητα να μας στείλουν διαπαντός εκτός του ΕΣΥ» κατήγγειλε ένας άλλος υγειονομικός, που σκέφτεται επίσης να αρχίσει απεργία πείνας.

Η 35χρονη Ζωή Βαγιοπούλου εργαζόταν έως τις 31 Αυγούστου στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, αλλά εδώ και επτά μήνες βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Οταν τη ρωτήσαμε πώς πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην απεργία πείνας, η απάντησή της ήταν κοφτή.
«Είναι το τελευταίο μου όπλο για να ακουστώ…» μας είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Τα μέσα ενημέρωσης μας απαξιώνουν και ο κόσμος δεν γνωρίζει τον αγώνα μας».

Η κυρία Βαγιοπούλου ήταν καταπέλτης κατά του Θάνου, τον οποίο χαρακτήρισε «άνθρωπο των ιδιωτικών συμφερόντων στο ΕΣΥ».

«Το παιχνίδι το έχει στήσει με μεγάλη ακρίβεια ο Πλεύρης και το τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια. Διώχνει εμάς από το ΕΣΥ, που είμαστε μόνιμοι υπάλληλοι, για να εντάξει γιατρούς και υγειονομικούς από τον ιδιωτικό τομέα» κατήγγειλε και συμπλήρωσε πως «αυτό που βιώνουμε είναι ο φασισμός μιας παράλογης εξουσίας».

Οταν ρωτάμε τους απεργούς πείνας αν τους έχει δει ο Θάνος Πλεύρης, όλοι γέλασαν και απάντησαν αρνητικά με μια φωνή.

«Ο Πλεύρης δεν θέλει να μας δει, να μας απολύσει θέλει!» απάντησε μία εκ των συγκεντρωμένων, προσθέτοντας πως το υπουργείο Υγείας έχει εγκαταλείψει την πολιτική του διαλόγου.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που συζητείται στη Βουλή τι μέλλει γενέσθαι με αυτούς τους ανθρώπους, με το πιθανότερο σενάριο να θεωρείται η παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας έως το τέλος του χρόνου. Δηλαδή, η εξώθησή τους σε κοινωνική και οικονομική καταστροφή.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα