Στο «Βουνό των Ελλήνων» «έσβησε» από τη νόσο των ορειβατών ο Αντώνης Συκάρης

«Πέταξε» για τις ψηλότερες κορφές

Δεν ανέχτηκε την «ήττα» της από τον Αντώνη Συκάρη η ύψους 8.167 μέτρων κορυφή Νταουλαγκίρι στην οροσειρά των Ιμαλαΐων και πήρε την εκδίκησή της… Ο μοναδικός Ελληνας που είχε καταφέρει να πατήσει σε πέντε από τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου υπέκυψε στην τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και την έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου, και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της κατάβασης, σε υψόμετρο 7.400 μέτρων, στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης, ώρα Νεπάλ, βυθίζοντας στη θλίψη ολόκληρη τη χώρα.

Ο 60χρονος ορειβάτης κατέκτησε για ακόμα μία φορά τον στόχο του, καταφέρνοντας να πατήσει την κορυφή που του είχε αντισταθεί δύο φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, στο αποκαλούμενο «Βουνό των Ελλήνων» έμελλε να γραφτεί η τελευταία σελίδα στη γεμάτη από επιτυχίες και συγκινήσεις ζωή του, αφού «χτυπήθηκε» από τη νόσο των ορειβατών. Μάλιστα, σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Αντώνης Συκάρης είχε μιλήσει για το περιορισμένο οξυγόνο στις κορυφές των Ιμαλαΐων.

«Οι υψηλές κορφές των Ιμαλαΐων είναι οι πιο δύσκολες από άποψη οξυγόνου. Εκεί που αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη έλλειψη είναι στις κορυφές πάνω από τα 7.000-8.000 μέτρα. Σε αυτές τις συνθήκες φοβάμαι, δεν μπορώ να το κρύψω. Απλώς, η εμπειρία που έρχεται μέσα από την τριβή είναι αυτό που σε κάνει να μανατζάρεις το βουνό» είχε δηλώσει.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι, λίγη ώρα αφότου έφτασε στην κορυφή, αφιέρωσε τη νίκη του στους δύο Ελληνες που έχασαν τη ζωή τους εκεί πριν από 23 χρόνια, στις 3 Μαΐου 1998, τον Νίκο Παπανδρέου και τον Μπάμπη Τσουπρά. Το μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα λίγο μετά την επίτευξη του στόχου που τόσο επιθυμούσε ήταν συγκλονιστικό. Εκτός από τους δύο αδικοχαμένους ορειβάτες, ο κορυφαίος αλπινιστής αφιέρωνε τη νίκη του αυτή και στον νεαρό ορειβάτη Ερμή Θεοφάνη Θεοχαρόπουλο που έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα, αλλά και στην οικογένειά του, κάνοντας ιδιαίτερα συγκινητική αναφορά στην εγγονή του Ιριδα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα